ESTEM DE VAGA (2): Segona jornada de vaga dels universitaris de Catalunya / Manifestació de metges, professors, funcionaris i estudiants al centre de Barcelona / Mobilitzacions a la UAB, a l’Ebre, a Girona, a Lleida i a Tarragona
Seguiment desigual en la segona jornada de vaga dels universitaris
L’adhesió a la protesta ha estat majoritària en alguns campus de la UAB i la UB, mentre que la UPC ha fet classe amb normalitat
Segons les dades recollides per la Secretaria d’Universitats i Recerca, el seguiment de la vaga d’estudiants ha estat molt desigual en funció del centre i del campus. A la UAB, l’adhesió a la protesta ha estat massiva, mentre que a altres universitats com la UPF s’ha recuperat la normalitat amb el desbloqueig dels accessos tancats des d’aquest dimecres, i a la UPC, en general, s’han realitzat classes amb normalitat amb l’excepció de l’escola d’arquitectura de Barcelona i el campus de Manresa. A la Universitat de Lleida, el seguiment ha estat més important a Lletres i Educació, mentre que a la Rovira i Virgili, l’aturada ha estat total en alguns camps, mentre que en altres, com el de medicina, l’afectació ha estat al voltant del 40%.
A la Universitat de Barcelona (UB), l’activitat ha estat l’habitual en la meitat dels 18 centres. A la resta de facultats, o s’ha suspès, o l’assistència dels alumnes a les classes ha estat poca. Les facultats de Geografia i Història i de Filosofia, al campus del Raval, han tingut els accessos bloquejats des de primera hora del matí. A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el seguiment de la vaga ha tornat a ser massiu. L’assistència a classe ha estat inferior al 10% a les facultats d’Economia i Empresa, Ciències i Biociències, Ciències de la Comunicació Filosofia i Lletres, Psicologia, Ciències de l’Educació, Traducció i Interpretació, Ciències Polítiques i Sociologia, Dret i Medicina. Al campus de Sabadell ha estat d’un 25%.A l’Escola d’Enginyeria i a la Facultat de Veterinària el percentatge d’alumnes que han acudit a classe s’ha situat entre el 40 i el 60%. Pel que fa a les unitats docents hospitalàries, la presència d’alumnat a les aules ha estat del 70%.A la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) només hi ha hagut incidència a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i al Campus de Manresa, on entre el 80 i el 90% dels alumnes s’han sumat a la vaga. La Universitat Pompeu Fabra ha recuperat la normalitat trencada aquest dimecres pel bloqueig dels accessos, produït aquest dimecres, i a partir de dos quarts de deu hi ha hagut normalitat. A la Universitat de Girona, el seguiment ha estat majoritari, excepte a la facultat de Medicina i l’Escola Politècnica Superior. S’han trobat cadenes, tanques i contenidors a les portes d’entrada d’alguns edificis. Als campus de la Universitat de Lleida i a la Rovira i Virgili de Tarragona, la d’aquest dijous era la primera jornada de vaga. L’activitat acadèmica s’ha desenvolupat amb normalitat a Lleida, menys a les facultats de Lletres i d’Educació. A Tarragona, al campus Catalunya s’han registrat bloquejos a l’entrada i a la facultat de Turisme i Geografia. Als campus de Bellissens i Terres de l’Ebre, així com la seu del Vendrell també han tingut un ampli seguiment, mentre que a Sescelades i a la facultat de Medicina, l’afectació ha estat entre el 35 i el 40%.
Una manifestació de metges, professors, funcionaris i estudiants reclama al centre de Barcelona “revertir les retallades”
La manifestació ha sortit de la plaça Universitat i ha arribat al Parlament
Uns 8.000 metges, professors, funcionaris i estudiants es manifesten pel centre de Barcelona segons dades de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Darrera del lema “Per uns pressupostos socials, revertim les retalles”, la manifestació ha sortit de la plaça Universitat fins arribar al Parlament de Catalunya. S’han cridat consignes demanant la rebaixa de les taxes universitàries, que es tornin les pagues extres i una sanitat pública i de qualitat. Al seu pas per Via Laietana els manifestants han demanat la dimissió del conseller Jordi Puigneró, en passar per davant de la seu del seu departament, i també han cridat contra els sindicats CCOO i UGT per no haver-se sumat a la manifestació. L’ambient durant la marxa ha estat tranquil i els més sorollosos han estat els estudiants de la cua de la manifestació.
Els portaveus de les entitats organitzadores han reivindicat que els pressupostos contemplin millores en les condicions laborals i la rebaixa de les taxes universitàries. En l’inici de la marxa Miquel González, de CGT, ha reclamat que el Govern “deixi de donar l’esquena a l’ensenyament públic” perquè “la crisi s’ha acabat”. Ha lamentat que els docents “arrosseguen” una pèrdua de drets des del 2011. Per això ha reclamat la recuperació d’una hora lectiva del professorat de primària i secundària, la reducció de les ràtios i millora en les condicions de treball. Des del portaveu USTEC, Ramon Font ha reclamat 7.200 dotacions de professorat per estar al nivell del 2010. Ha explicat que el pressupost d’Ensenyament el 2019 hauria de ser de 15.548 MEUR, i que per arribar-hi faltarien més de 10.000 MEUR, però que ells només en demanen 200 MEUR i per tant considera que la seva proposta és “realista”. Ha reclamat que s’arribi a un acord de pressupostos perquè sinó “els 1600 MEUR no aniran a despesa social sinó als bancs”. Ha reivindicat com a “línia vermella per la pau social” el retorn de l’horari lectiu que tenien abans de les retallades “que només costa 45 MEUR”. ”El departament no diu ni mu i d’aquesta manera consolida les retallades”, s’ha queixat Xavier Massó, del sindicat ASPEPC-SPS de professors de secundària. També ha lamentat que algunes mesures no es parlen “per una qüestió ideològica” encara que no estiguin vinculats als pressupostos. Ha reivindicat recuperar la situació d’abans de les retallades. Assumpta Barbens de l’IAC-CATAC ha explicat que els funcionaris fan vaga de 12 a 14 hores perquè han dit “prou” davant de la darrera proposta del Departament pel que fa al pagament de les pagues extres endarrerides i ha reivindicat rebre els diners amb dos anys com a màxim. Per la seva banda, Jesús Frias del IAC ha dit que “el tema dels facultatius no només és un problema de primària, sinó de tot el personal dels hospitals que des del 2012 ens han augmentat la jornada, reduït el sou i això ha suposat un augment de les llistes d’espera i desprestigi per la sanitat pública, que la volem 100% pública, estem farts de l’externalització”, ha reclamat. També ha dit que considera “ridícul” i “insignificant” parlar de 100 MEUR “quan l’increment pressupostos és de 1.500 MEUR”. Marc Casanovas, del IAC, ha reclamat que el Parlament compleixi les seves resolucions.
Ensenyament xifra en un 11’71% el seguiment de la vaga de docents
El Departament preveu més inversió en el pressupost de 2019 però fixa l’objectiu en la millora de l’atenció a l’alumnat
Segons les dades que ha recollit el Departament d’Ensenyament al 74% dels 2.899 centres públics afectats per la convocatòria de vaga, només l’11,71% dels 87.478 docents han secundat la protesta. El seguiment ha estat molt més alt a l’àrea metropolitana de Barcelona, i en alguns serveis territorials com el de Barcelona, gairebé s’ha arribat al 17% de seguiment, però en canvi a Lleida o Girona no s’ha superat el 9%. Així ho ha comunicat la secretària general del Departament, Núria Cuenca, que ha admès treballar per un pressupost amb més inversió de cara el 2019 i ha reconegut que caldrà negociar amb els sindicats sobre les prioritats. Pel Departament, l’objectiu és la millora de la qualitat d’atenció a l’alumnat.
Així, al Consorci de Barcelona s’ha registrat un 16,99 de seguiment de la vaga, mentre que al Maresme-Vallès Oriental ha estat del 13,69, al Vallès Occidental del 13,18, al Baix Llobregat del 13 i a Barcelona comarques, del 13,60. Aquestes són les àrees amb una major incidència, ja que a Lleida només un 5,60% dels mestres han secundat la protesta convocada per una part dels sindicats del sector, a Girona ho han fet un 8,96%, a Tarragona i Terres de l’Ebre un 9,12 i un 9,91 respectivament, mentre que a la Catalunya central, el seguiment ha estat del 9,48%. Núria Cuenca ha reconegut que els docents han estat un dels col·lectius que més ha patit la crisi econòmica però ha recalcat que els darrers tres anys, el Govern ha començat a revertir la major part de les retallades que tenien més incidència en les seves condicions laborals. En aquest aspecte, ha recordat que s’ha incrementat en 7.002 professors el nombre de professors des de 2016, s’ha incrementat en 800 el professora tals centres d’alta complexitat, s’han sumat més de 400 alumnes per a l’educació inclusiva, i s’ha reduït una hora la jornada lectiva dels professors, a més de cobrir les substitucions des del primer dia de baixa. Per això, considera que s’ha fet un ”gran esforç i compromís” per revertir les retallades. La secretària general del Departament d’Ensenyament ha admès però, que encara calen ”més recursos i inversió” i per això ha qualificat ”d’ambiciós” l’objectiu del Departament. Tot i que no ha concretat, Cuenca ha explicat que en els pressupostos del 2019 es preveuen millores en les condicions laborals dels docents però principalment en la qualitat de l’atenció a l’alumnat. Per això, per exemple, ha especificat que una des les prioritats és dotar dels recursos necessaris l’escola inclusiva, ja que després del decret aprovat el 2017 que la regula, s’ha hagut de desplegar amb pròrroga pressupostària . Per Cuenca, més inversió en aquesta línia també és més personal en aquesta direcció. Cuenca doncs, ha fixat que la millora de la qualitat de l’atenció de l’alumnat és la prioritat del Govern i que el Departament negociarà amb els sindicats quina de les seves reivindicacions o prioritats té més incidència té en aquest aspecte. ”Si coincidim que la millor manera de garantir l’excel·lència del sistema és reduir l’hora lectiva, doncs ens haurem de posar d’acord amb això”, ha especificat Cuenca. La secretària general del Departament però, ha insistit en la necessitat de negociar per decidir ”on podem invertir millor”.
Els estudiants tornen a tallar els accessos a la UAB en una segona jornada de vaga
Prop de 300 alumnes han dormit a la Facultat de Lletres i han muntat barricades amb contenidors i altres elements de mobiliari
Els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han tornat a bloquejar els accessos al Campus de Bellaterra en la segona jornada de vaga per exigir que s’apliqui la rebaixa del 30% de les taxes universitàries que va aprovar el Parlament el 2016. Segons ha explicat la portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Laia Casas, la previsió és que aquest dijous es repeteixi el seguiment massiu de la protesta que va registrar-se dimecres. Prop de 300 alumnes han passat la nit a la Facultat de Filosofia i Lletres i han tallat els principals accessos al recinte a primera hora del matí. Alhora, de nou han muntat barricades amb diferents elements de mobiliari a les entrades principals de les facultats.
L’aturada d’ensenyament a l’Ebre es fa notar a la universitat i alguns instituts
El seguiment és molt dispar depenent del centre i de la situació laboral dels mestres i professors del claustre
L’aturada de mestres, professors i estudiants s’ha fet notar a les Terres de l’Ebre sobretot al campus ebrenc de Universitat Rovira i Virgili (URV), on hi ha hagut un 83% de seguiment, i també en alguns instituts, com l’Institut Dertosa de Tortosa, on el seguiment també ha estat massiu. Segons fonts del sindicat USTEC, el 20% dels docents del territori ha secundat la vaga però els percentatges han estat molt dispars depenent del centre i de la situació laboral del professorat de cada claustre. El seguiment ha estat més massiu als centres on els mestres i professors són titulars de la plaça i més baix en claustres amb moltes places provisionals. Pel que fa als alumnes dels centres de primària, el seguiment més alt s’ha registrat a la Ribera d’Ebre.
En la majoria d’instituts ebrencs no s’han posposat les proves i avaluacions i la incidència de la vaga d’estudiants i professors ha estat baixa. A les escoles de primària i centres de Zones Rurals (les ZERS) el seguiment ha estat molt dispar. Per exemple, a l’escola del Perelló han secundat la vaga un 90% dels alumnes i a Roquetes d’un 43%, però en altres escoles només han faltat un 10% dels estudiants. Els alumnes de secundària i de la universitat han convocat una concentració a la plaça de l’Ajuntament de Tortosa, on han assistit una trentena d’estudiants i professors. Allí s’ha llegit un manifest per reclamar una rebaixa de les tarifes universitàries. Portaveus del sindicat d’estudiants dels Països Catalans de Tortosa (SEPC) han denunciat “els preus abusius” de les matrícules universitàries que “exclouen aquells que no els poden assumir” i que representen “l’eina principal de la privatització de la universitat pública”. També s’ha posat l’accent en “el patriarcat que fa fora de les aules” les dones. En el manifest han demanat al Govern que s’apliqui una rebaixa de taxes del 30% i que aquesta estigui inclosa pel departament d’Economia en els pròxims pressupostos, “sense més excuses ni prorrogues”.
Vaga a salut
Per altra banda, la vaga a salut ha tingut una baixa incidència durant aquest dijous al matí a les Terres de l’Ebre. Des del sindicats es preveu que l’aturada dels professionals de la salut es farà notar més a la tarda quan els sindicats del sector públic han convocat una concentració conjunta a la plaça Barcelona de Tortosa.
Mig miler de persones entre alumnes i professors s’uneixen a Girona per demanar una educació “pública i de qualitat”
El sindicat USTEC-STEs afirma que els docents són un col·lectiu “molt maltractat” i demana més participació a les reivindicacions
Fins a mig miler de persones s’han unit aquest migdia a la ciutat de Girona en dues manifestacions convocades per alumnes i professors. La protesta demanava una millora en el sistema educatiu públic. Per una banda, els estudiants han arrencat a les 12 del migdia des del rectorat de la UdG per exigir “incorporar la rebaixa del 30% de les taxes universitàries en els pressupostos de l’any que ve”, tal com ha afirmat la militant del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Alba Artés. Més de 200 estudiants han arrencat la marxa fins a la plaça independència, on s’han unit amb la protesta convocada pels professors de primària i secundària i han acabat a la delegació de la Generalitat. Una de les representants del sindicat USTEC-STEs, Laura Iglesias, ha recordat que els professors estan “molt maltractats” per les diferents administracions i ha considerat que la gent “s’hauria de motivar més” en les protestes.
La comunitat educativa ha sortit aquest dijous 29 de novembre als carrers de Girona per demanar una educació “pública i de qualitat”. Fins a mig miler de persones, entre alumnes i professors s’han reunit en una manifestació que ha acabat davant de la seu de la Generalitat a Girona. A les 12 del migdia ha arrencat la marxa dels estudiants, en què 200 joves s’han reunit davant del rectorat de la Universitat de Girona (UdG) per reclamar una reducció de les taxes universitàries. Una militant del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Alba Artés, ha exigit al govern català que incorpori ” la rebaixa del 30% de les taxes universitàries en els pressupostos de l’any que ve”.A més, Artés també ha aprofitat per reclamar que els preus de les matrícules dels màsters s’equiparin als dels graus universitaris. Segons el sindicat, “els preus abusius de les matrícules” dels màsters comporten una “elitització i privatització” del sistema públic.La protesta ha estat recolzada pel rectorat de la UdG. De fet, la vicerectora Laura Vall-llosera ha afirmat que l’actual equip de govern està a favor d’una “educació inclusiva” i ha defensat que la rebaixa de les taxes universitàries s’ha de fer “des del carrer” però també negociant amb el govern català.
Mobilització del professorat de primària i secundària
La manifestació d’estudiants ha passat per alguns dels carrers del Barri Vell fins arribar a la plaça Independència on s’han unificat amb les 300 persones que estaven a la manifestació convocada per USTEC-STEs de professors de primària i secundària per demanar una reducció de les ràtios d’alumnes a les aules. Una de les representants del sindicat, Laura Iglesias, ha recordat que els docents són un col·lectiu “molt maltractat” per les administracions. De fet, Iglesias ha assegurat que tot i que són treballadors públics, la Generalitat “controla sense motivar l’esperit crític” dels professors. Tot i així, USTEC-STEs ha marcat la incidència d’aquesta protesta amb un 12% a les 10 del matí. Iglesias creu que aquesta xifra ha anat creixent “al llarg del matí”. En aquest sentit, el sindicat considera que el col·lectiu “s’hauria de motivar més” a l’hora de participar en les mobilitzacions com les d’avui. Tot i així, Iglesias ha defensat que “és lícit qualsevol tipus de lluita”, ja sigui participant en una manifestació o en qualsevol altra acció i ha conclòs que no té “res a dir” a aquells qui opten per anar a treballar igualment.
Queixes dels estudiants a Dret i Medicina
Malgrat que la jornada de vaga ha transcorregut sense incidents els estudiants de dues facultats s’han queixat per l’actitud dels deganats. En concret, a Dret i Medicina. I és que, segons han explicat els alumnes que es manifestaven, el deganat d’Infermeria i Medicina ha denunciat que els concentrats han llençat gas pebre a la cinquena planta de l’edifici del Carrer Emili Grahit. Això hauria afectat a diversos professors i s’ha advertit, segons informaven els estudiants, que s’avisaria als Mossos d’Esquadra. L’incident, però, no ha anat més enllà i no s’ha hagut de prendre cap mesura extraordinària. En qualsevol cas, els manifestants han aclarit que cap dels concentrats ha fet res més enllà d’informar a dins els passadissos de la universitat. Pel què fa a la Facultat de Dret i Ciències Polítiques, els manifestants s’han queixat de l’actitud del degà per haver enviat un correu electrònic als estudiants recordant que a partir de les dotze del migdia ja hauria acabat la protesta, ja que els piquets es desplaçarien a la manifestació del centre de Girona.
Mig miler de docents i universitaris en vaga recorren Tarragona perquè es reverteixin les retallades
La vaga de professors ha tingut un seguiment del 9,12%, segons Ensenyament, i la d’estudiants de la URV, un 75%
Uns 500 professors, mestres i estudiants de la universitat, en vaga, s’han manifestat aquest dijous al centre de Tarragona per reclamar que es reverteixin les retallades. A més, a la protesta, amb la capçalera ‘Per uns pressupostos socials, revertim les retallades’, s’hi han afegit metges, en el quart dia d’aturades. La marxa ha sortit des de la plaça Imperial Tàrraco i s’ha dirigit fins als Serveis Territorials d’Ensenyament, on els universitaris han penjat una pancarta, a banda i banda de carrer, per la rebaixa del 30% de les taxes. Segons les dades d’Ensenyament, la vaga de docents ha tingut un seguiment del 9,12% al Camp de Tarragona. La d’estudiants, a la URV, ha tingut un seguiment d’un 75% segons dades de mateix centre i del sindicat SEPC.
Els professors, convocats pels sindicats USTEC-STEs, ASPEPC, CGT i CSIF, han reclamat que es reverteixin les retallades dels darrers vuit anys al sector de l’ensenyament i a tota la funció pública. Denuncien que han patit un deteriorament de les condicions laborals i reclamen a la Generalitat “uns pressupostos socials” que els dediquin més despesa. També demanen la reducció d’una hora lectiva, una mesura que a les comarques tarragonines podria suposar un increment de 400 docents. També reclamen cobrar les pagues extres de 2013 i 2014.L’aturada ha estat total a la facultat de Turisme i Geografia i al campus Catalunya, on a primera hora del matí piquets han intentat bloquejar els accessos amb barricades, com ha passat també al campus Sescelades. La URV ha reclamat l’ajut dels Mossos d’Esquadra per garantir la seguretat al campus Catalunya, ja que hi havia accessos bloquejats. El SEPC ha denunciat que “la rectora dona permís per entrar als mossos a la universitat el dia de vaga”. “Aquesta és la connivència que dona la universitat als cossos de repressió”, han carregat. Segons el sindicat d’estudiants, tres persones han estat identificades per la policia. Els centres de la URV no s’ha fet més seguiment de la vaga han estat el campus Catalunya, el de Terres de l’Ebre, el de Turisme a Vila-seca i la seu del Vendrell, segons la universitat.♦