Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UPC presenta el projecte ANYWHERE a Brussel·les

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

upc

El Centre de Recerca en Hidrometoerologia Aplicada (CRAHI) de la UPC presentarà, els dies 5 i 6 de desembre a Brussel·les, la plataforma multirisc de detecció primerenca ANYWHERE, d’àmbit europeu,que anticipa catàstrofes naturals. És un dels projectes seleccionats per la Comissió Europea que s’exhibiran en l’edició 2018 del Security Research Event (SRE), l’esdeveniment anual més important sobre investigació i seguretat, el qual reunirà uns 800 participants.

La plataforma multirisc ANYWHERE, que incorpora un sistema de detecció primerenca (Multi-Hazard Early Warning System) d’àmbit europeu per anticipar-se als riscos derivats de fenòmens meteorològics i climàtics extrems, s’ha desenvolupat en el marc del projecte ANYWHERE (EnhANcing emergencY management and response to extreme WeatHER and climate Events), coordinat pel CRAHI de la UPC. Amb el focus posat en el tema ’Fer d’Europa un lloc més segur: demostrar l’impacte de la investigació en seguretat finançada per la UE‘, el Security Research Event (SRE) que organtiza la CE a Brussel·les té com a objectiu promoure els resultats de les activitats de recerca i innovació relacionades amb la seguretat i demostrar la seva contribució positiva al treball diari de milers de professionals de la seguretat. Les innovacions i solucions tecnològiques desenvolupades per als organismes de protecció civil en el marc del projecte ANYWHERE es mostraran en el decurs del Security Research Event 2018, en una àrea d’exposició específica habilitada a l’Square Meeting Centre, que agrupa els projectes relacionats amb ’Societats Resilients a Desastres‘. L’esdeveniment reunirà prop de 800 participants entre investigadors, empreses del sector, proveïdors de seguretat pública i professionals, així com responsables polítics d’arreu d’Europa.

Les emergències relacionades amb els fenòmens meteorològics i climàtics extrems afecten profundament la societat i ocasionen un gran impacte econòmic. Amb el canvi climàtic, els experts coincideixen que aquests fenòmens s’estan tornant més freqüents o intensos, amb efectes potencials més devastadors sobre persones i béns materials. A escala europea, i Catalunya no n’és una excepció, podem trobar diferents exemples recents d’episodis extrems, com ara els incendis forestals que van assolar Portugal el 2017 i Grècia el 2018 o les inundacions registrades a Sant Llorenç a Mallorca (Illes Balears) i al departament de l’Aude, al sud de França, també el 2018. La clau per afrontar amb èxit aquestes situacions resideix en la prevenció i l’anticipació.

És en el context esmentat de major intensitat dels fenòmens meteorològics adversos que es desenvolupa el projecte ANYWHERE , finançat amb 12 milions d’euros pel programa europeu de recerca i innovació Horizon 2020. El projecte, coordinat pel professor i investigador Daniel Sempere, director del CRAHI de la UPC, es va posar en marxa el 2016 i finalitzarà el 2019, i compta amb la participació d’un consorci format per 34 organitzacions d’11 països europeus, amb representants del món científic (universitats i centres de recerca), desenvolupadors de tècniques de previsió, autoritats gestores d’emergències a nivell nacional, regional i local (administració), així com empreses del sector (indústria). Aquests actors conformen l’anomenada “triple hèlix”, que persegueix el desenvolupament econòmic basat en el coneixement. Consistent en una acció d’innovació (innovation action), el projecte no es focalitza només en el desenvolupament científic sinó que assolirà un estadi precomercial.

Del pronòstic al seguiment i l’impacte potencial

La plataforma multirisc ANYWHERE, que integra uns 300 algorismes i productes de previsió per diversos tipus de riscos meteorològics i climatològics (com ara tempestes de pluja o neu, inundacions, sequeres, onades de calor, vents forts o focs forestals, entre d’altres), és fruit dels avenços científics i tecnològics dels darrers deu anys en metodologies de previsió avançada i models d’impacte de fenòmens meteorològics.

L’eina està dissenyada per ajudar a pronosticar l’evolució immediata dels fenòmens meteorològics i climàtics extrems i preveure l’impacte concret en el territori, permetent l’actuació en conseqüència per part del sistema de protecció civil i emergències per evitar danys econòmics i, en última instància, salvar vides. La plataforma és capaç de simular més d’un risc simultàniament i de traduir la predicció meteorològica en impactes quantitatius i mesurables, parant especial atenció en l’afectació en les persones (focalitzant-se en zones habitades) i les infraestructures crítiques (carreteres, hospitals, col·legis, determinades indústries).

Coordinació en temps real i suport a la presa de decisions

L’objectiu principal d’ANYWHERE és permetre que la societat en general i els principals organismes de protecció civil tinguin una resposta més ràpida i efectiva davant del risc de fenòmens meteorològics extrems, per tal de poder afrontar-los millor reduint-ne els impactes socials, ambientals i econòmics que se’n deriven. Així, la plataforma proporciona sistemes d’alerta primerenca d’última generació per ajudar les poblacions exposades a estar preparades front possibles desastres i serveix d’eina de suport a la presa de decisions dels governs en una situació de crisi. D’aquesta manera, es pretén cobrir el buit existent entre la tecnologia disponible i els procediments operatius actuals en els centres de coordinació de protecció civil.

En el marc del projecte s’ha desenvolupat i desplegat una plataforma operacional (A4EU) de suport a la decisió en centres de comandament de Protecció Civil en sis regions pilot climàticament diverses d’arreu d’Europa: Catalunya (Espanya), Gènova / Regió de Liguria (Itàlia-França), South Savo (Finlàndia), Cantó de Berna als Alps (Suïssa), Regió de Rogaland (Noruega) i Alta Còrsega (França). Els escenaris per a les proves pilot s’han triat valorant la diversificació de les seves característiques (extensió geogràfica, orografia del terreny, densitat de població, riscos meteorològics més comuns, etc.), així com l’interès i compromís expressat pels serveis de protecció civil de les diferents regions. La plataforma s’ha adaptat localment a les necessitats específiques de cada emplaçament, i des del mes d’octubre i al llarg d’un any es provarà, validarà i millorarà en els centres de comandament de Protecció Civil dels sis llocs pilot.♦

Fotografia: Arbres caiguts desprès de la tempesta elèctrica Asta que va patir Finlàndia el 2010. 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere