Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Professors jubilats i prejubilats de la UVic-UCC faran de mentors d’estudiants en els seus treballs de recerca i de final de grau

Notícia anterior
Notícia posterior

tutor

Professors jubilats i prejubilats de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i membres de les Aules de Gent Gran faran de mentors d’alumnes de grau, de màster o de batxillerat en el procés d’elaboració dels treballs finals dels seus estudis. Ho faran en el marc de la Xarxa d’Expertesa, Construcció Compartida de Coneixement, que ja funciona a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la qual ara la UVic-UCC ha passat a formar part.

El programa “Mentoratge sènior en treballs finals” posa el saber de les persones sènior a disposició de l’alumnat i del professorat actuals, i afavoreix les relacions intergeneracionals per compartir coneixement. La base del funcionament és una pàgina web on es recullen els perfils de les persones sèniors que s’ofereixen per ser mentores, professionals de tots els àmbits, així com les demandes de mentoratge: treballs de final de grau o de màster, de recerca de batxillerat i de cicles formatius de grau superior.

El grup de recerca GRODE de la UAB, que lidera la iniciativa, s’ocupa de cercar la millor parella per a cada demanda. Al mateix temps, informa el professor tutor de l’alumne de la possible mentoria i, un cop s’arriba a un acord, es planifiquen una sessió de presentació i unes altres de seguiment amb les tres persones (mentor, alumne i professor) implicades.

Referent dels joves i complement dels tutors

A la UVic-UCC el projecte l’han impulsat el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) i l’UHub, juntament amb la Secretaria General i la professora emèrita Carme Sanmartí, amb el suport dels vicerectorats d’Ordenació Acadèmica, de Professorat i de Recerca i Transferència de Coneixement, i de Gerència. De moment ja s’hi han sumat cinc professors jubilats o prejubilats de la Universitat.

El projecte “respon a la necessitat de no ignorar ni malbaratar el talent i l’experiència acumulada al llarg de la vida de les persones grans”, segons explica Marina Geli, coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials. En paraules de Geli, amb el seu “acompanyament d’expertesa, de formació, de qualificació professional o d’ofici poden esdevenir suport i referent de joves” i ser un “complement dels seus professors i tutors”.

Més enllà de l’acció de mentoratge, el programa vol contribuir a “canviar la mirada actual que la societat té de la gent gran i fer visible una altra manera d’interpretar aquesta etapa de la vida”, en paraules de Maria Jesús Comella, professora emèrita honorària de la UAB i impulsora de la iniciativa. Per Comella, d’aquesta manera s’afavoreix la “participació intel·lectual” d’aquest col·lectiu amb una nova mirada “no classista i multigeneracional”, que passa per oferir “el coneixement, l’aprenentatge i el talent acumulat al llarg de tota la vida”.

Aquest va ser, de fet, un dels factors que va empènyer Joan Sala, professor jubilat de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH), a apuntar-se al programa des del primer moment. Sala, que pot aportar expertesa en l’àmbit “d’atenció a infants i adolescents amb problemes vitals importants”, es mostra convençut que “estar jubilat no vol dir no fer res, deixar de ser útil a la societat de cop, com si m’hagués passat alguna cosa”, i explica que s’ha adherit al programa convençut que el seus anys d’experiència “poden ser útils i contribuir a les reflexions i als treballs dels alumnes”. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere