Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Palau Macaya de ”la Caixa” i la UPC presenten un cicle sobre la dona en el món tecnològic

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Carme_Torras

El cicle s’inaugura amb la conferència La confluència de la robòtica i les humanitats atrau les investigadores, que anirà a càrrec de Carme Torras, investigadora de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC), escriptora de novel·les i guanyadora de diversos premis literaris.

L’acte tindrà lloc el proper dijous 31 de gener a les 18.30 hores al Palau Macaya de ”la Caixa” (Passeig Sant Joan, 108 de Barcelona).

 

El Palau Macaya de ”la Caixa”, amb la  direcció científica de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), presenta el nou cicle ‘Dona i tecnologia: un tàndem de futur’. En el transcurs de l’any, el cicle programarà diverses conferències, taules rodones i seminaris amb l’objectiu de reflexionar sobre el paper que juga la dona en el món tecnològic i com es pot plantejar un futur més enriquidor al respecte. Reunirà a expertes i acadèmiques del nostre país i internacionals d’àmbits tan diversos com la tecnologia i la robòtica, l’economia o l’educació, per debatre quines estratègies i polítiques cal seguir per tal d’incrementar la presència de dones en les carreres professionals d’àmbit tecnològic. Així doncs, les diferents sessions i seminaris del cicle es dividiran en tres blocs temàtics que són l’Educació, el Món Laboral i la Societat.

La primera jornada se celebrarà el dijous, 31 de gener, a les 18.30 hores, al Palau Macaya amb la conferència a càrrec de Carme Torras, investigadora de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), centre de recerca mixt del CSIC i la UPC. Aquesta primera sessió, que porta per nom de La confluència de la robòtica i les humanitats atrau les investigadores, girarà entorn al conflicte ètic que pot generar el desenvolupament tecnològic de la robòtica, buscant punts de trobada entre la ciència, la tecnologia i les humanitats.

Carme Torras, llicenciada en matemàtiques i doctorada en informàtica, ha desenvolupat la seva vida professional més enllà de la ciència, publicant diverses novel·les. La seva trajectòria acadèmica ha estat reconeguda amb el premi Divulga del Museu de la Ciència de Barcelona, el premi Rafael Campalans de l’Institut d’Estudis Catalans i la medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya. A més, és membre numerària de l’Acadèmia Europea i membre electa de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Carme Torras ha dirigit 16 projectes europeus, entre ells una ERC Advanced Grant sobre manipulació robotitzada de peces de vestir. És membre numerària de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, de l’Institut d’Estudis Catalans i de l’Acadèmia Europea. Compagina, doncs, la direcció d’un grup de recerca en robòtica assistencial a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC) amb la seva dedicació a l’escriptura literària i la promoció de l’ètica en intel·ligència artificial (IA). Entre les seves obres destaca La mutació sentimental (Pagès editors, 2008), premiada amb el guardó literari Manuel de Pedrolo (2007) i Ictineu (2009), i Enxarxats(Males Herbes, 2017), premi Ictineu 2018. Ambdues aborden els dilemes ètics suscitats per la robòtica, la IA i les xarxes socials. La mutació sentimental ha estat traduïda a l’anglès amb el títol The Vestigial Heart (MIT Press, 2018) juntament amb uns materials per impartir un curs universitari d’Ètica en Robòtica Social i IA, que també ha estat adaptat per a secundària i batxillerat (Pagès Editors, 2018).  

 El paper de la dona en el món tecnològic

Vivim en un món tecnològic en constant evolució, un món on les dones representen el 50% de la població, però un món on les dones són una gran minoria quan parlem de tecnologia. El cicle se centra en reflexionar globalment el paper que juga la dona en el món tecnològic i com podem plantejar un futur més enriquidor.

El repte és gran, i per contribuir a fer-lo possible, el cicle proporciona un espai on es posa en comú el coneixement i les iniciatives dutes a terme per incentivar la incorporació de les noies en carreres tecnològiques i la progressió de les carreres professionals de les dones en entorns tecnològics.  

L’objectiu del cicle és compartir les bones pràctiques locals i internacionals i reflexionar sobre possibles estratègies de futur, fent propostes d’actuació en tots els àmbits de la societat per tal d’incentivar la presència i participació de les dones en el món tecnològic fins aconseguir la presència paritària de les dones en els òrgans de decisió.  

Les reflexions i debats del cicle giraran entorn a tres blocs temàtics: l’educació, el món laboral i la societat, mitjançant quatre tallers per bloc temàtic i una taula rodona de conclusions a cada bloc. En els tallers es partirà de casos pràctics reals per abordar els reptes i possibles solucions. El cicle finalitzarà amb una conferència de cloenda sobre l’oportunitat d’establir quotes de gènere i el debat de com combinar-ho amb les propostes elaborades al llarg del cicle.♦

Fotografia: Carme Torras, investigadora de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC),

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere