Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UPC participa en l’assaig europeu que provarà un nou tractament per reduir la mortalitat del xoc cardiogènic

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

upc

En l’assaig EURO SHOCK hi participen els principals hospitals cardiovasculars de nou països europeus 

La UPC participa en el projecte amb la tecnologia CardioSense: un monitor cardiovascular que permet obtenir un prediagnòstic cardiovascular en menys de 60 segons

El dispositiu permetrà fer el seguiment dels malalts un cop se’ls hagi donat l’alta, de manera que es reduiran les visites a l’hospital

En aquest assaig, que s’iniciarà l’1 de febrer, s’aleatoritzaran més de 400 pacients en un període de 34 mesos

 

El xoc cardiogènic és un estat clínic i hemodinàmic molt complex que comporta una manca de reg sanguini en els òrgans més importants del cos humà a causa d’un infart de miocardi massiu. Cada any, a tota Europa, més de 50.000 pacients són diagnosticats amb xoc cardiogènic, essent les dones i la gent gran els grups de població amb pitjor pronòstic en cas de patir aquesta greu afecció. L’últim gran avenç en aquest camp data de fa gairebé 20 anys, quan es va demostrar que la reobertura urgent de l’artèria coronària closa que causava l’infart de miocardi i que conduïa al desenvolupament del xoc cardiogènic, millorava el pronòstic. Malgrat diversos intents recents de millorar la supervivència d’aquesta població amb diferents tècniques, cap d’elles ha significat una millora significativa de la mortalitat. La majoria dels pacients amb xoc cardiogènic acaben amb insuficiència orgànica multisistèmica: una afecció que té una taxa de mortalitat al voltant del 50% durant els primers 30 dies després de l’aparició del quadre clínic.

El projecte EURO SHOCK, finançat pel programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea, suposa el primer assaig clínic a gran escala que investiga la implementació precoç de l’oxigenació d’una membrana extracorpòria (ECMO, per les sigles en anglès) com una possible intervenció per reduir la mortalitat associada al xoc cardiogènic. L’ECMO és una modalitat de suport circulatori mecànic amb la què s’extreu sang desoxigenada de les venes del pacient i, després de ser enriquida amb oxigen, s’administra directament al sistema arterial, preservant així els òrgans crítics del cos durant la fase més greu de la malaltia. En aquest assaig d’àmbit europeu, que està previst que s’iniciï l’1 de febrer, els pacients rebran una revascularització immediata per obrir l’artèria bloquejada (angioplàstia amb stent) que està causant l’atac cardíac i, després del seu consentiment, se’ls aleatoritzarà per rebre un tractament estàndard o bé un tractament estàndard associat a la implantació de l’ECMO en les primeres hores posteriors al diagnòstic de xoc cardiogènic.

Un equip d’investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) – Hospital Clínic de Barcelona participen en el projecte aportant la tecnologia CardioSense: un monitor cardiovascular que permet obtenir un prediagnòstic cardiovascular —amb resultats més acurats que els actuals— en menys de 60 segons i comunicar-los des de qualsevol lloc on hi hagi cobertura de telefonia mòbil. Es tracta d’un “vigilant del cor”, patentat per la UPC, que detecta tant l’electrocardiograma (el senyal convencional que descriu l’activitat elèctrica del cor) com l’ona de pols arterial (relacionada amb la tensió arterial i l’elasticitat de les artèries) a partir del contacte amb les mans o els peus a través de dos parells de sensors metàl·lics. Uns sensors que es poden col·locar en fundes de telèfon mòbil, tauletes, corretges de rellotge, bàscules, volants o manillars, o qualsevol altre dispositiu amb tecnologia sense fils que es pugui agafar, subjectar i tocar alhora amb dues extremitats. Aquest sistema, desenvolupat per investigadors del grup de recerca d’Instrumentació, Sensors i Interfícies (ISI) de la UPC, encapçalats per Ramon Pallàs, es pot incorporar en altres aparells que fan servir sensors similars, com ara els analitzadors de massa corporal que mesuren entre les mans de manera autònoma o bé estan incorporats en bàscules; en aquest darrer cas, el mètode és vàlid també si es mesura a través dels peus, amb la qual cosa permet aplicar-lo en bàscules de farmàcies.

En el marc del projecte EURO SHOCK, la UPC desenvoluparà un monitor per a la telecardiologia que permetrà fer el seguiment dels malalts un cop se’ls hagi donat l’alta, de manera que es reduiran les visites a l’hospital. Amb la tecnologia CardioSense, qualsevol familiar o assistent podrà aplicar el dispositiu al malalt, a casa, sense necessitar cap coneixement específic previ.

En el projecte EURO SHOCK, liderat per l’investigador Anthony Gershlick, de la Universitat de Leicester, hi participen 12 hospitals universitaris líders de nou països europeus. La resta de socis del projecte són: accelopment AG (Suïssa), Azienda Ospedaliera Papa Giovanni XXIII (Itàlia), Chalice Medical Limited (Regne Unit), Deutsches Herzzentrum München (Alemanya), Universitat de Glasgow (Regne Unit), Katholieke Universiteit Leuven (Bèlgica), Ludwig-Maximilians Universität München (Alemanya), Paula Stradina Kliniska Universitates Slimnica (Letònia), University of East Anglia (Regne Unit), Universitetet i Tromsø (Noruega) i Universitair Ziekenhuis Antwerpen (Bèlgica). 

Aliança amb Icaria Medical per a la comercialització de CardioSense

Precisament, l’11 de gener es va signar un conveni de col·laboració entre la UPC i Icaria Medical S.L., una spin-off de la UPC que sorgeix a partir de la tecnologia i el coneixement que s’ha desenvolupat per l’equip d’investigadors del grup de recerca en Instrumentació, Sensors i Interfícies, del Departament d’Enginyeria Electrònica. Icaria Medical és l’empresa a la que es llicencien les patents de la tecnologia CardioSense que s’aplicarà en el projecte EURO SHOCK, i que s’encarregarà del disseny, investigació, fabricació, comercialització i distribució nacional i internacional d’aquest ‘vigilant del cor’.

FOTOGRAFIA: Imatge del dispositiu CardioSense, que mesura dos indicadors cardiovasculars, que es poden visualitzar en la pantalla d’un dispositiu mòbil: l’electrocardiograma (senyal superior) i l’ona de pols arterial  (senyal inferior). L’electrocardiògraf CardioSense és fàcil d’utilitzar i assequible, i proporciona un prediagnòstic cardiovascular en menys d’un minut.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere