Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

RUVID, la Xarxa d’Universitats Valencianes: Mesures urgents per a l’R+D+I

Notícia anterior
Notícia posterior

int_ruvid

RUVID presenta un document als grups polítics amb representació a les Corts amb vista a les pròximes eleccions autonòmiques.

 

RUVID, la Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació, ha presentat un document amb les mesures que considera més urgents per a l’R+D+I valenciana. Aquest text està dirigit als grups polítics amb representació a les Corts, amb vista a la celebració de les pròximes eleccions autonòmiques.

En el document, la RUVID reclama un acord de tots els partits que permeta aconseguir la dedicació i l’execució d’un 1% del pressupost de la Generalitat a programes d’R+D+I . “Fa falta un procés de reflexió profunda sobre l’estat de l’R+D+I. És necessari incrementar el finançament en els pressupostos d’R+D+I, però també canviar les condicions perquè aquests pressupostos puguen executar-se”, ha apuntat José Capilla, vicerector d’Investigació, Innovació i Transferència de la Universitat Politècnica de València i president de la RUVID.

Sense abandonar l’àmbit pressupostari, els membres de la RUVID destaquen l’esforç financer que ha suposat la creació de l’Agència Valenciana de la Innovació, un projecte estratègic i molt necessari per a la Comunitat Valenciana. “No obstant açò, assenyala José Capilla, requerim també una adequada coordinació i coherència en les polítiques d’investigació i innovació dels diferents departaments de la Generalitat Valenciana; entenem que aquest és un problema persistent en la Comunitat Valenciana que deu afrontar-se quan abans”.

Estabilitat per al personal investigador

Un altre dels punts clau concerneix directament al futur del personal investigador a la Comunitat. En aquest sentit, des de la RUVID recorden que els recursos humans per a la investigació haurien de ser un element central en les polítiques d’R+D+I del govern autonòmic.

“El Pla GenT és ja una iniciativa que va en aquesta direcció, si bé hauria de reforçar-se i millorar les seues condicions. Cal destinar més recursos a finançar instruments eficaços per a la captació, retenció i manteniment dels recursos humans en investigació, així com una regulació que permeta la seua estabilitat laboral”, ha destacat Capilla.

Menys burocràcia i més assessorament

La RUVID denúncia també l’enorme càrrega administrativa que suporta la ciència. En la seua proposta, les universitats valencianes sol·liciten que la implantació de l’administració electrònica siga gradual, adaptada a les condicions de les persones usuàries, i que reduïsca la burocràcia i la càrrega de gestió.

A més, les universitats proposen acostar les seues capacitats en ciència i innovació a les Corts, de manera que els representants autonòmics es doten d’una estructura o de mecanismes per a l’assessorament expert en la seua actuació legislativa. “Oferim amb aquesta finalitat la plataforma que representa la RUVID, on es concentra la major part de l’activitat investigadora de la Comunitat Valenciana”, ha apuntat José Capilla.

Una situació d’emergència

En la presentació del document (05/03/2019), s’ha fet també una anàlisi sobre la situació general de la ciència a Espanya, que des de la RUVID han qualificat com a “alarmant”.

“El principal actiu de la ciència a Espanya és el talent de la comunitat investigadora, capaç de competir al més alt nivell en el context internacional. No obstant això, totes les persones que d’alguna manera treballem des de llocs de responsabilitat en la planificació i gestió de l’R+D+I en centres d’investigació i universitats, veiem amb notable preocupació com van descendint, i amb raó, els seus nivells de motivació. La situació és ja, sens dubte, d’emergència”, ha apuntat Capilla.

Així mateix, el vicerector de la UPV ha valorat positivament l’aprovació de les últimes mesures posades en marxa pel Govern de l’estat dirigides a flexibilitzar i a millorar l’alarmant situació del sistema d’R+D+I a Espanya. “No obstant això, no deixen de ser mesures d’emergència, i continuem necessitant molt més. El sistema de ciència espanyol necessita una reformulació més profunda”, ha insistit Capilla.

“En definitiva, es tracta d’escometre una aposta real per part de les nostres administracions que vincule de manera efectiva i definitiva el progrés econòmic, social, cultural i intel·lectual de la nostra societat a la generació i a la transferència de coneixement”, ha conclòs el president de la RUVID.

A l’acte, han assistit també els membres de la Comissió Executiva de la RUVID. En la imatge, d’esquerra a dreta: Ignacio Pérez, vicerector d’Investigació de la Universitat CEU Cardenal Herrera; Carlos Hermenegildo, vicerector d’Investigació de la Universitat de València; Jesús Lancis, vicerector d’Investigació i Transferència de la Universitat Jaume I de Castelló i vicepresident de la RUVID; José Capilla, vicerector d’Investigació, Innovació i Transferència de la Universitat Politècnica de València i president de la RUVID; Amparo Navarro, vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement de la Universitat d’Alacant (UA); Manuel M. Jordán, vicerector d’Investigació i Innovació de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, i Fernando Conesa, cap del Servei de Promoció i Suport a la Recerca, Innovació i Transferència de la UPV i secretari de RUVID.♦

El Document … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere