Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Tradicionàrius acollirà més de 70 grups obert més que mai a la dansa i a “reflectir l’esperit innovador” del sector

Notícia anterior
Notícia posterior

Tradicionàrius

La 32a edició del festival homenatjarà el pare del folk americà, Pete Seeger, amb un gran concert a l’Auditori

La 32a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius aplegarà des d’aquest divendres 11 de gener fins el 12 d’abril més de 70 grups de l’àmbit de la música d’arrel dels Països Catalans i d’Europa. Serà una de les edicions més llargues del festival, que programarà més de 60 espectacles posant èmfasi en la dansa i en “reflectir l’esperit innovador” de la música d’arrel tradicional. “Ens falta mantenir la idea que el que produïm no és una tradició anquilosada en una vitrina sinó una lectura actual d’aquest esperit de creació”, ha dit el director del Tradicionàrius, Jordi Fàbregas, en la presentació del festival aquest dimecres. Un dels plats forts serà un gran concert a l’Auditori en homenatge al pare del folk americà, Pete Seeger, pel centenari del seu naixement, amb artistes com Quico Pi de la Serra o Gemma Humet.

Com a “demostració palpable de la vitalitat” del sector, durant el festival es presentaran 22 nous treballs discogràfics. Un primer tast de la barreja d’estils musicals i disciplines que el festival vol potenciar s’ha pogut veure en la presentació del festival aquest dimecres al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia. El músic Roger Andorrà ha interpretat algunes cançons de la seva innovadora proposta ‘Electrogralla’, que barreja l’electrònica amb el so de la gralla. Altres propostes innovadores són ‘Sa mateixa’ de Joana Gomila i Lali Ayguadé i la proposta de ball folk i música electrònica de l’occità Joan Francés Tisnèr ‘Concèrt bal electrotrad’. “Falta que el dia a dia reflecteixi l’esperit d’innovació del sector”, ha reconegut Fàbregas. Jordi Batiste, La Cobla Catalana dels Sons Essencials, Tornaveus, l’Associació Agrega’t, La Típica, Heura Gaya, Carles Blanch (Menut), Labyrinth Catalunya, Kabum o Fanfarra són alguns dels participants d’aquesta edició.

Quatre celebracions d’aniversari

Enguany el festival commemora els 25 anys com a seu estable de música folk del Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia, que celebraran amb un concert al mateix espai per rememorar la feina d’aquest quart de segle. Comptarà amb dues bandes significatives dels anys 90, no actives en l’actualitat, Primera Nota i La Carrau. Per compensar una vegada més la barreja entre la tradició i la contemporaneïtat, s’hi afegiran dues bandes actuals, el grup de folk format el 2010 Riu i les Balkan Paradise Orchestra. També comptarà amb el degà de la música folk a Catalunya, Jaume Arnella. Un altre aniversari que se celebrarà és el d’un dels grups de folk més emblemàtics, Clau de Lluna, que s’han retrobat per celebrar els 30 anys de trajectòria amb dos espectacles, un al CAT i l’altre a Olot. També se celebra el 20è aniversari de la revista Caramella i els 35 de la colla de grallers La Pessigolla. Concert homenatge a Pete Seeger Amb motiu dels 100 anys del naixement de Pete Seeger, juntament amb el festival BarnaSants, germà del Tradicionàrius, s’ha organitzat un concert a l’Auditori produït artísticament per Tren Seeger amb convidats com Quico Pi de la Serra, Gemma Humet, Pep Gimeno ‘Botifarra’, Joana Gomila o el grup Coses. “És un recordatori de la potència i la força de Seeger dins la proposta musical planetària”, ha assegurat Fàbregas.

Exposicions i tallers de dansa

S’han programat quatre tallers de dansa de Grècia, Irlanda, ball folk català i ball de bot per potenciar especialment aquesta disciplina. Pel que fa a les exposicions, hi haurà també quatre mostres: ’25 anys del CAT’, ‘Un món de mil dimonis’, ‘Si mireu el vent d’on ve’ sobre els 50 anys del Grup de folk, i ‘Pete Seeger: el poder transformador de la cançó’. La periodista i companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet, s’ha encarregat de fer el text introductori del festival a petició de l’organització, que ha fet explicita la falta de Cuixart i de l’exconseller de Cultura Lluís Puig Gordi en la presentació, com havien assistit en d’altres ocasions. La directora general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat, Maria Àngels Blasco, ha destacat la capacitat del Tradicionàrius d’estar sempre “a l’aguait de la innovació i les noves propostes”, i ha traslladat la voluntat de l’exconseller Puig de “seguir cosint el lligam entre els Països Catalans, no només el Principat”. “La cultura no té fronteres. Aquesta seria la seva voluntat”, ha apuntat Blasco. El pressupost de la 32a edició és de 145.000 euros amb una contribució per part de l’ICEC de 65.000 euros. L’any passat el festival va comptar amb 132.000 euros, però la major llargada del cicle aquest any ha comportat l’augment d’aportació.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere