Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Els Mossos d’Esquadra recorren al teatre per fer arribar consells de seguretat a la gent gran de Lleida

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

consells-gent-gran-h

Cinc representacions alerten sobre estafes com el fals amic, la falsa abraçada o el fals revisor del gas

Els Mossos d’Esquadra de Lleida han organitzat, juntament amb l’Aula Municipal de Teatre, una obra teatral representada pel grup sènior amb l’objectiu de donar consells de seguretat a la gent gran i que tinguin així eines per evitar ser víctimes d’un delicte. Les representacions de l’obra ‘Seguretat en escena’ s’han iniciat aquest dilluns i es faran també el 17 de desembre i el 21 i 28 de gener, a les 10:30 hores, al CaixaForum de Lleida. Durant l’obra s’interpreten cinc situacions delictives i al final de cadascuna es dona un consell de seguretat. Són el fals amic, la persona que vol ajudar a entrar la compra a casa, la falsa abraçada, el revisor del gas i la falsa assistenta, totes amb l’objectiu de robar o estafar. Si la iniciativa surt bé, l’any que ve es farà a altres municipis del Segrià.

Des de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat (ORC) de l’ABP Segrià expliquen que l’obra de teatre permet donar consells de seguretat d’una manera directa i distreta. La idea, afegeixen, neix de l’activitat de Bombers de Lleida en què utilitzaven el teatre per conscienciar els seus fills de situacions d’emergència. L’inspector i cap de l’ABP Segrià, Xavier S. Ribelles, ha posat de manifest que a les juntes locals de seguretat es van adonar que un dels sectors més vulnerables, que és la gent gran, és un dels col·lectius amb qui menys contacte tenen. A més, afegeix, a les xerrades de prevenció a les llars de jubilats “ens adonàvem que els avis i àvies s’avorreixen perquè sempre tenen el mateix format”. Així que, “ens vam haver de reinventar per acostar-nos a la gent gran”, afirma ja que “hi ha molta gent gran que viu sola i ens preocupa molt aquest perfil especialment vulnerable que no tenen a ningú a qui trucar”. La inspectora i cap de l’ORC de l’ABP Segrià, Antònia Bardina, a explicat que l’objectiu és la prevenció. “Com que són els propis avis els actors, l’espectador es veu reflectit i entén que pot ser víctima d’aquest delicte”. El Francesc Lumbierres, és un dels actors i participa en la representació d’una situació de fals amic. “Reaccionem volent ajudar però si li posem condicionants ens adonem que és una estafa”, explica. La Carmen Palomo també hi participa com actriu i valora molt positivament la iniciativa perquè “no estem preparats per viure una estafa”.

Augmenten un 13,6% els delictes que afecten gent gran a Catalunya

La població de persones grans a Catalunya representa un 18% de la població total. Durant el primer semestre de l’any 2018, 29.937 persones que van denunciar ser víctimes d’un fet delictiu eren persones grans. Aquesta xifra suposa un augment del 13,6% respecte al mateix període de l’any passat i un indicatiu que s’utilitza des del Cos de Mossos d’Esquadra per intensificar esforços i aplicar mesures innovadores i creatives per ajudar a prevenir aquests fets delictius, reduir-los i aconseguir augmentar la percepció de seguretat. És un col·lectiu especialment vulnerable al qual es dedica especial atenció i que solen ser víctimes principalment de furts, robatoris amb força a domicili i estafes. Un dels principals mètodes utilitzats per cometre els robatoris és el dels falsos revisors de subministraments de la llar o les abraçades en què s’aprofiten de la seva vulnerabilitat per assaltar-los a casa seva o al carrer i els roben targetes de crèdit, diners i joies, alerten els Mossos.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere