Barcelona acull la primera reunió del projecte europeu AI4EU per desplegar una plataforma d’intel·ligència artificial
79 socis de 21 països rebran 20 milions d’euros de finançament europeu
El projecte AI4EU s’engega oficialment aquest mes amb una reunió inaugural de tots els socis, que se celebrarà demà mateix a Barcelona: AI4EU aplega setanta-nou centres de recerca, pimes i grans empreses de vint-i-un països per crear un centre de referència en matèria de recursos d’intel·ligència artificial (IA), inclosos repositoris de dades, ordinadors, eines i algoritmes. Aquest projecte oferirà serveis i donarà suport als usuaris potencials d’aquesta tecnologia, els ajudarà a provar i integrar la intel·ligència artificial en els seus processos, productes i serveis. AI4EU és una plataforma oberta i col·laborativa i també oferirà cursos de capacitació i reciclatge. L’equip del projecte AI4EU col·laborarà estretament amb els centres d’innovació digital en matèria de robòtica i amb la futura xarxa de centres d’excel·lència en intel·ligència artificial per facilitar l’accés a la tecnologia.
«Europa només pot aprofitar tots els avantatges de la intel·ligència artificial si aquesta tecnologia és fàcil de fer servir per part de tothom. El projecte AI4EU ajudarà a dur la intel·ligència artificial a petites empreses, empreses no tecnològiques i administracions públiques de tot Europa», han declarat avui el vicepresident de la Comissió responsable del Mercat Únic Digital, Andrus Ansip, i la comissària d’Economia i Societat Digitals, Mariya Gabriel.
El projecte, dirigit per l’empresa francesa Thals, rebrà un finançament de 20 milions d’euros al llarg dels propers tres anys. La plataforma es crearà durant tot el 2019. El 25 d’abril del 2018 la Comissió va presentar la seva estratègia en matèria d’intel·ligència artificial, en la qual anunciava el desplegament de la plataforma d’intel·ligència artificial a la carta. En general, la Comissió està incrementant la seva inversió en recerca i innovació en matèria d’intel·ligència artificial fins als 1,5 milions d’euros durant el període 2018-2020 en el marc del programa Horitzó 2020. Segons les previsions, a final del 2020 les inversions públiques i privades arreu de la UE poden haver atès com a mínim els 20 milions d’euros. Basant-se en la seva estratègia, la Comissió va presentar el mes de desembre un pla coordinat per fomentar la cooperació amb els estats membres de la UE, Noruega i Suïssa en quatre àmbits bàsics: millorar la inversió, fer que hi hagi més dades disponibles, fomentar el talent i garantir la confiança.♦