Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Comunicat de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) en relació amb el Brexit i el programa Erasmus

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

gb

Davant els dubtes que genera la participació de les universitats britàniques en el programa Erasmus+ a partir del moment en què es faci efectiu el Brexit, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) vol informar de la situació actual i els possibles escenaris futurs.

Les organitzacions i administracions responsables de l’educació superior estan en contacte permanent tant a Catalunya com a l’Estat espanyol i en el context internacional per compartir les informacions i les accions que es puguin emprendre. En aquest sentit, el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha començat a recollir informació sobre les posicions de les universitats catalanes, i CRUE Universitats Espanyoles està en contacte amb el Govern espanyol, el Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació (SEPIE, l’agència Erasmus d’Espanya), la Conferència de Rectors del Regne Unit, l’Associació Europea d’Universitats (EUA) i la representació de la Comissió Europea per fer un seguiment sistemàtic de la situació.

El 14 de març la CRUE organitzarà una jornada monogràfica sobre aquesta qüestió que permetrà compartir la darrera informació disponible i coordinar les possibles accions que se’n puguin derivar. 

Les situacions que es poden produir són les següents:

1 Sortida amb acord de la UE. Si s’arriba a un acord entre el Regne Unit i la UE, es preveuen fins ara dos escenaris possibles:

  • El primer és que les universitats britàniques continuïn participant en el programa Erasmus+ fins al curs 2020-2021. Després d’aquest moment, pot passar que la seva participació en períodes següents estigui condicionada a negociacions posteriors.
  • El segon és que es produeixi una participació del Regne Unit com a no membre de la UE, fet que ja es dona amb altres països i que es regula amb els corresponents acords que caldria establir per garantir la continuïtat en la participació de les universitats britàniques en les convocatòries europees del programa.

 

2 Sortida sense acord de la UE. Si la sortida és sense acord, també es preveuen dos escenaris possibles:

  • Un és que s’arribi a acords parcials per participar en el programa Erasmus+ fins al final del programa 2019.
  • L’altre és que no hi hagi acord de cap tipus, fet que implicaria la sortida immediata del Regne Unit. En aquest cas, s’han de tenir presents dues qüestions: 

• La Comissió Europea va anunciar el 30 de gener de 2019 que les mobilitats iniciades abans del 29 de març es podrien fer en la seva totalitat i serien elegibles per al finançament de la mateixa UE.

• Si no hi ha acord al respecte, la Comissió Europea no donaria validesa als acords Erasmus i deixaria de finançar la convocatòria actual (2019), la qual cosa afectaria els estudiants que van sol·licitar una mobilitat per al curs acadèmic 2019-2020.

Davant aquesta situació d’incertesa i de la possibilitat de moviments i canvis en el procés negociador i en la posició de les parts, així com en els seus efectes o resultats, les universitats públiques catalanes consideren prudent esperar fins al proper 29 de març (data fixada per al Brexit), per tenir elements més fiables de cara a prendre decisions. Alhora, els equips de govern estan estudiant les possibles mesures de contingència que caldria aplicar en cas que s’arribi als escenaris de no acord, per si fos necessari aplicar-les. Finalment, les universitats públiques catalanes, en permanent contacte amb les administracions i les organitzacions internacionals de les quals són membres, es comprometen a informar els estudiants i la resta de col·lectius afectats, d’una manera clara, transparent i permanentment actualitzada.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere