El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València organitza set debats per a analitzar la societat valenciana en transformació
El Centre Cultural La Nau organitza entre febrer i abril, set seminaris i jornades sobre la publicació ‘La societat valenciana en transformació (1975-2025)’, en l’Aula Magna. El volum, que està editat per Publicacions de la Universitat de València i la Institució Alfons El Magnànim radiografia de forma exhaustiva l’evolució de la societat valenciana a través de l’aportació de mig centenar de docents d’universitats públiques valencianes de diferents disciplines: la Sociologia, l’Economia, la Geografia, l’Antropologia o la Ciència Política. Tots els debats tindran lloc a les 19 hores. L’entrada és lliure fins completar aforament.
El primer debat se celebrarà el dia 5 de febrer i abordarà les migracions i l’urbanització del territori valencià. En la taula redona participaran Rafael Castelló, professor titular de l’Àrea de Sociologia del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València; Juan Romero, catedràtic de Geografia Humana en la Universitat de València i membre de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social, i Julia Salom, doctora en Geografia i catedràtica d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat de València. El vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño, serà l’encarregat de moderar el debat.
El dia 7 de febrer, el seminari ‘Model econòmic, estructura laboral, crisi ecològica’ analitzarà la societat valenciana en perspectiva, i intervindran Andrés Pedreño, catedràtic d’Economia Aplicada i expert en economia digital; Jorge Olcina, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional en la Universitat d’Alacant i Miguel Ángel García, professor titular de Sociologia de la Universitat de València i responsable del Comitè de Recerca de Sociologia del Treball de la Federació Espanyola de Sociologia. Mercedes Alcañiz, coordinadora del grup de recerca ‘Societat, Població i Medi ambient’ de la Universitat d’Alacant moderarà la jornada.
El volum també estudia las transformacions en comunicació i acció política, tema sobre el qual versarà el debat del dia 19 de febrer, que comptarà amb les intervencions de Guillermo López, professor titular de Periodisme en la Universitat de València i expert en opinió pública i comunicació digital; Óscar Barberá, doctor europeu en Ciència Política i de l’Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor contractat doctor de la Universitat de València; Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esport i catedràtic de sociologia i Ramón Llopis, doctor en sociologia i professor titular de la Universitat de València. El moderador serà el sociòleg Vicent Flor.
El 21 de febrer s’analitzarà l’Estat del benestar amb el debat ‘Estat del benestar: salut, serveis socials, educació i justícia’, amb Pedro García, doctor en Sociologia, com a moderador. El debat comptarà amb les intervencions de Lucía Martínez, treballadora social, llicenciada en Sociologia i doctora en Desenvolupament Local i Territori per la Universitat de València; Francesc Hernández, doctor en Filosofia, Ciències de l’Educació i Sociologia, María Eugenia González, llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid i doctora en Sociologia per la Universitat de València i Pedro Viguer, llicenciat en Dret i professor associat de Dret de la Universitat de València.
El dia 26, l’actual conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, abordarà el nou model econòmic valencià com a conclusió dels seminaris anteriors i Juan Romero serà el moderador. En març, el dia 4, Xavi Uceda, llicenciat en Sociologia i amb un màster en Cooperació Internacional; Capitolina Díaz, catedràtica de Sociologia de la Universitat de València i doctora en Sociologia per la Universitat de Londres i María Such, política, advocada i politòloga espanyola, debatran sobre ‘Nou model social i igualtat de gènere’.
Finalment, el dilluns 8 d’abril, la jornada ‘València rica, València pobra’ tancarà el cicle amb Ximo Azagra, professor titular d’Història i Institucions Econòmiques en la Universitat de València, i Francisco Goerlich, llicenciat i doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat de València.♦