Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Neix a Barcelona “Charm-EU”, una xarxa universitària europea amb 5 universitats

Notícia anterior
Notícia posterior

foto_grup

Avui, la Universitat de Barcelona, el Trinity College de Dublín, la Universitat d’Utrecht, la Universitat de Montpeller i la Universitat Loránd Eötvös de Budapest han rubricat el naixement de l’aliança Charm (Charm-EU), un projecte de nova universitat europea que tindrà com la interdisciplinarietat l’assoliment de reptes per part dels estudiants. Un dels eixos d’aquesta xarxa seran els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

Durant la roda de premsa de presentació, que ha tingut lloc a la Universitat de Barcelona, el rector d’aquesta institució, Joan Elias, ha explicat que un dels objectius de la xarxa serà construir una oferta acadèmica singular i innovadora al voltant dels ODS, uns principis que van assumir els membres de les Nacions Unides l’any 2015 per eliminar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat. «Els disset objectius que formen l’anomenada Agenda 2030 seran inspiradors directes de la universitat europea que volem crear», ha afirmat el rector Elias. 

«A diferència dels objectius del mil·lenni, vigents en el període 2000-2015 —ha puntualitzat el rector—, els ODS busquen la implicació dels governs locals i d’entitats de la societat civil, alhora que aporten una visió més global i interdependent dels reptes que afronta la humanitat. Aquí és on entenem que la universitat europea que proposem pot tenir un paper formatiu clau», ha dit Elias.

El rector de la UB ha volgut destacar tres punts principals de Charm-EU. En primer lloc, la gran pluralitat lingüística que aporten les cinc universitats participants. Els futurs estudiants d’aquesta aliança multilingüe podran formar-se en una oferta basada en tres llengües llatines —català, castellà i francès— i dues de germàniques —anglès i holandès—, a més de l’hongarès i el gaèlic. D’altra banda, serà una universitat basada en projectes internacionals liderats per les cinc universitats que en formen part, oberta i inclusiva per a ciutadans de tot el món. I com a tercer punt, Elias ha assenyalat que un altre dels objectius de la xarxa serà «crear una experiència d’aprenentatge veritablement europea», en el sentit que beurà de la millor tradició de la cultura del continent i aspirarà a integrar la cultura popular i l’acadèmica. D’aquesta manera, els estudiants entraran en contacte amb un bagatge cultural únic que s’ampliarà al llarg del període de formació i que els dotarà d’eines per convertir-se en ciutadans crítics d’acord amb els valors europeus.
 
Un acord de futur

Tots els rectors de les universitats implicades s’han mostrat satisfets pel naixement de Charm-EU. Patrick Prendergast, rector del Trinity College de Dublín, ha afirmat: “Trinity College Dublin es mostra satisfet de formar part d’aquesta xarxa, que cooperarà sense fronteres. A través de la xarxa ajudarem, a través de l’educació, a convertir els estudiants europeus en ciutadans globals”. 

Per la seva banda, el rector de la Universitat d’Utrecht, Henk Kummeling, ha indicat: “La unió de forces que suposa aquesta aliança proveirà dels recursos necessaris als estudiants i professors a prendre part en la solució dels reptes que avui en dia afronten les nostres societats. Esperem innovar l’educació i l’aprenentatge, fent-lo més flexible, accessible i inclusiu. És el que la societat necessita”. 

El rector de la Universitat Loránd Eötvös de Budapest, László Borhy, ha apuntat les similituds entre els objectius de l’aliança i els valors de la seva universitat que pretén enfortir la identitat europea i alhora transformar el patrimoni cultural per aconseguir progrés. “La nova universitat europea –ha dit- oferirà un exemple pel que fa a l’homologació de programes acadèmics i mobilitat d’estudiants. Serà –ha afegit-un sistema més flexible i sostenible orientat a respondre a l’ampli ventall de necessitats socials”. 

Patrick Caron, vicerector d’Afers Internacionals de la Universitat de Montpeller, ha assenyalat: “A la Universitat de Montpeller es va crear la primera facultat de Medicina encara activa a Europa, i es va crear precisament gràcies a la mobilitat i migració de tota la Mediterrània. Mai ens n’hem oblidat”. Segons Caron, pertànyer a aquesta nova aliança permetrà a la Universitat de Montpeller “contribuir a enfortir els valors europeus” i, alhora, encarar els reptes als quals s’ha compromès recentment amb la fusió de les universitats Montpeller 1 i Montpeller 2 en una de sola , així com “aconseguir que l’Agenda 2030 sigui una realitat.”

La iniciativa de les universitats europees

El desembre de l’any 2017, el Consell Europeu va impulsar la iniciativa de crear xarxes d’universitats europees amb l’objectiu de millorar la competitivitat internacional de les institucions d’educació superior i reforçar el sentiment de pertinença europea, una proposta formulada prèviament pel president francès Emmanuel Macron. «La idea era aglutinar una nova generació d’europeus que poguessin cooperar i treballar en diferents cultures europees i mundials, en diferents idiomes, sense preocupar-se per les fronteres territorials, els diferents sectors i les diverses disciplines acadèmiques», ha afirmat el rector de la Universitat de Barcelona.

Aquesta iniciativa ja s’ha posat en marxa i, de fet, la primera convocatòria d’ajuts de la Comissió Europea, englobada dins del programa Erasmus+ però adreçada a la creació d’universitats europees, disposa d’un finançament de 30 milions d’euros i es resoldrà el juliol del 2019.♦

 

FOTOGRAFIA, D’esquerra a dreta: El rector de la Universitat d’Utrecht, Henk Kummeling; el rector del Trinity College Dublin, Patrick Prendergast; el rector de la UB, Joan Elias; el rector de la Universitat Loránd Eötvös de Budapest, László Borhy, i el vicerector de Afers Internacionals de la Universitat de Montpeller, Patrick Caron.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere