Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UPC, novament present al Mobile World Congress

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

upc

Diversos projectes en els quals participa la UPC en l’àmbit de la biotecnologia —com l’exosquelet ABLE que es mostra en la imatge de la portada del web UPC— i la tecnologia 5G, així com diferents ‘spin-off’ sorgides de la Universitat seran presents a la 14ena edició del Mobile World Congress i a l’esdeveniment vinculat 4 Years From Now (4YFN), que tindran lloc a Barcelona entre els dies 25 i 28 de febrer.

L’exosquelet ABLE (per Assistive Biorobotic Low-cost Exoskeleton), ideat pel Laboratori d’Enginyeria Biomecànica (BIOMEC) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i que desenvolupa l’spin-off ABLE Human Motion, es presenta a l’esdeveniment 4 Years From Now (4YFN), que tindrà lloc al recinte de Montjuïc de Fira Barcelona (Av. Reina Maria Cristina). ABLE és el primer exosquelet lleuger, fàcil d’utilitzar i econòmic per a persones amb lesió medul·lar que restaura la capacitat de caminar de forma natural i intuïtiva.

L’exosquelet fa servir només els mecanismes i sensors essencials per facilitar la recuperació funcional de la marxa de pacients amb lesions medul·lars baixes. ABLE disposa d’un sistema d’actuació al genoll que fa la funció de múscul artificial, i un sensor situat a la zona de la tíbia que detecta la intenció de l’usuari de caminar. El dispositiu dissenyat per BIOMEC —grup de recerca coordinat per l’investigador Josep Maria Font, el qual forma part del Centre de Recerca en Enginyeria Miomèdica (CREB) i que s’aplega en el Centre d’Innovació i Tecnologia de la UPC (CIT UPC)—, s’exhibeix a l’estand O2.2 del Saló M8 de l’IQS Tech Factory. 

Quiròfan 5G i cotxe connectat

Així mateix, al Mobile World Congress —que se celebra al recinte de Fira de Barcelona de la Gran Via (Av. Joan Carles I, 64, de L’Hospitalet)— es presenten dos projectes relacionats amb l’ús de la tecnologia 5G de la mà del consorci 5G Barcelona, una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la UPC, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) i Atos, que té com a objectiu convertir la ciutat de Barcelona en un hub digital de referència europea en aquesta tecnologia.

El primer projecte es tracta d’un cotxe connectat i amb conducció assistida via 5G desenvolupat per SEAT, Telefónica, Ficosa, ETRA, Qualcomm i 5G Barcelona. El pilot es provarà en tres casos d’ús pels carrers de L’Hospitalet de Llobregat i se’n assajaran les diferents capacitats. Una d’elles és detectar un vianant en un pas de zebra: el semàfor identifica a través d’una càmera tèrmica la presència del vianant i, via edge computing, avisa els vehicles. També es provarà de detectar un ciclista en girar a la dreta: la bicicleta, dotada de connectivitat i amb un sistema de localització ultra precís, es comunica amb els cotxes per informar-los de la seva ubicació i envia un avís en cas de possible col·lisió. Finalment, s’assajarà la detecció d’un cotxe aturat a la carretera amb baixa visibilitat: el cotxe aturat activa els llums d’emergència i automàticament avisa la resta de vehicles que s’aproximen.

El segon projecte, anomenat Telestration (creat per AIS CHannel), és la demostració d’una intervenció quirúrgica que serà transmesa en temps real al recinte del MWC, des d’on altres cirurgians podran guiar i assessorar els metges presents al quiròfan. Serà la primera operació en streaming que permetrà connectar en remot un equip de cirurgians ubicats en dos localitzacions diferents. L’objectiu d’aquesta iniciativa és acabar connectant cirurgians de tot el món que, sense estar presents físicament al quiròfan, puguin guiar la intervenció.

El pilot es desenvolupa a l’Hospital Clínic de Barcelona, institució que compta amb un bloc quirúrgic d’alta tecnologia i amb ‘Optimus’, un quiròfan hospitalari classificat com el més avançat del món. La versatilitat de la solució fa que es pugui posar en marxa en qualsevol hospital, i la baixa latència que presenten les comunicacions amb 5G permet que l’operació es transmeti en temps real i sense retards. Vodafone España serà el proveïdor tecnològic de la xarxa 5G per a aquest pilot.

Exhibint les darreres novetats amb grafè

L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) també serà present al MWC en el Pavelló de Graphene Flagship (NEXTech Hall 8.0, Estand 8.0K31), una iniciativa de recerca finançada per la Comissió Europea que té com a objectiu reunir investigadors acadèmics i industrials per desenvolupar tecnologies basades en grafè. En aquest espai s’explicarà als visitants, a través de més de 20 tecnologies innovadores, com les tecnologies de grafè proporcionen noves funcionalitats, des de dispositius individuals amb capacitat de connexió, fins a la Internet de les coses.

Així mateix, l’ICFO exhibirà quatre prototips: un pegat amb connexió al mòbil que monitoritza els nivells d’exposició a la llum solar de l’usuari gràcies a un sensor de llum ultraviolada (UV); un sensor que mesura les pulsacions, els nivells d’hidratació, la saturació d’oxigen, la respiració i la temperatura mentre es realitzen activitats físiques; l’espectòmetre —instrument que serveix per mesurar les propietats de la llum— single-pixel més petit del món, i un sensor d’imatges hiperespectral, ambdós amb la capacitat de funcionar en banda ampla.

L’esperit emprenedor de la UPC, al MWC i al 4YFN

Onze iniciatives de negoci creades per alumni i investigadors de la UPC es presentaran al Mobile World Congress i al 4 Years From Now (4YFN), un dels esdeveniments d’start-ups més important del món que aplega les empreses més joves i amb més projecció de futur del sector tecnològic.

D’una banda, les empreses que es presentaran al MWC són les següents:  

· CiGO: idea solucions per a problemes de mobilitat intel·ligent mitjançant l’especialització en el desenvolupament d’aplicacions B2B totalment personalitzades.

· Herta: desenvolupa softwares de seguretat especialitzats en la identificació i reconeixement facial de multituds en temps real a través de càmeres IP. Col·labora amb el centre de Tecnologies i Aplicacions del Llenguatge i de la Parla (TALP) del Centre d’Innovació i Tencologia de la UPC (CIT UPC).

· Sense4Care: s’especialitza en el disseny, fabricació i comercialització d’articles d’ús portàtil i dispositius mèdics centrats en les persones amb necessitats d’atenció especial. 

Les tres empreses estaran a l’estand CS20 del Saló Congress Square, dins la zona de la Generalitat de Catalunya.

D’altra banda, les empreses que es presentaran al 4YFN són:

· Abitari: ha creat una app que ofereix un sistema per automatitzar les tasques rutinàries que es duen a terme en un hotel, millorant així l’experiència dels clients i la comunicació interna entre els empleats. Tindrà l’estand R4.12 del Saló M8.

· e-HEALTH Technical Solutions: comercialitza el producte WIVI, que proporciona a especialistes en salut visual una valoració de les capacitats i habilitats de diferents funcions visuals del pacient i, al mateix temps, proposa un tractament d’entrenament adequat i personalitzat per a la normalització i millora de les alteracions detectades. L’empresa es troba a l’estand A1.6 del Saló M8.

· HumaITCare: ha ideat una plataforma per al seguiment remot de pacients crònics a través d’intel·ligència artificial. Disposen d’un estand propi a la zona de la Generalitat de Catalunya, al saló M8.

· ICARIA Medical: desenvolupa i comercialitza la tecnologia CardioSense, que permet obtenir un prediagnòstic cardiovascular —amb resultats més acurats que els actuals— en menys de 60 segons i comunicar-los des de qualsevol lloc on hi hagi cobertura de telefonia mòbil. El monitor CardioSense es podrà veure a l’estand T4 del Saló M8.

· MeetOptics: actualment està en fase de creació a un dels espais Emprèn de la UPC, La seva activitat se centra a facilitar i optimitzar la compra de components òptics per als projectes de recerca d’investigadors i enginyers òptics. L’empresa comparteix l’estand O2.2 del Saló M8 amb Catalunya Emprèn.

· Sensorial Processing Technology BCN: desenvolupa seients sensorials en els que el consumidor pot interactuar amb el contingut audiovisual, com pel·lícules, música o videojocs. L’empresa serà a l’estand 80 del Saló M8, compartint espai amb F.Iniciativas.

· Unblur: ha creat el sistema IRIS, un programa que ajuda a prendre decisions als comandaments responsables en situacions d’emergència, mitjançant la integració en una sola pantalla de tota la informació, mapes, vídeos i la ubicació dels equips de salvament. Comparteix l’estand P4.6 del Saló M8 amb Airbus.

A més, l’empresa Goin serà l’encarregada d’atorgar el premi 4YFN Awards Barcelona 2019. Aquesta startup, creada per antics estudiants de la UPC, va idear una aplicació per automatitzar els estalvis dels seus usuaris i ajudar-los a treure’n rendiment.

Aquestes spin-off i start-up s’han creat amb el suport dels espais Emprèn UPC i del Programa Innovade la UPC, una iniciativa pionera a Catalunya i a Espanya centrada a impulsar la cultura de la innovació i l’esperit emprenedor en la comunitat universitària. En els més de 20 anys de vida del programa, s’han creat més de 300 empreses que han generat 4.500 llocs de treball, més de 500 patents sol·licitades i més de 200 tecnologies llicenciades derivades de la recerca.

‘Blockchain’ i intel·ligència artificial

En el marc del Mobile World Congress també se celebra el Digital Future Society, un esdeveniment que aplega a Barcelona, dues vegades l’any, els pensadors i emprenedors més destacats en l’àmbit tecnològic. En aquesta ocasió, el professor i investigador de la UPC i del Barcelona Supercomputing Center (CNS-BSC) Ulises Cortés ha participat a la taula rodona Where emerging tech meets government: blockchain and AI, que es va centrar en les oportunitats que ofereix la tecnologia blockchain i la intel·ligència artificial per millorar els serveis públics. L’acte va tenir lloc el 24 de febrer al Palau de Congressos de Barcelona.♦

Fotografia: Darrera versió del prototip de l’exosquelet ABLE, ideat pel Laboratori d’Enginyeria Biomecànica (BIOMEC) de la UPC.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere