Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“Som UdG”: La Universitat de Girona posa en línia una plataforma de participació per debatre i votar propostes sobre la universitat

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

participació

‘Som UdG’ s’obre a tota la ciutadania si bé a l’hora de decidir es restringirà a la comunitat universitària

La Universitat de Girona (UdG) ha posat en línia una plataforma de participació on-line pionera als Països Catalans i a tot l’Estat amb l’objectiu de debatre i votar propostes sobre la universitat. La intenció és que la plataforma –que s’ha batejat com a ‘Som UdG’- es converteixi en un canal directe entre ciutadania, comunitat universitària i equip de govern. Per això, tothom qui ho vulgui podrà obrir un debat o bé participar en algun que ja s’hagi creat. Quan una proposta tingui un cert quòrum, se sotmetrà a votació. A partir d’aquest moment, però, la decisió que prosperi o no es restringeix a la comunitat universitària (estudiants, professors, investigadors i personal d’administració i serveis). El vicerector de Comunicació i Relacions Exteriors, José Antonio Donaire, subratlla que allò que es vol és fomentar el diàleg i “la participació activa”.

‘Som UdG’ és la primera plataforma de participació directa que una universitat crea arreu de l’Estat. Segons ha explicat Donaire, tan sols la de La Corunya en té una altra de semblant, però encara es troba “en fase experimental”. I anant fins i tot més enllà, el vicerector també explica que són poques les universitats estrangeres que han incorporat un canal com el que ara posa en línia la UdG.’Som UdG’, que estarà plenament operativa passat festes, vol impulsar debats i propostes al voltant de la universitat que, si prosperen, s’incorporaran a l’acció de govern. Per això, com concreta Donaire, s’ha pensat tant per a “debats estructurals com per a qüestions més petites”, amb l’objectiu de fomentar “la participació activa” tant de la comunitat universitària com de la ciutadania en general. ”Es tracta d’una plataforma oberta i en construcció”, indica el vicerector, deixant clara quina n’és la voluntat. D’entrada, ‘Som UdG’ permet que tothom qui ho vulgui pugui obrir un debat o bé participar en algun que ja s’hagi creat. Per això, aquells qui no estiguin vinculats a la universitat, s’hauran de registrar (tot i que n’hi haurà prou amb el nom i el DNI).D’entrada, ja es crearà un debat específic al voltant del pla estratègic de la UdG, amb l’objectiu de recollir idees i propostes. “Volem que hi participi tothom, i fins i tot penjarem el document en PDF, perquè aquells qui ho vulguin puguin proposar modificacions concretes”, ha dit José Antonio Donaire.

A votació

A part dels debats, ‘Som UdG’ també permet votar propostes. En aquest cas, però, aquest espai de la plataforma es reserva a la comunitat universitària (estudiants, professors, investigadors i personals d’administració i serveis). Les propostes poden néixer dels debats o bé introduir-se directament. Això sí, abans de passar-se a votació, hauran de tenir un cert quòrum. D’entrada, es planteja que les hagi recolzades com a mínim el 5% de la comunitat universitària. Però el vicerector ja ha dit que “l’esperit de l’equip de govern” no és agafar-se aquest llindar al peu de la lletra. “Si veiem que una proposta té un número raonable de vots a favor, ja la sotmetrem a votació”, indica. Si aquella proposta que es vota té un suport majoritari, l’equip de govern de la UdG l’assumirà i la farà efectiva.

“Cultura democràtica”

El vicerector de Comunicació i Relacions Exteriors subratlla que es farà una “campanya intensa de promoció” de la nova plataforma –gairebé “aula a aula”- amb l’objectiu que sigui una eina de “participació efectiva”. Segons Donaire, allò que no es vol és que ‘Som UdG’, com ja ha passat en casos de canals similars impulsats per ajuntaments, no tingui pràcticament usuaris. “Volem generar cultura democràtica, de participació i deliberació”, indica. I subratlla: “L’objectiu és que la universitat sumi amb les aportacions de la societat civil i les dels seus alumnes, professors, investigadors i personal”. Per la seva banda, el rector de la UdG, Quim Salvi, ha explicat que l’impuls d’aquesta plataforma de participació dona compliment al seu programa de govern. “Hem dit moltes vegades que el nostre serà un govern obert, que busqui la participació de la comunitat universitària; i aquest és, precisament, l’objectiu d’aquest canal directe, que permetrà vehicular les seves propostes i inquietuds”, ha conclòs.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere