La Unió Europea destina 7,3 milions d’euros a 18 pimes catalanes per ajudar-les a dur les seves idees innovadores al mercat
La Comissió Europea donarà suport a 283 projectes innovadors en el marc del programa pilot del Consell Europeu de la Innovació perquè puguin arribar més ràpidament al mercat. Un total de 278 pimes de 27 països diferents han estat seleccionades en la darrera ronda de l’SME Instrument. Entre elles hi ha 13 empreses catalanes que rebran 650.000 euros de la fase1 (50.000 euros per a cadascuna) i 5 que rebran un total de 6,6 milions d’euros de la fase2 de l’SME instrument. A més, total de 15 projectes de 16 països rebran 34,4 milions d’euros sota la darrera convocatòria del Fast Track to Innovation. Quatre empreses o institucions catalanes participen en algun dels 15 projectes i rebran més de 2 milions d’euros.
Incloent-hi aquests darrers resultats, el programa pilot del Consell Europeu de la Innovació ha donat suport a un total de 1.276 projectes amb 731,15 milions d’euros de finançament.
Entre els projectes catalans seleccionats per rebre finançament hi trobem un sistema per detectar la dislèxia i millorar la capacitat de les persones que la pateixen, unes ulleres que fan servir la visió per computació i la realitat augmentada per millorar la visió de les persones amb discapacitats visuals, un fàrmac i una teràpia per prevenir les infeccions nosocomials a les UCI dels hospitals, o un sistema de detecció precoç de la isquèmia, aquest darrer ha estat seleccionat per a la fase 2.
En l’anomenada fase 2 de l’SME instrument, els projectes poden rebre entre 0,5 i 2,5 milions d’euros per finançar activitats com ara proves pilots, testos, mostres o maquetes. Les empreses poden demanar una quantitat de diners més elevada si ho justifiquen de manera adequada quan sol·liciten l’ajuda. A més dels diners, les empreses també es beneficien de 12 dies d’assessorament empresarial i de serveis d’acceleració. Les pimes espanyoles i les d’Israel han estat les que han tingut més èxit en la fase 2 d’aquesta convocatòria amb 9 companyies seleccionades, cinc de les quals catalanes, seguides de les noruegues i franceses. La majoria d’empreses seleccionades són del camp de les TIC, la salut i l’enginyeria.
Les empreses seleccionades en la fase 1 de l’SME Instrument reben un total de 50.000 euros per fer el seu pla de negocis. Hi ha companyies que s’agrupen entre elles i proposen un projecte comú. Les empreses seleccionades també reben serveis d’assessorament i acceleració. Les empreses espanyoles també són les que més s’han beneficiat de la fase 1 d’aquesta convocatòria, 32 en total de les quals 13 catalanes, seguides de les suïsses, israelianes i italianes.
Pel que fa a la convocatòria del Fast Track To innovation, 15 projectes innovadors en els quals hi participen empreses o institucions de diferents països. Hi ha quatre empreses o entitats catalanes que participen en tres dels projectes seleccionats. En total, s’enduran més de dos milions d’euros.
Rerefons
L’SME Instrument, o instrument per a pimes, i el Fast Track to Innovation són la part central del Programa pilot del Consell Europeu de la Innovació. Es dirigeix a productes o serveis radicalment trencadors i nous. Entre el 2018 i el 2020, el Programa pilot del Consell de la Innovació oferirà 2.700 milions d’euros a crear oportunitats de mercat en el marc del programa d’Innovació i Recerca de la UE, Horizon 2020♦