Balanç positiu del Programa Erasmus+: 2017
La Comissió Europea publica avui el seu informe anual sobre el programa Erasmus+, que demostra que el 2017 hi va haver més participants que mai i que el nombre de projectes subvencionats va continuar augmentant. A més, el programa és cada vegada més inclusiu i més internacional.
El 2017 la UE va invertir en el programa Erasmus+ l’import rècord de 2 600 milions d’euros, la qual cosa representa un increment del 13 % en comparació amb l’any anterior. Aquest nivell d’inversió ha permès oferir més oportunitats als joves que mai. Les xifres demostren que entre el 2014 i el 2020 Erasmus+ podrà assolir el seu objectiu de donar suport al 3,7 % dels joves de la UE. Aquest informe també destaca que el programa està cada vegada més obert a persones que provenen d’entorns desfavorits i a organitzacions més petites.
El suport dels ciutadans al programa mai ha estat tan gran. Durant l’exitosa campanya del 2017 per commemorar els 30 anys del programa Erasmus, més de 750 000 persones van participar en 1 900 actes organitzats a quaranta-quatre països, la qual cosa posa en relleu la importància d’Erasmus+ i dels seus programes predecessors a l’hora de capacitar els joves perquè puguin desenvolupar les seves competències i experimentar què vol dir sentir-se europeu.
«Arran de la commemoració de les seves tres dècades d’existència, l’any 2017 vam tornar a ampliar el programa Erasmus+, vam fomentar encara més els intercanvis culturals i vam oferir més oportunitats en l’àmbit de l’educació, la formació, la joventut i l’esport. Les xifres que avui publiquem confirmen el paper cabdal d’Erasmus+ a l’hora de construir una Europa més forta, més inclusiva i més resilient. Per tant, en el nou pressupost a llarg termini de la UE volem incrementar-ne encara més la dotació pressupostària per tal d’ampliar l’origen social dels joves europeus que hi participin», ha declarat avui el comissari europeu d’Educació, Cultura, Joventut i Esports, Tibor Navracsics.
El 2017 Erasmus+ va donar suport a un nombre rècord de gairebé 800 000 persones per tal que poguessin estudiar, formar-se o fer activitats de voluntariat a l’estranger, la qual cosa representa un augment del 10 % en comparació amb l’any 2016. El 2017 Erasmus+ també va finançar la col·laboració entre institucions educatives, organitzacions juvenils i empreses. En total, ja hi han participat 84 700 organitzacions i s’han dut a terme 22 400 projectes. A més, durant el curs acadèmic 2016-2017 el programa ha permès que més de 400 000 estudiants, treballadors en pràctiques i docents d’educació superior puguin passar a l’estranger un període d’aprenentatge, formació o docència, inclosos uns 34 000 estudiants i membres del personal que ha rebut subvencions per anar-se’n a països associats d’arreu del món. França, Alemanya i Espanya són els països que més estudiants envien fora i Espanya, Alemanya i el Regne unit les tres destinacions més populars entre els estudiants.
L’informe anual destaca un cop més que Erasmus+ és molt més que un programa per a estudiants i personal docent d’educació superior. També se’n beneficien estudiants i docents de formació professional (160 000), joves i treballadors de l’àmbit de la joventut (158 000) i personal docent d’educació d’adults (6 400). També se n’han beneficiat estudiants de secundària (110 000) i personal escolar (47 000). A més de la setmana europea de l’esport, el programa ha finançat 162 projectes esportius, inclosos deu esdeveniments esportius sense ànim de lucre, en els quals han participat 930 organitzacions.
Erasmus+ també és cada vegada més accessible per a la gent que més ho necessita perquè cada vegada ofereix més oportunitats i més finançament als participants d’entorns socioeconòmics desfavorits. El 2017 gairebé 21 000 estudiants i personal docent d’orígens desfavorits van poder aprofitar les oportunitats de mobilitat a nivell d’ensenyament superior. Tot plegat ha fet pujar des del 2014 el total d’estudiants d’educació superior i d’orígens desfavorits fins a més de 67 500 persones, inclosos uns 2 000 participants amb necessitats especials.
El 2017 el programa també va evolucionar integrant-hi les prioritats estratègiques de la UE en matèria de competències digitals en els àmbits de l’educació, la formació i la joventut mitjançant programes d’estudis i metodologies didàctiques innovadores. Per exemple, la nova aplicació de mobilitat d’Erasmus+ ha estat descarregada i instal·lada més de 55 000 vegades d’ençà que es va engegar a mitjan 2017; i des del 2014 s’han beneficiat de la formació en línia més de 380 000 persones, entre elles gairebé 5 500 refugiats acabats d’arribar.
Rerefons
Erasmus+ i els seus programes predecessors figuren entre els programes de la UE que més èxit han tingut. Des del 1987 ofereixen als joves l’oportunitat de viatjar a l’estranger i viure-hi noves experiències. L’actual programa Erasmus+, que abasta el període comprès entre el 2014 i el 2020, disposa d’un pressupost de 14 700 milions d’euros i oferirà oportunitats al 3,7 % dels joves europeus per tal que puguin estudiar, formar-se, adquirir experiència laboral i fer activitats de voluntariat a l’estranger. A més, s’ha ampliat l’àmbit geogràfic del programa dels onze països que hi participaven el 1987 fins als trenta-tres actuals (els vint-i-vuit estats membres de la UE més Turquia, l’antiga República iugoslava de Macedònia, Noruega, Islàndia i Liechtenstein). El programa també està obert als països associats d’arreu del món.
El mes de novembre del 2017 els dirigents de la UE van decidir d’incrementar la mobilitat i els intercanvis potenciant encara més el programa Erasmus+, fent-lo més integrador i ampliant-lo a totes les categories d’estudiants.
El mes de maig del 2018 la Comissió va presentar la seva nova i ambiciosa proposta per al programa Erasmus, l’objectiu de la qual és duplicar el pressupost fins als 30 000 milions d’euros en el proper pressupost a llarg termini de la UE per al període 2021-2027. La finalitat també és triplicar fins als 12 milions el nombre de participants i fer que el programa sigui encara més integrador i més accessible per a gent d’entorns socials diversos i per a estudiants internacionals.
D’aquí al 2025 el programa Erasmus+ també donarà suport a la creació d’un espai europeu d’educació, una de les prioritats polítiques de la UE perquè l’aprenentatge, els estudis i la recerca no es vegin obstaculitzats per cap frontera.♦