Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

44 municipis catalans i 3 de les Illes Balears disposaran de punts wifi gratuïts en espais públics gràcies al finançament europeu

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

wifi_logo

La Comissió Europea ja ha anunciat els resultats de la primera convocatòria de la iniciativa WiFi4EU, oberta del 7 al 9 de novembre. S’han seleccionat 2.800 municipis dels quals 224 són de l’Estat espanyol. Tots aquests municipis rebran un abonament de 15.000 euros amb el qual podran crear punts d’accés wifi gratuïts en espais públics com ara ajuntaments, biblioteques, museus, pacs o places. El pressupost total de la convocatòria és de 42 milions d’euros.

Catalunya, amb 44 municipis seleccionats, és la comunitat autònoma de l’estat més beneficiada en la primera convocatòria WIFI4EU. La segueixen Andalusia amb 41 i Castella i Lleó amb 30. A les Illes Balears, per la seva banda s’han seleccionat tres municipis, tots a la illa de Mallorca. A principis del 2019 es publicarà la segona de les quatre convocatòries que estan previstes amb l’objectiu d’accelerar l’accés a la xarxa de tots els ciutadans de la Unió Europea.

La comissària d’economia i societat digitals, Mariya Gabriel, ha expressat la seva satisfacció amb l’anunci amb la següent declaració: “gràcies a la primera convocatòria de WIFI4EU, 2.800 municipis repartits per tota la UE podran oferir a milers d’europeus i visitants accés gratuït a internet en espais públics. Millorar la connectivitat a la UE és un element clau de la nostra estratègia per al Mercat únic digital, i WIFI4EU suposa un nou pas per fer-ho realitat. Ara molts més europeus podran connectar-se a internet de manera gratuïta, cosa que els permetrà gaudir d’una millor comunicació i de noves oportunitats de connexió que en darrera instància enfortiran la societat i l’economia de la UE. El nostre objectiu és que els ciutadans i les empreses de tot Europa estiguin més protegits i tinguin accés a internet per fer servir serveis com ara l’administració electrònica, la sanitat electrònica, la banca online o les videotrucades.”

Propers passos

Una vegada publicats els municipis seleccionats, l’Agència executiva d’innovació i xarxes (INEA), encarregada de l’execució del programa WIFI4EU invitarà els municipis beneficiaris a signar els acords de subvenció. Una vegada signats aquesta acords, el municipis podran contractar una empresa perquè els instal·li els punts d’accés wifi en espais públics. Els 2.800 punts d’accés WIFI4EU seran gratuïts i hauran de romandre actius durant com a mínim tres anys.

Nova convocatòria

Està previst que hi hagi tres noves convocatòries perquè els municipis que no hagin rebut un ajut en aquesta ocasió puguin sol·licitar-ho. La segona convocatòria es posarà en marxa a principis de 2019. En total uns 8.000 municipis podran beneficar-se’n des d’ara fins al 2020. Mentrestant, tots els municipis registrats poden unir-se a la comunitat WIFI4EU per formular observacions sobre la iniciativa, intercanviar opinions amb altres municipis europeus i estar al dia de les novetats del programa.

Context

Anunciada pel president Juncker en el seu Discurs sobre l’estat de la Unió el setembre del 2016, la iniciativa WIFI4EU forma part de l’ambiciosa revisió de la normativa de la UE sobre telecomunicacions que inclou mesures noves per respondre a les necessitats creixents de connectivitat dels europeus i per impulsar la competitivitat d’Europa. 

La primera convocatòria es va posar en marxa el 7 de novembre a les 13h00 i es va allargar fins el dia 9 de novembre a les 17h. La convocatòria va tenir un gran èxit i es van rebre més de 13.000 sol·licituds. Durant els propers dos anys s’obriran tres noves convocatòries. Per a les quatre convocatòries totals, la Comissió destinarà 120 milions d’euros per a 8.000 municipis de tota la UE. La Comissió selecciona els municipis per ordre d’arribada de les seves sol·licituds.

Les xarxes finançades a través de la iniciativa WIFI4EU seran gratuïtes i no contindran publicitat. A més, no s’hi recolliran dades personals. Es finançaran aquelles xarxes que no dupliquin serveis públics o privats gratuïts d’una qualitat semblant que ja existeixin.  Els municipis contractaran les empreses instal·ladores i seran responsables de la posada en marxa i del manteniment dels punts d’accés wifi.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere