Sant Joan Despí crea un àlbum de cromos sobre Josep Maria Jujol per donar a conèixer la seva figura entre els nens
La iniciativa busca reivindicar el paper del col·laborador de Gaudí en el modernisme català en el 140è aniversari del seu naixement
L’Ajuntament de Sant Joan Despí ha editat 2.500 àlbums de cromos sobre l’obra i vida de l’artista Josep Maria Jujol dins els actes de commemoració de l’Any Jujol 140. L’àlbum es distribuirà entre tots els alumnes de 1r a 6è de Primària de la ciutat i les famílies podran comprar els sobres de cromos en un total de 120 comerços de la ciutat. La iniciativa s’ha presentat al centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí, on l’alcalde del municipi, Antoni Poveda, ha començat ja a enganxar cromos amb els nens i a explica’ls-hi l’aportació de l’artista al municipi i al modernisme català. “La primera figura que coneixem és Antoni Gaudí, però va haver-hi altres arquitectes com Domènech i Muntaner o Jujol, que va ser col·laborador de Gaudí, que van quedar en un segon pla”, ha dit a l’ACN Poveda.
Per tal de conèixer de forma lúdica i creativa la figura de Josep Maria Jujol (Tarragona, 1879-Barcelona, 1949) , qui va ser arquitecte de Sant Joan Despí i col·laborador d’Antoni Gaudí, l’ajuntament de la ciutat ha impulsat aquest àlbum de cromos com una iniciativa de l’Any Jujol140 -coincidint amb el 140è aniversari del naixement de l’artista-. Aquesta vegada, però, la iniciativa va dirigida als més petits. Tot i que és també un impuls per als comerços de la ciutat, tal i com ha assegurat el seu alcalde Antoni Poveda. A partir d’aquest dimarts, els nens i nenes de Sant Joan Despí rebran a les escoles l’àlbum i podran adquirir a 120 comerços, així com als mercats municipals, algun dels 42.857 sobres de cromos que circularan per la ciutat fins el dia 2 de març. “Aquí s’explica tota l’obra i la història de Jujol no només a Sant Joan Despí, que és on més obra hi va edificar, sinó a Barcelona o Tarragona”, ha explicat Poveda. Així, a través de divertides il·lustracions, l’àlbum repassa la vida de Jujol des de ben petit, a la seva Tarragona natal, passant pels anys de formació com a arquitecte i per la seva trajectòria com a artista polifacètic. També s’hi repassa l’arribada a Sant Joan Despí, la transformació de Can Negre, l’edifici on s’ha fet precisament aquest dilluns la presentació, o com es va construir la Torre de la Creu, la Torre Jujol o la casa Serra-Xaus. “Jujol tenia la seva pròpia personalitat”, ha reblat Poveda, d’un artista amb facetes com la de dibuixant, dissenyador de mobles, escultor, decorador, pintor o esgrafiador. Una de les tècniques per la qual se’l coneix més és el trencadís.
Relació amb Gaudí
L’àlbum també tracta detalls de la col·laboració entre Jujol i Antoni Gaudí, amb qui va col·laborar en edificis emblemàtics com la Casa Batlló o el Parc Güell. “Molta obra d’en Gaudí es també obra d’en Jujol, i el que estem fent també és reivindicar el paper que va tenir l’artista en la construcció i elaboració del modernisme català de principi del segle XX”, ha dit l’alcalde. La dissenyadora i directora del projecte, Mati Balsera, ha dit a l’ACN que han intentat trobar l’equilibri a l’hora de parlar de la relació amb Gaudí “sense treure-li importància a Jujol”, ja que Gaudí “evidentment crida l’atenció i és molt conegut”. D’aquesta manera, han extret informació llibres i vídeos i l’han “traduït” en un llenguatge “més planer per a què els nens ho entenguessin”. Durant els propers dissabtes al matí, s’instal·laran diversos “punts d’intercanvi” de cromos a la ciutat per tal de poder bescanviar peces entre altres cercles de nenes i nens i realitzar, a més, tallers sobre la figura de Jujol.
Actes de l’Any Jujol140
Des del setembre passat i fins el proper setembre se celebra l’Any Jujol140, que ja ha aplegat múltiples presentacions de llibres, exposicions, recorreguts pels edificis de Josep Maria Jujol o excursions infantils a la ciutat natal de l’artista, Tarragona. Per expandir la reivindicació de la seva figura a nivell internacional, l’Ajuntament de Sant Joan Despí, juntament amb 15 consistoris, estan organitzant un congrés internacional per als propers mesos. També s’està preparant una exposició amb el Palau Güell per difondre la seva aportació i trobades i esdeveniments fins el setembre d’acord amb la Diputació de Barcelona.♦
Fotografia: Masia de Can Negre a Sant Joan Despí, obra de Josep Maria Jujol.