Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Parlament de Catalunya insta el Govern a rebaixar les taxes universitàries en un 30% i a recuperar el finançament de l’any 2010

Notícia anterior
Notícia posterior

30-percent-sign

La reclamació rep el suport dels comuns, Cs, el PSC-Units, el PPC i la CUP i l’abstenció de JxCat i ERC

El Parlament de Catalunya ha aprovat una moció on s’insta el Govern a rebaixar les taxes universitàries en un 30% per al curs 2019-2020, així com a recuperar el finançament de les universitats públiques del 2010, anterior a les retallades, als pressupostos del 2019.

Aquests punts de la moció, presentada per CatECP, s’han aprovat amb els vots favorables de tota l’oposició –Cs, comuns, PSC-Units, CUP-CC i PPC– i amb l’abstenció dels partits de Govern.

D’altra banda, també s’ha aprovat per unanimitat instar a la publicació d’un informe sobre l’eficiència del sistema de beques actual i presentar-lo a la Comissió d’Empresa i Coneixement.

La moció, validada en el marc del ple del Parlament d’aquest dijous, insta el Govern a aprovar aquest mateix any un nou pla de finançament per a les universitats “per fixar un calendari de compromisos” i situar les inversions públiques en la mitjana de l’OCDE –d’1,32%– i l’aportació dels estudiants via matrícules a les condicions de l’any 2010, que era d’un 13,88%.

A més a més, també proposa aprovar un pla d’inversions plurianual que permeti establir un calendari d’inversions per “establir les futures prioritats estratègiques i mantenir els actuals equipaments”. Aquests dos punts s’han aprovat amb els vots favorables de l’oposició i els vots contraris de JxCat i ERC.

En matèria de beques, a banda de l’informe sobre l’eficiència del sistema, també es demana l’equiparació de la condició de família monoparental a la de les famílies nombroses perquè, com es considerava, hi ha “un greuge” en l’accés als estudis.

D’altra banda, s’ha aprovat gairebé per unanimitat, amb només l’abstenció de la CUP-CC, instar el Govern a presentar, abans d’aquest mateix curs, un pla per estabilitzar el personal docent investigadors (PDI) i el d’administració i serveis (PAS) perquè les universitats puguin presentar els seus propis plans d’estabilització.

La CUP ha explicat durant el debat que “proposant un pla per presentar un pla no s’acabarà amb la precarització del personal universitari”.

La cambra també insta el Govern a aprovar un pla de finançament basal “consensuat amb els principals actors implicats” per “dotar d’estabilitat la tasca universitària”, així com per fixar un calendari de compromisos per arribar a les inversions públiques de l’1% del PIB. Finalment, també s’ha aprovat per unanimitat desenvolupar un pla per augmentar la vocació científica, “especialment per a les dones”.

L’únic punt de la moció que no s’ha aprovat ha estat el que demanava l’equiparació dels preus de màster als de grau, de manera que tot l’itinerari universitari tindria el mateix preu. El punt s’ha rebutjat amb els vots contraris dels grups de Govern i l’abstenció de Cs.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere