La MiopMilla, la primera cursa del món només per a miops, es correrà el 20 de gener, al barri de Sant Antoni de Barcelona
La cursa de Sant Antoni deixa espai a la primera carrera del món que busca donar visibilitat i conscienciar sobre la necessitat d’aturar l’amenaça de la miopia, la qual afecta ja a més de 2.000.000 de catalans i a 500.000 estudiants universitaris catalans
Actualment, més del 95% dels joves consulten els seus dispositius electrònics (mòbil, tablet) abans d’anar a dormir, sis de cada deu ho fan amb la llum apagada i un de cada quatre afirma que té problemes per adormir-se després. Aquests resultats indiquen que aquest hàbit pot estar afectant el son.
El COOOC, organitzador de la carrera, juntament amb la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la UPC, posaran en marxa un projecte d’investigació sobre la prevenció i el control de la miopia en la població escolar, per frenar aquesta pandèmia.
El Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC) i la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) convoquen als mitjans de comunicació aquest diumenge, 20 de gener a les 10 hores, en el marc de la Cursa de Sant Antoni, a veure la sortida de laMiopMilla i descobrir quin és l’estat real de la visió dels joves a Catalunya, gràcies als resultats d’una enquesta d’opinió llançada a través de les xarxes socials a més de gairebé 900 joves catalans, en la qual s’analitza l’estat de la seva visió, així com el seu coneixement sobre la cura de la salut visual i els seus hàbits de vida, explorant com aquests poden tenir relació amb l’increment del nombre de miops entre els joves catalans.
La cita tindrà lloc a les 10 hores a la carpa del COOOC, situada al carrer Calàbria 66, abans de l’inici de la MiopMilla, la primera milla (1.609 metres) del món que serà correguda íntegrament per miops per conscienciar sobre la importància de cuidar de manera preventiva la visió, així com donar a conèixer les eines existents actualment per a frenar el desenvolupament d’aquesta pandèmia.
La realitat és que els experts porten anys alertant que una persona miop que superi les 6 diòptries, el que es considera un ull patològic, té moltes possibilitats de desenvolupar malalties visuals que poden degenerar en greus problemes en l’etapa adulta, com el despreniment de retina o fins i tot ceguesa. A dia d’avui, els més joves, abans de fer els 18 anys, ja tenen mitja diòptria més de mitjana que els universitaris, la qual cosa indica que quan completin aquesta etapa d’estudis superiors, molts hauran sobrepassat la barrera de les 6 diòptries.
Entre les causes d’aquest increment de joves miops destaca el canvi dels nostres hàbits de vida: actualment destinem gran part de la jornada a activitats a l’interior, davant de pantalles i amb un ús molt intensiu de visió propera (ordinadors, mòbils, estudis , oficines, etc.). De fet, a la campanya ‘Visió i Pantalles’ impulsada pel COOOC el 2014 s’informava que el 70% de la població ja patia la Síndrome Visual Informàtica per l’ús excessiu de pantalles, ja que es constata que, de mitjana, els menors de 30 anys es passen 10,5 hores al dia davant d’elles.
Un dels objectius de la MiopMilla és informar i posar en coneixement de la societat el fort creixement de la miopia en els últims anys, i explicar que la pràctica d’exercici i estar més hores a l’aire lliure tenen una influència molt positiva en aturar el creixement de la miopia.
Alfons Bielsa i Lluis Bielsa, president i vicepresident del COOOC, respectivament, així com Joan Gispets, degà de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la UPC, atendran els mitjans de comunicació per donar a conèixer els resultats de l’enquesta i les diferents tècniques per aturar l’increment de la miopia dels infants i adolescents.♦
DATA i HORA: 20 de gener, 10h. LLOC: Carpa del COOOC, c. Calabria, 66