Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Descobreixen un nou mecanisme pel qual l’obesitat provoca resistència a la insulina

Notícia anterior
Notícia posterior

EquipNovials-600x400

Aquest descobriment proporciona una nova diana terapèutica per al tractament de la síndrome metabòlica

Investigadors de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)  i del CIBERDEM (“Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas”) han publicat un estudi a la revista ‘PNAS’ en què demostren un dels mecanismes pels quals l’obesitat modula el metabolisme de la glucosa i dels lípids en ratolins. Aquests canvis provoquen intolerància a la glucosa i resistència a la insulina. L’estudi revela un mecanisme patològic poc explorat fins ara que proporciona una nova diana terapèutica per al tractament de la síndrome metabòlica. L’obesitat sovint està relacionada amb malalties metabòliques, i la diabetis de tipus 2 és una de les més comunes del món. S’estima que afectarà un terç de la població el 2050. Aquest tipus de diabetis està associada al sobrepès i al sedentarisme.

Per fer l’estudi, els investigadors van utilitzar un model de ratolí diabètic. Mitjançant una dieta rica en greixos, els animals es fan intolerants a la glucosa, tenen el fetge gras i trastorn en el metabolisme dels lípids. L’estudi l’ha coordinat Anna Novials, cap de l’equip Patogènia i Prevenció de la Diabetis de l’IDIBAPS i cap de grup del CIBERDEM.♦

 

Notícia ampliada:

Investigadors de l’IDIBAPS i del CIBERDEM han publicat un estudi a la revista PNAS en el que demostren un dels mecanismes pels quals l’obesitat modula el metabolisme de la glucosa i dels lípids en ratolins. Ho fa a través de canvis en el contingut de microRNAs dels exosomes, vesícules que secreten totes les cèl·lules i es troben a la sang. Aquests canvis en el patró dels microRNAs, petites molècules amb capacitat per regular l’expressió de determinats gens, provoquen intolerància a la glucosa i resistència a la insulina. L’estudi desemmascara un mecanisme patològic poc explorat fins ara i proporciona una nova diana terapèutica per al tractament de la síndrome metabòlica.

L’estudi l’ha coordinat Anna Novials, cap de l’equip Patogènia i Prevenció de la Diabetis de l’IDIBAPS i cap de grup del CIBERDEM. El primer autor de l’estudi és Carlos Castaño, investigador pre-doctoral del grup, i la darrera autora del treball és Marcelina Párrizas, investigadora de l’equip de l’IDIBAPS/CIBERDEM.

L‘obesitat sovint està relacionada amb malalties metabòliques. La diabetis tipus 2 és una de les malalties metabòliques més comuna arreu del món i s’estima que afectarà a un terç de la població el 2050. Aquest tipus de diabetis està associada al sobrepès i el sedentarisme, sent l’obesitat una de les causes principals de resistència a la insulina.

Els microRNAs són petites molècules que tenen la capacitat de regular l’expressió dels gens i els poden secretar gairebé tots els tipus de cèl·lules de l’organisme a dins de vesícules anomenades exosomes. Canvis en el perfil dels microRNAs circulants en la sang s’associen a diverses malalties, incloent les metabòliques. Aquestes molècules es poden utilitzar com a biomarcadors per a millorar el diagnòstic de les malalties i monitoritzar la resposta als tractaments.

Per a l’estudi publicat a la revista PNAS, els investigadors han estudiat el paper dels microRNA continguts dins dels exosomes, vesícules que secreten els teixits i que contenen proteïnes, lípids o molècules de RNA, en la síndrome metabòlica. Ho han fet amb un model de ratolí diabètic que simula aquesta síndrome. Mitjançant una dieta rica en greixos, els animals es fan intolerants a la glucosa – com un estat pre-diabètic-, tenen el fetge gras i trastorn en el metabolisme dels lípids.

Els investigadors van analitzar el perfil de microRNAs que contenen els exosomes d’aquests ratolins i van obtenir un panell mitjançant una anàlisi bioinformàtica. Els resultats demostren que l’obesitat canvia el perfil de microRNAs en els exosomes del plasma en ratolins. Però el més important es que, si es tracta a ratolins sans amb els exosomes aïllats de ratolins obesos, es provoca intolerància a la glucosa i resistència a la insulina. Els investigadors també van reproduir al laboratori el patró de microRNAs associats a l‘obesitat, i van veure que la transferència a ratolins sans també els provocava la mateixa síndrome metabòlica.

En aquest estudi hem explicat el paper que juguen els exosomes i determinats microRNAs relacionats amb l’obesitat en l’aparició i desenvolupament de la resistència a la insulina i la diabetis. Ara, el futur, és aconseguir bloquejar aquestes molècules per tal que no aparegui la malaltia”, explica Anna Novials, que també és presidenta de la Societat Espanyola de Diabetis.♦

Referència de l’article:

Obesity-associated exosomal miRNAs modulate glucose and lipid metabolism in mice.

Castaño C, Kalko S, Novials A, Párrizas M.

Proc Natl Acad Sci U S A. 2018 Nov 27;115(48):12158-12163. doi: 10.1073/pnas.1808855115.

Fotografia: Anna Novials, Marcelina Parrizas i Carlos Castaño.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere