Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Fons europeu d’inversions (FEI) inverteix en economia d’impacte social

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

300x200_european_investment_fund

El Pla Juncker atorga 3 milions d’euros a Equity4Good, gestionat per Ship2B, una fundació amb seu a Barcelona que permet fer accelerar empreses amb un alt impacte social o ambiental.

El FEI atorga 10 milions d’euros a Creas Impacto, el primer fons institucional d’impacte social d’Espanya, amb els quals podrà finançar empreses socials emergents o ja consolidades.

El Fons europeu d’inversions (FEI) ha atorgat 10 milions d’euros al fons Creas Impacto i 3 milions a Equity4Good, gestionada per Ship2B, perquè puguin finançar empreses socials emergents o en fase inicial o tardana.

L’acord de coinversió té l’aval del Fons europeu d’inversions estratègiques (FEIE). El FEIE és el fons més important del pla d’inversions per a Europa de la Comissió Europea, l’anomenat «pla Juncker».

La inversió de 30 milions d’euros del FEI en el fons Creas Impacto anirà destinada a les pimes del sector de la salut i el benestar, la sostenibilitat ambiental, l’educació i la innovació social. Aquest és el primer fons espanyol que es dedica a invertir en projectes amb impacte social i rep diners del programa del FEI per a l’acceleració de l’impacte social (SIA).Creas Impacto concedirà aquest finançament a quinze empreses socials en la seva fase inicial o tardana, amb dotacions que van dels 0,5 als 3 milions d’euros. Creas Impacto és un inversor actiu no només perquè sigui membre del consell d’administració de les empreses, sinó perquè assessora els emprenedors en les seves decisions financeres, de gestió o estratègiques, alhora que els ajuda a millorar els seus sistemes per mesurar l’impacte social de les seves activitats.

Equity4Good està gestionada per la fundació Ship2B, una fundació amb seu a Barcelona que disposa del suport de la Comissió Europea i que es dedica a fer accelerar empreses socials amb un alt impacte social o ambiental. El programa d’acceleració de Ship2B consta de laboratoris específics per a cada sector (salut, medi ambient i inclusió) gestionats en col·laboració amb empreses com ara DKVAigües de BarcelonaMedichem i Esteve. Arran d’aquest acord, Equity4Goodateny ara els 4 milions d’euros de capital. Ship2B finançarà unes trenta empreses amb imports que oscil·len entre 40 000 i 100 000 euros, que poden pujar fins als 400 000 euros. Això representa una mitjana del 5 % del capital social de les empreses.

«El compromís del FEI per cofinançar empreses juntament amb Equity4Good i Creas Impacto permetrà que equips capdavanters que inverteixen no només en acceleració d’empreses, sinó també en empreses emergents i en empreses que es troben en una fase inicial o tardana puguin contribuir a crear un ecosistema més fort a Espanya. El model de col·laboració entre el FEI i Ship2B i Creas Impacto podria esdevenir una referència per als seus homòlegs del sector europeu de l’acceleració d’empreses per trobar nous models de negoci sostenibles en el sector de l’emprenedoria social», ha declarat avui a l’acte inaugural celebrat a Barcelona el director adjunt del FEI, Uli Grabenwarter.

«Aquest parell d’acords, un dels quals disposa del suport del pla Juncker, impulsaran la creació d’empreses socials que tindran un paper fonamental en el futur de la nostra economia. Estic fermament convençuda que el suport de socis públics i privats i d’una xarxa d’inversors ben compromesa és fonamental perquè les empreses emergents tinguin èxit, puguin trobar mercats i facin realitat la seva missió social. La Comissió ha donat suport a les primeres fases de totes dues iniciatives mitjançant subvencions provinents del programa d’ocupació i innovació social, que les ha ajudat a atènyer un bon ràting en matèria d’inversió en els seus camps respectius. La meva enhorabona, doncs, tant a la fundació Ship2B, com a Creas Impacto», ha declarat avui també la comissària d’Ocupació, Afers Socials, Competències i Mobilitat Laboral, Marianne Thyssen.

«Com a inversor de referència en el camp de la inversió amb impacte social, voldria dir que la inversió del FEI ha tingut un paper fonamental a l’hora de fomentar que d’altres inversors en impacte social s’unissin a Creas Impacto. Això ha contribuït a enfortir l’ecosistema d’inversions d’impacte social a Espanya», ha declarat avui també el CEO de Creas ImpactoLuis Berruete.

«Aquest acord és un dels millors que hem tancat d’ençà que es va crear Ship2B i ens ajudarà a dur a terme la nostra missió, que és promoure empreses emergents amb tres objectius (econòmic, social i ambiental) en àmbits com ara el de la salut, el medi ambient o la inclusió», ha declarat, per la seva banda, a l’inici de l’operació, el CEO de Ship2B, Xavier Pont.

 

El FEI

El Fons europeu d’inversions (FEI) forma part del grup del Banc Europeu d’Inversions. La seva missió principal és donar suport a microempreses i petites i mitjanes empreses (pimes) europees ajudant-les a accedir al finançament. El FEI dissenya i desenvolupa fons de capital risc i de creixement, garanties i instruments de microfinançament que s’adrecen específicament a aquest segment del mercat. Per tant, val a dir que el FEI promou els objectius de la UE a favor de la innovació, la recerca i el desenvolupament, l’emprenedoria, el creixement i l’ocupació. Al web del FEIE hi trobareu més informació.

Creas Impacto

Creas Impacto és el primer fons institucional d’impacte social a Espanya, amb una primera cotització de 16 milions d’euros i un fons total de 30 milions d’euros per invertir en quinze empreses amb un impacte social integrat en els seus models de negoci. Amb els seus deu anys d’experiència, Creas Impacto lidera la inversió a Espanya i actualment és l’inversor de referència d’aquest mercat. Creas Impacto és un inversor actiu que no només proporciona finançament, sinó també accés a la seva xarxa de primera categoria i suport actiu a la gestió.

Equity4Good

Equity4Good, una societat anònima espanyola formada per un grup d’inversors privats, gestionada per Ship2B i finançada pel Fons europeu d’inversions (FEI), inverteix en empreses emergents en tres àmbits: econòmic, social i ambiental. L’empresa ja ha incorporat a la seva cartera les següents empreses emergents: Boolino, Dental Residency, Ciclogreen, Adan Medical, Neki i Qida.

El pla Juncker

El pla d’inversions per a Europa, l’anomenat «pla Juncker», se centra a eliminar els obstacles a la inversió, a fer augmentar la visibilitat dels projectes d’inversió, a proporcionar-los assistència tècnica i a ensenyar-los a fer un ús més intel·ligent dels recursos financers, tant dels nous, com dels que ja disposen. El mes de novembre del 2018 el pla d’inversions ja havia mobilitzat 360 000 milions d’euros d’inversió a tot Europa, inclosos prop de 46 000 milions d’euros a Espanya, i va donar el seu suport a 850 000 petites i mitjanes empreses.

Acceleració de l’impacte social (SIA)

L’accelerador de l’impacte social (SIA) és una associació público-privada paneuropea de 243 milions d’euros, que dóna resposta a la creixent necessitat de disposar de finançament amb què donar suport a les empreses socials. L’accelerador de l’impacte social és un primer pas en l’estratègia del Grup BEI (Banc Europeu d’Inversions i FEI) per liderar l’impacte social de la inversió i respondre a l’objectiu polític més ampli de la UE d’establir un mercat del finançament sostenible per a l’emprenedoria social europea.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere