Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Passió Medieval de Cervera incorpora un vessant pedagògic amb implicació d’alumnes d’Arts Escèniques i Història

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

p cervera

La quarta edició de la Passió Medieval de Cervera incorporarà un component pedagògic, del qual participen els alumnes de Teatre Medieval de la Universitat Roviri i Virgili de Tarragona i els alumnes del batxillerat d’Arts Escèniques i també al Cicle de formació de Grau Superior d’Escultura Aplicada a l’Espectacle (LOE) de l’escola d’Art Ondara de Tàrrega. Aquesta serà una de les novetats que oferirà la representació d’enguany de la Passió, que s’ha presentat aquest dimecres a la parròquia de Santa Maria. La representació es durà a terme el dissabte 6 d’abril a les set de la tarda però com a prèvia, aquest cap de setmana, s’escenificarà ‘Les Veus Silents’, una peça que vol ser una ”mirada femenina” que reivindica el paper de les dones en la vida de Jesucrist.

La Passió Medieval de Cervera té un gran valor artístic i històric. Durant la representació, es reconstrueix històricament el Misteri de la Santíssima Passió de Crist de forma fidel a com es feia en el segle XVI. La primera escenificació que es va fer després de recuperar-se va ser l’any 2016 i el contingut d’aquesta està basat en un dels textos dramàtics catalans més antics. L’obra permet que els espectadors retrocedeixin a l’època medieval. També és rellevant l’apartat musical, de la mà del mestre Daniel Vilarrúbias, musicòleg medievalista que ha fet el treball de recerca i localització de la música, fent una aproximació de la sonoritat i l’estil religiós medieval. D’altra banda, el disseny escenogràfic, que inclou vestuari i caracterització a partir d’una exhaustiva recerca històrica, respecte la iconografia medieval, especialment la que mostren les pintures que actualment tenim a l’abast, ja que sembla ser que els actors de l’època no ”es caracteritzaven” per actuar. S’ha aprofundit també en els aspectes de les teles, els colors, les textures i la forma de la roba i, especialment, els complements. La posada en escena és un dels aspectes més diferents pel que fa a les representacions actuals. Es fa a la parròquia de Santa Maria, igual com es feia a l’època medieval. L’escenari és allargat i ocupa tot el centre de la parròquia, des de l’Alta Major (que representa el Paradís) fins a la porta principal (on hi ha l’Infern) passant per tot el passadís central (que escenifica la terra, on passa la majoria de l’acció). És un espectacle viu, on en cada zona hi ha moviment durant tota l’estona. A part dels efectes visuals, creats a partir de la llum natural i el foc, també hi ha efectes olfactius i sonors que magnifiquen la representació i la fan més pròxima a l’espectador. L’alcalde de Cervera, Ramon Royes, ha remarcat que els veïns del municipi haurien d’exigir als polítics que manaran a partir del maig que ”segueixin apostant” per aquest esdeveniment ”únic al món”, que té un cost important però que es fa amb pocs diners. En aquest sentit, la directora de Museu de Cervera, Carme Bergés, ha indicat que aquesta Passió és una ”experiència emocionant, sensorial i visual” que és el que avui en dia el públic ”demana amb més ganes”. Finalment, el nou director escènic de la Passió Medieval, Xavier Iglesias, ha dit que la feina dels darrers 3 anys és ”brutal” i l’espectacle ja ”s’aguanta per si sol”. Preveu aprofundir en el treball amb els actors i donar més ritme a l’espectacle per ”guanyar temps”.

’Les Veus Silents’, prèvia a la Passió Medieval

Com a prèvia a la Passió Medieval, Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019 aportarà la mirada femenina a l’obra amb ‘Les Veus Silents’. La peça, que reivindica el paper de les dones en la vida de Jesucrist, és una producció que es representarà a l’antiga biblioteca de la Universitat en tres funcions el dissabte 9 i el diumenge 10 de març. L’espectacle, que forma part de la programació artística de proximitat dels Moments Màgics Espais Únics (MMEU), explica els darrers moments de Crist, des del judici fins a la seva mort. L’obra explica els últims moments de la vida de Crist, des del judici fins a la seva mort. Però en aquesta ocasió, el protagonisme el tenen les dones. La ”veu silenciada” de la Verge Maria, Verònica, Maria Magdalena, i Clàudia són les que es deixaran sentir en la representació.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere