“Recuperem la Universitat obrim les portes al futur”: Què és la “ILP UNIVERSITATS”? / El CEUCAT i l’ACUP donen suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre taxes universitàries
La ILP Universitats és una Iniciativa Legislativa Popular impulsada pels estudiants i amb el suport de la comunitat universitària, que té per objectiu transformar l’actual model universitari i fer efectiva la rebaixa dels preus públics.
Aquesta mesura és indispensable per tal de garantir l’accés a la Universitat a un nombre molt major d’estudiants. L’ensenyament superior ha de ser un bé comú, universal i lliure de qualsevol barrera econòmica, social i cultural, generant així una societat més justa i cohesionada.
Davant la no-aplicació per part dels Governs d’allò aprovat pel Parlament de Catalunya en forma de moció, la ILP pretén retornar als joves el seu dret d’accedir a la universitat, i obrir les portes a un nou futur.
La proposició de llei compta amb una comissió promotora al Parlament formada per diverses persones, organitzacions i entitats que formen part de la comunitat universitària:
- Aida Sanuy Perpinyà
- Albert Botran Pahissa, CUP
- Berta Satoca Figueras, SEPC
- Carlos Ignacio Pérez Bregonzi, CGT-UB
- David Caño Cargol, membre de la ILP Educació
- David Fernández Ramos, periodista
- Daniel Olivella Galindo, Estudiant UAB
- Eduard Lazo Arolas, Estudiant UdG
- Esther Farnós Amorós, professora UPF
- Esther Sancho i Cepero, Advocada
- Esther Zapater Duque, professora UAB
- Gemma Ubasart González, professora UdG
- Gonzalo Bonnín i Fernandez, Jovent Republicà
- Guillem Sagristà Bayer, SEPC
- Jana Jubert Soler, estudiant UPF
- Jaume Toyos Aroca, estudiant UPF
- Joana Bregolat i Campos, AEP
- Joaquim Borrull Ferrer, estudiant UB
- Jordi Borràs Abelló, fotoperiodista
- Jordi Mir Garcia, UPF i UAB, membre de l’OSU
- Laura Gisbert López, SEPC
- Laura Vall-llosera Casanovas, Vicerectora d’Estudiants de la UdG
- Marta Font Criach, SEPC
- Maria Gordillo Pinos, ARRAN
- Mercè Lorente Casafont, Intersindical – CSC
- Mercè Puig Rodríguez-Escalona, Vicerrectora d’Estudiants de la UB
- Montserrat Duch Plana, Catedràtica en història contemporània a la URV
- Oriol Arcas Abella, Catalunya en Comú i membre de l’OSU
- Oriol Sales Vallverdú, estudiant URV
- Pedro Celso Jódar Martínez, professor UPF
- Ramon Font Núñez, USTEC
- Ricard Gomà Carmona, professor UAB
- Sara Moreno Colom, Vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat de la UAB
- Maria Bonet Donato, Vicerectora d’Estudiants URV
Web oficial ILP Universitats … clicar aquí
El Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes dona ple suport a la ILP D’UNIVERSITATS
L’educació pública i de qualitat és un dret i una necessitat social, no un privilegi. Com a estudiantat, ens sentim amb la responsabilitat social de transmetre a la ciutadania la nostra preocupació. El Sistema Universitari Català (SUC) ha estat desplaçat del centre de les polítiques públiques del Govern de la Generalitat.
En aquest context, el CEUCAT ha promogut, juntament amb els diversos Consells d’Estudiants i altres organitzacions estudiantils, una campanya d’accions on s’instava al Parlament de Catalunya a realitzar una rebaixa del 30% dels preus públics dels graus i una equiparació entre els de màsters i graus. Aquesta iniciativa es va materialitzar amb l’aprovació de la moció 15/XI, del 7 Abril del 2016 al Parlament de Catalunya.
Tanmateix, el consens de la comunitat universitària i la majoria al Parlament de Catalunya no ha estat suficient perquè el Govern de la Generalitat apliques la rebaixa del 30% lineal dels preus de graus i màsters per caminar cap a la universitat gratuïta.
És per això, que avui a les 12:30h a la Universitat de Barcelona la comunitat universitària ha presentat la ILP d’Universitats amb el suport del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques on s’estableix que els preus públics dels ensenyaments conduents a l’obtenció dels títols universitats oficials fixats pel Decret de Preus sigui dins la meitat inferior de la forquilla de preus prevista a la Ley Orgánica de Universidades.
En conseqüència a l’exposat anteriorment, el Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes informa:
1. La Comissió Promotora està integrada per membres del moviment estudiantil i de la
comunitat universitària del que disposen ple suport per part del CEUCAT i l’ACUP.
2. El CEUCAT participarà activament de la recollida de firmes, així com de les accions que es
realitzen per garantir la representativitat de l’estudiant català.
3. Lamentem que sigui la societat la impulsora d’una reforma que te el consens de tota la comunitat universitària i majoria al Parlament.♦
Barcelona, 31 de gener del 2018
L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) dona suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre taxes universitàries
L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) vol expressar el seu suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) presentada aquest migdia pel grup promotor de la ILP a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona. Com argumenten els seus impulsors, l’increment de les taxes universitàries combinat amb la davallada del finançament dificulta l’accés als estudis superiors. A més, posa en perill no només el paper de les Universitats en l’àmbit de la formació i la recerca, sinó també la seva tasca com a element d’equitat social, d’incentivació econòmica i de promoció d’una ciutadania lliure, crítica i compromesa.
Com ja va recollir l’ACUP a l’anomenada Declaració de Sant Daniel l’octubre de 2016, urgeix la concreció d’una nova política universitària, àmpliament consensuada, que inclogui un model de finançament estable, un pla d’inversions i un increment de la partida pressupostària. En aquest sentit, la revisió a la baixa de les taxes se situa entre les mesures correctes, però que necessàriament han d’anar acompanyades d’actuacions d’ampli espectre que permetin encarar reptes urgents com el funcionament basal universitari, el pla d’inversions, l’aposta per la recerca, la política contractual de professorat, l’estructura de preus i el sistema de beques i ajuts.
Cal revertir les restriccions econòmiques dels darrers anys per aproximar-nos al finançament mitjà dels països de l’OCDE. A banda de la suficiència econòmica, és necessari un canvi de plantejament sobre el sistema universitari català perquè no hauríem de parlar de despesa sinó d’inversió ja que per cada euro destinat a l’educació superior és retornat multiplicat per quatre a la societat catalana (vegeu l’informe d’Impactes socioeconòmics de les universitats i la recerca públiques de Catalunya, ACUP, 2017).♦