Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

BiblioLab Ciència arrenca per fomentar el coneixement científic en salut urbana

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Bibliolab

El projecte de co-creació ofereix 20 tallers a joves de Barcelona, Martorell i Sant Vicenç dels Horts

Conèixer de quina manera l’entorn urbà afecta la nostra salut es essencial per avançar cap al disseny de ciutats més saludables. Amb la voluntat que la ciutadania conegui aquests processos –l’obtenció d’evidència científica i la planificació urbanística i de transport– neix BiblioLab Ciència – Ciutat Saludable. Es tracta d’un projecte de co-creació organitzat per l’Institut de Salut Global de Barcelona, centre impulsat per ”la Caixa”, i les biblioteques Sagrada Família (Barcelona), Martorell (Martorell) i Les Voltes (Sant Vicenç dels Horts). El projecte compta amb el finançament de la Diputació de Barcelona i el co-finançament de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona.

“Volem apropar la recerca a la ciutadania de manera que siguin les mateixes persones participants les que generen nou coneixement en salut urbana pel que fa a dades obtingudes i metodologies emprades en els camps de la biomedicina i l’epidemiologia ambiental”, ha explicat Raül Toran, responsable de Divulgació d’ISGlobal i un dels organitzadors del projecte.

Per això, de gener a juny, s’han programat una vintena de tallers a les tres biblioteques esmentades. S’adrecen sobretot a estudiants de tercer i quart curs d’ESO i de primer curs de batxillerat tot i que, com ha precisat Raül Toran, “són adaptables a altres grups d’edat ja que, de fet, la diversitat enriqueix aquests processos de co-creació”.

D’una banda, s’han organitzat tallers de ciència ciutadana sobre salut, contaminació i mobilitat per a escoles i instituts, que ha coordinat l’investigador d’ISGlobal Xavier Basagaña. Els i les participants aprendran què és un projecte de ciència ciutadana d’una manera eminentment pràctica: formaran equips de recerca que, sota supervisió professional i amb l’ajut de sensors de baixa resolució per mesurar la contaminació atmosfèrica, plantejaran una hipòtesi, triaran una metodologia, recopilaran dades de l’entorn (contaminació per diòxid de nitrogen i matèria particulada, llum, soroll, pressió, humitat i temperatura) i presentaran uns resultats.

D’altra banda, Miquel Baidal dirigirà una sèrie de tallers de caire artístic que, per mitjà de les tècniques de brainstorming, la il·lustració i el collage, miraran d’evidenciar nous models de ciutat i de transport.

A més, també s’impulsaran, en aquest mateix espai, altres tallers de participació ciutadana, com el taller de COCREA de la Cooperativa NUSOS i un taller de ciència ciutadana a càrrec del Centre de Regulació Genòmica, durant el mes de març.

La cloenda tindrà lloc a la Biblioteca Sagrada Família, el 12 de juny, moment en què s’exposaran els treballs artístics i es presentaran els resultats de dotze treballs de co-creació seleccionats d’entre tots els grups participants. A partir d’aleshores, podran consultar-se a la mateixa biblioteca, que també posarà a disposició d’escoles i particulars un kit de sensors per a fer mesures de determinants ambientals com gasos contaminants, temperatura o soroll (Citizen Sensing Toolkit).

“La idea és que BiblioLab esdevingui un espai permanent a la Biblioteca Sagrada Família per tal que estudiants i població general puguin aprofundir i implicar-se en la ciència, ja que disposaran de materials per documentar-se, experimentar i generar nou coneixement”, ha explicat Xavier Basagaña.

Com apuntar-se als tallers de co-creació i de ciència ciutadana … clicar aquí

Més informació del projecte … clicar aquí 

Com apuntar-se als tallers de Nusos: Ajuda Mútua Contra l’Estigma en Salut Mental: http://cocrea.nusos.coop/participa/ 

Programa de sessions de Nusos:
SITUAR: 13/03/2019 16.30h
PROTOTIPAR: 10/04/2019 16.30h
AVALUAR: 22/05/2019 16.30h  

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere