L’entitat de recerca sobre canvi climàtic CRU incorpora l’índex WeMOi, creat per investigadors de la UB, per estudiar el temps a la Mediterrània
Les particularitats de la geografia i l’orografia de la Mediterrània occidental fan que no sigui possible aplicar en aquesta regió alguns dels índexs que serveixen per comprendre i preveure els fenòmens meteorològics en àmplies zones del planeta. Per exemple, l’índex NAO (Oscil·lació de l’Atlàntic Nord) no s’aplica en aquesta àrea, per bé que sí que s’utilitza per fer previsions a la major part de l’Europa occidental. Per això, climatòlegs de la UB van crear un índex propi per a aquesta regió del món: el WeMOi (Oscil·lació del Mediterrani Occidental). Després de més de deu anys en funcionament, aquest índex ha estat reconegut com una eina útil i rigorosa i s’ha incorporat a la desena d’índexs d’aquest tipus que recull el web de Climatic Research Unit (CRU), una de les institucions més reputades internacionalment per a l’estudi del canvi climàtic. A partir d’ara, els autors del WeMOi es plantegen treballar en l’aplicació pràctica de l’índex, que s’ha revelat com un bon indicador del risc de precipitacions intenses en aquesta àrea de la Mediterrània, i engegar futures col·laboracions amb el Servei Meteorològic de Catalunya.
El WeMOi es calcula mesurant la pressió atmosfèrica en dos punts de l’àrea de la Mediterrània: d’una banda, el sud-oest de la península Ibèrica, a l’observatori de San Fernando (Cadis), i de l’altra, la vall del Po (nord d’Itàlia), concretament a l’observatori de Pàdua (Venècia). Els altres índexs que recull la CRU també es basen en la pressió atmosfèrica mesurada en dos punts estratègicament situats. Quan els valors dels índexs es troben en una situació considerada normal o habitual, es diu que estan en la fase positiva, mentre que quan s’alteren s’entra en la fase negativa de l’índex. En el cas del WeMOi, quan hi ha baixes pressions al golf de Cadis i anticicló al nord d’Itàlia, l’índex es troba en el que s’anomena un valor negatiu i hi ha un risc considerable de precipitacions elevades. De fet, les pluges torrencials que tenen lloc a l’est de la península Ibèrica coincideixen amb la fase més negativa del WeMOi, al mes d’octubre.
El catedràtic de Geografia Física i actual director de l’Institut de Recerca de l’Aigua (IdRA), Javier Martín Vide, va presentar un primer assaig sobre l’índex WeMOi l’any 2002. El 2006, el mateix Martín Vide i el també climatòleg del Departament de Geografia de la UB Joan Albert López Bustins van publicar l’article «The Western Mediterranean Oscilation and rainfall in the Iberian Peninsula» a la revista International Journal of Climatology. El WeMOi continua sent una de les principals línies de recerca del Grup de Recerca de Climatologia de la UB, dirigit per Javier Martín Vide, i és l’objecte d’estudi de la investigadora predoctoral d’aquest grup Laia Arbiol Roca. ♦
Fotografia: Imatge d’una precipitació intensa a Barcelona captada des de l’Observatori Fabra. Fotografia d’Alfons Puertas publicada a l’Atles de núvols de l’Observatori Fabra.