Paperdrop Diagnostics, IDIBELL i MútuaTerrassa col·laboren en el disseny del primer test ràpid per preveure l’ictus isquèmic
L’objectiu de l’acord és desenvolupar un test diagnòstic de baix cost capaç de valorar el risc d’ictus isquèmic en pacients sense simptomatologia
Per desenvolupar el test diagnòstic, el projecte està finançat a través de les convocatòries Retos de Colaboración del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, Proyectos de Desarrollo Tecnológico en Salud del Instituto de Salud Carlos III i ACCIÓ
L’empresa nanobiotecnològica Paperdrop Diagnostics, spinoff de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), ha iniciat el desenvolupament de l’ISR-TEST, el primer dispositiu que permet identificar els pacients amb risc de patir malalties isquèmiques.
El test es desenvolupa en base a l’anàlisi d’un biomarcador específic per predir el risc d’accident vascular cerebral isquèmic primari i secundari patentat per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Hospital Universitari MútuaTerrassa. “Aquest biomarcador es un àcid nucleic petit circulant la concentració del qual es troba alterada en la sang dels pacients amb alt risc o que han patit recentment un ictus isquèmic”, assenyala el Dr. Josep M. Aran, cap del grup de recerca en processos immunoinflamatoris i teràpia gènica de l’IDIBELL.
La proposta de Paperdrop Diagnostics és la implementació d’aquest biomarcador sobre un dispositiu analític basat en microfluídica en paper i en la tecnologia de flux lateral, similars a un test d’embaràs.
“Es tracta d’una solució de baix cost i fàcil d’utilitzar que requereix tan sols d’un sensor de paper i una gota de sang del pacient per fer-ne el diagnòstic, convertint-se així en una eina de pronòstic crucial per als professionals, ja que permetrà prioritzar les intervencions, reduir les discapacitats i dissenyar la millor l’estratègia terapèutica per a cada pacient”, explica el Dr. Marc Gallegos, CEO de l’empresa. A més a més, la senzillesa, i la rapidesa de l’ISR-TEST pot suposar una reducció de la pressió assistencial a les consultes de metges especialistes, derivant la valoració i la monitorització de la malaltia als Centres d’Atenció Primària.
L’ictus cerebral és una malaltia greu que anualment afecta a 15 milions de persones al món, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Gairebé el 85% dels ictus són els anomenats isquèmics, provocats per l’estrenyiment o la constricció de l’artèria caròtida. La situació de baix aflux sanguini causada per la isquèmia pot acabar produint lesions cerebrals irreversibles.“La detecció precoç i identificació dels pacients amb alt risc de tenir ictus seria una eina extraordinària per reduir l’impacte d’aquesta malaltia a la societat. A més, el fet de disposar d’un biomarcador secundari que pugui identificar un risc elevat de recurrència d’ictus podria ajudar a optimitzar els tractaments de prevenció secundària”, comenta el Dr. Jerzy Krupinski, cap del servei de Neurologia de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa.
En l’actualitat, el diagnòstic precoç de l’ictus isquèmic, sobretot en pacients no simptomàtics, és gairebé inexistent. Les solucions diagnòstiques disponibles només són útils després que es manifesti la simptomatologia, mentre que les solucions predictives basades en tècniques d’imatge (ecografia, tomografia, ressonància magnètica) suposen elevats costos pels hospitals i tenen una menor sensibilitat.
El projecte està tutelat pel Prof. ICREA Arben Merkoçi, fundador de Paperdrop Diagnostics i investigador principal del Grup de Nanobioelectrònica i Biosensors de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), juntament amb la direcció del Dr. Daniel Quesada, responsable de la part tecnològica de l’empresa. En l’àmbit clínic, el projecte està liderat pel Dr. Jerzy Krupinski i pel Dr. Josep Maria Aran.
L’empresa, ubicada al Parc de Recerca UAB, ha participat a l’última edició del programa Empenta d’Esadecreapolis i ACCIÓ i compta amb el suport del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats que finança el seu desenvolupament a través del programa Retos de Colaboración 2017.♦
IMATGE: D’esquerra a dreta, Marc Gallegos, CEO de Paperdop Diagnostics, Gisela Lorente, Responsable de la Unitat de Gestió de portafoli de projectes de l’IDIBELL, Josep M. Aran, cap del grup de recerca en processos immunoinflamatoris i teràpia gènica de l’IDIBELL i Dr. Jerzy Krupinski, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa.