Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Investigadors de la UB participen novament en el YoMo Barcelona que s’emmarca en el Mobile World Congress

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Yomo

Del 26 de febrer al 2 de març, la Universitat de Barcelona participa per tercer any consecutiu en el Festival YoMo Barcelona amb l’organització de diversos tallers. Un dels estands del certamen està coordinat per la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) de la Unitat de Comunicació, en què es duran a terme cinc tallers diferents.

El YoMo, que s’emmarca en el Mobile World Congress, és un festival adreçat als joves que uneix ciència i tecnologia. Està pensat per portar l’aprenentatge de l’aula a la vida real, mitjançant la demostració d’oportunitats professionals emocionants disponibles en l’ecosistema mòbil i del sector STEAM.

 La UCC+i hi programa cinc tallers

Aquest dimarts, 26 de febrer, tindrà lloc l’activitat Keep calm, and materialize yourself, dinamitzada per investigadors del Departament de Ciència de Materials i Química Física de la Facultat de Química, que consisteix en un taller-circuit interactiu en el qual els participants recorren algunes de les etapes més rellevants de l’enginyeria de materials: exploren el món del desenvolupament de materials sostenibles per crear un futur més respectuós amb el medi ambient, i desenvolupen materials sostenibles de construcció amb les seves pròpies mans per observar algunes de les propietats més sorprenents dels materials i els seus superpoders, des de la superconductivitat fins a la superhidrofobicitat. D’aquesta manera podran entendre per a què s’utilitzen en aplicacions reals. L’última etapa està enfocada als nous mètodes de fabricació de materials, com és la impressió 3D, tant de ceràmics com de polímers.

L’endemà, 27 de febrer, es faran dues activitats a l’estand de la UCC+i. En primer lloc, investigadors del Departament de Física Quàntica i Astrofísica (Facultat de Física i Institut de Ciències del Cosmos) oferiran el taller Simulacions de mecànica quàntica, que els altres dies del YoMo estarà a l’estand de Tecnologies Quàntiques amb Àtoms Ultrafreds. En aquest taller es vol donar a conèixer alguns dels fenòmens més rellevants de la mecànica quàntica, prenent com a exemple la recerca actual en laboratoris de física de gasos ultrafreds. Els assistents podran fer simulacions amb ordinador de diversos experiments en els quals es posen de manifest les propietats quàntiques de la matèria.

En segon lloc, també es podrà participar en el taller De la realitat virtual al mon real, de la Facultat de Psicologia, en què, mitjançant realitat virtual, es vol generar les mateixes reaccions físiques, psicològiques, emocionals i conductuals que s’experimenten davant estímuls reals. L’objectiu de la prova és explicar als assistents l’aplicació d’aquesta tecnologia en el món de la recerca, i concretament com es poden generar les respostes de malestar físic i psicològic que viu una persona davant certs estímuls virtuals per poder entendre i tractar aquest malestar i millorar la qualitat de vida.

Dijous, 28 de febrer, el Grup de Recerca FEHM, del Departament d’Ecologia, organitza l’activitat L’app RiuNeT: ciència ciutadana i conscienciació de l’estat dels nostres rius, en què es convida els assistents a entrar en un ecosistema aquàtic i conèixer l’estat en què es troba un riu. A partir d’observacions de com està l’entorn del riu i quins organismes hi viuen, podem determinar-ne l’estat hidrològic (l’aigua que passa pel riu respecte a la que hi hauria de passar) i la qualitat ecològica (la qualitat de l’aigua mesurada segons els organismes que viuen al riu). Sembla una mica complicat, però l’app RiuNeT guia l’usuari en tot moment i es pot aplicar a qualsevol riu. A l’estand també es podrà veure quins macroinvertebrats viuen als rius, com són i quines característiques tenen. Fins i tot se’n podran veure alguns en viu i identificar-los amb l’ajuda de l’app.

El divendres 1 de març el Grup de Recerca GAMA, de la Facultat de Física, dinamitzarà el taller Endinsa’t en el món de les inundacions, en el qual els assistents podran descobrir els efectes de les inundacions mitjançant un recorregut visual per episodis recents i històrics. Entre d’altres, exploraran geogràficament els efectes que produeixen les inundacions mitjançant un plafó interactiu associat a Floodup i també experimentaran amb l’aigua en una maqueta de simulació d’una plana inundable. 

El món invisible de la nanotecnologia, al YoMo

El projecte NanoEduca (Centres Científics i Tecnològics de la UB) també estarà present en el YoMo amb el taller Els grafits al nanomón, a l’estand de GSMA, del 26 de febrer al 2 de març, en el marc del programa mSchools. Davant la pregunta de si es poden aconseguir superfícies que no puguin ser pintades —i, per tant, aconseguir un espai urbà més net—, els alumnes descobriran que un material que rebutja l’aigua és enormement difícil de pintar, entendran què és la hidrofobicitat i analitzaran diversos materials. Aquest projecte il·lustra la nova perspectiva que ofereix la nanociència sobre un fenomen tan quotidià com és el fet que l’aigua mulla.

Així mateix, el coordinador de NanoDivulga UB, Jordi Díaz, impartirà la xerrada «Vols conèixer el món invisible de la nanotecnologia? És un món on res és el que sembla i on existeixen materials extraordinaris!» (dijous 28 a les 14.30 h). També dijous, 28, de 18.30 a 20 h, Díaz farà formació per a professors al Teacher Track.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere