Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Save the Children reclama la Casa dels Infants per atendre els menors víctimes d’abús sexual

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

save

L’article 93 de la Llei dels infants recull que s’ha de crear aquest centre present als països nòrdics

Save the Children s’ha reunit amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família i amb el Departament de Justícia perquè compleixi el que indica l’article 93 de la Llei dels infants de Catalunya, on diu que s’ha de crear un “servei d’atenció especialitzada als infants i adolescents víctimes d’abús sexual”. Emilie Rivas, coordinadora de l’informe Sota el mateix sostre, que analitza la viabilitat d’implementar el model nòrdic d’integració de la policia, els hospitals, el servei de protecció i els jutjats sota el mateix sostre, indica que hi ha “voluntat i predisposició” del Govern per tirar endavant el projecte, però cap calendari. Rivas ha explicat que davant la saturació de la DGAIA en els últims mesos, el Departament de Justícia podria liderar el projecte.

La Casa dels Infants o Barnahus en islandès és un model d’integració on tots els departaments que intervenen en un cas d’abús sexual infantil es coordinen i treballen sota el mateix sostre. És una casa que compta amb un entorn amigable per als nens i nenes, una decoració adaptada i professionals especialitzats. Rivas ha explicat que a Catalunya, quan l’infant explica els abusos sexuals que pateix, ha de passar per quatre serveis diferents que no estan coordinats entre sí on han d’explicar la seva història a la policia, als hospitals, al servei de protecció i als jutjats. Això “és perjudicial pel procés judicial perquè no es té cura del seu testimoni, i el resultat és que en 7 de cada deu casos oberts per abús sexual infantil no arriben a judici per manca de proves”. L’informe argumenta que el projecte és viable a Catalunya, ja que compta amb tots els recursos i no suposaria una gran inversió, sinó la redistribució dels que ja existeixen. Es tractaria de formar equips per treballar junts. Tant les Nacions Unides com el Consell d’Europa promouen la creació de les Barnahus i en els últims 10 anys ja se n’han establert més de 50 arreu d’Europa, asseguren.

Un “mínim” de cinc cases a Catalunya

Segons la proposta de Save the Children s’hi haurien d’implicar els departaments de Justícia; Treball, Afers Socials i Família; Interior, i Salut. També Ensenyament i Universitats i Recerca. Rivas ha dit que a Catalunya el marc Jurídic favorable, perquè ho preveu la Llei de la Infància i un acord de Govern de 2016. El “mínim” haurien de ser cinc cases d’aquestes característiques, dues a Barcelona, una a Girona, una a Lleida i una a Tarragona, però el primer pas és “el projecte pilot d’una casa a Barcelona per començar”, ha dit Rivas. L’informe exposa que el model ja s’aplica als Estats Units i Europa. Quan l’infant entra a l’espai es fa una entrevista forense que es grava, tots els actors involucrats la veuen en un circuit tancat i en cas que es vagi a judici s’utilitza aquesta prova preconstruïda com a evidència. Segons l’organització diversos estudis empírics demostren que aquest model ajuda a reduir la victimització secundària i millora el tractament cap al nen i la seva família. A més, a Islàndia, per exemple el nombre de casos en els quals l’agressor ha estat acusat s’han triplicat des de l’aplicació d’aquest model.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere