Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Lluita contra la incitació il·legal a l’odi a Internet: el codi de conducta de la Unió Europea garanteix una resposta ràpida

Notícia anterior
Notícia posterior

odi

La quarta avaluació del codi de conducta de la UE demostra que aquesta iniciativa de la Comissió ha tingut resultats positius.

Actualment, les empreses informàtiques estan avaluant el 89 % dels continguts assenyalats en un termini de 24 hores i retirant el 72 % dels continguts que consideren constitutius d’incitació il·legal a l’odi en comparació amb el 40 % i el 28 % quan es va engegar el codi el 2016. Alhora, les empreses han de millorar la informació als usuaris.

«L’avaluació que avui presentem indica que la cooperació amb les empreses i la societat civil produeix resultats positius. Actualment, les empreses informàtiques estan avaluant el 89 % dels continguts en un termini de 24 hores i n’eliminen els constitutius d’incitació il·legal a l’odi. Aquesta xifra és més de dues vegades més alta que la del 2016. I, encara més, el codi funciona perquè respecta la llibertat d’expressió. Internet és un espai en el qual la gent opina i troba informació prement només un botó. Ningú hauria de sentir-se insegur o amenaçat pels continguts il·legals d’incitació a l’odi que es puguin penjar a Internet», ha declarat avui el vicepresident de la Comissió responsable del Mercat Únic Digital, Andrus Ansip.

«La incitació il·legal a l’odi a Internet no és només un delicte, sinó que també representa una amenaça per a la llibertat d’expressió i per al diàleg democràtic. El maig del 2016 vaig posar en marxa el codi de conducta per lluitar contra els discursos il·legals d’incitació d’odi a Internet perquè necessitàvem fer alguna cosa amb urgència contra aquest fenomen. Avui, després de dues anys i mig, podem dir que hem trobat el plantejament correcte i hem fet una norma a tot Europa per fer front a aquest greu problema protegint alhora la llibertat d’expressió», ha declarat avui també la comissària de Justícia, Consumidors i Igualtat de Gènere de la UE, Věra Jourová.

Des de la seva posada en marxa el 2016 el codi de conducta ha anat millorant progressivament i la recent avaluació confirma que les empreses informàtiques estant enretirant de seguida els discursos d’incitació a l’odi de naturalesa racista i xenòfoba que se’ls notifica. Tot i així, encara necessiten millorar la informació que reben els usuaris mitjançant la notificació dels continguts dubtosos i oferint més transparència pel que fa als avisos i a les eliminacions de contingut.

Les empreses estan enretirant els continguts il·legals de manera cada cop més ràpida i, tot i així, val a dir que això no es tradueix en cap eliminació abusiva de continguts perquè els índexs d’eliminació indiquen que les empreses continuen respectant la llibertat d’expressió. A més, gràcies al codi de conducta s’han creat associacions entre les organitzacions de la societat civil, les administracions nacionals i les plataformes informàtiques per dur a terme activitats de sensibilització i educació.

Finalment, hi ha quatre noves empreses que el 2018 van decidir adherir-se al nou codi de conducta: Google+, Instagram, Snapchat i Dailymotion; la plataforma francesa de jocs Webedia (jeuxvideo.com) també ha anunciat avui la seva adhesió.

Rerefons

La Decisió marc relativa a la lluita contra el racisme i la xenofòbia prohibeix expressament la incitació pública i intencionada a la violència o a l’odi contra un grup de persones o un membre d’aquests grups pel que fa a la seva raça, color de pell, religió, ascendència o origen nacional o ètnic. La incitació a l’odi, tal com es defineix en aquesta Decisió marc, també és un delicte quan es produeix a Internet.

La UE, els seus estats membres, les xarxes socials i d’altres plataformes comparteixen la responsabilitat col·lectiva de fomentar i facilitar la llibertat d’expressió a Internet. Alhora, però, tots tenen la responsabilitat d’evitar que Internet no es converteixi en un refugi per a la violència o l’odi.

Per fer front a la proliferació dels discursos d’odi, racistes i xenòfobs a Internet, la Comissió Europea i quatre grans empreses del sector de les TIC (Facebook, Microsoft, Twitter i YouTube) van presentar el mes de maig del 2016 uncodi de conducta per lluitar contra la incitació il·legal a l’odi a Internet.

El 7 de desembre del 2016 la Comissió va presentar els resultats d’una primera ronda d’avaluació per avaluar l’aplicació del nou codi de conducta. Els resultats de la segona i de la tercera ronda d’avaluació, que es van publicar l’1 de juny del 2017 i el 19 de gener del 2018, mostren que s’ha continuat progressant.

El 28 de setembre del 2017 la Comissió va aprovar una comunicació amb un seguit de consells adreçats a les plataformes sobre els procediments de notificació i actuació contra els continguts il·legals a Internet. La importància de la lluita contra la incitació a l’odi a Internet i la necessitat de continuar treballant en l’aplicació del codi de conducta ocupen un lloc destacat en aquesta comunicació.

L’1 de març del 2018 la Comissió va publicar una altra recomanació sobre les mesures per lluitar eficaçment contra els continguts il·legals a Internet. Aquesta recomanació té dues parts, una de general, sobre les mesures aplicables a tota mena de continguts il·legals, i una altra de més específica, sobre les mesures especials que haurien de prendre les plataformes per fer front als continguts terroristes. Pel que fa a la normativa aplicable a tota mena de continguts il·legals, la recomanació de la Comissió inclou procediments de «notificació i acció» més clars, eines més eficaces, tecnologies més proactives i salvaguardes més sòlides per garantir els drets fonamentals, una atenció especial a les petites empreses i una col·laboració més estreta amb les administracions nacionals.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere