La Comissió Europea: informe 2019 sobre la igualtat entre homes i dones a la UE
En motiu del Dia internacional de la dona d’enguany, la Comissió Europea ha publicat l’informe 2019 sobre la igualtat entre homes i dones a la UE. La bona notícia és que Europa està progressant en temes d’igualtat; tot i així, cal accelerar el ritme dels canvis.
La Comissió Juncker ha fet actuacions en tots els àmbits per millorar la vida de les dones a Europa combatent la violència contra les dones, reduint la bretxa salarial i establint millores per facilitar la conciliació familiar i laboral.
Frans Timmermans, vicepresident primer de la Comissió Europea ha dit: “Estem al 2019 i els progressos en matèria d’igualtat de gènere encara van a pas de tortuga. En alguns països la situació fins i tot està empitjorant. Tot el que demanem és igualtat per a tothom. Ni més ni menys. Ara és l’hora que les dones i els homes treballin conjuntament per aconseguir la igualtat”.
Vĕra Jourová, comissària de Justícia, Consumidors i Igualtat de Gènere ha afegit: “les dones encara estan infrarepresentades en la política a tot Europa. Això també val per a les institucions europees. Voldria veure més dones presentant-se a les eleccions. Hem de liderar amb l’exemple. Demano a tots els estats membres que presentin més dones com a futures candidates a comissàries europees”.
L’informe presentat avui mostra alguns progressos en la igualtat de gènere, però les dones continuen patint desigualtats en moltes àrees.
- La taxa d’ocupació de les dones va assolir un nivell màxim del 66,4% al 2017, però la situació és molt variable als diferents estats membres. L’any passat vuit estats van rebre recomanacions en el marc del Semestre europeu perquè milloressin la participació femenina en el mercat laboral: Àustria, la República Txeca, Alemanya, Estònia, Irlanda, Itàlia, Polònia i Eslovàquia.
- Les dones pateixen un risc més alt de pobresa amb salaris un 16% inferiors als dels homes. Això és tradueix en una bretxa en les pensions que al 2017 es va situar al 35,7%.En alguns països més del 10% de les dones grans no poden costejar l’atenció sanitària necessària.
- Les dones segueixen estan infrarepresentades en els parlaments i els governs. Només 6 dels 28 parlaments nacionals de la UE estan presidits per una dona i set de cada deu parlamentaris són homes. Tot i que el nivell de dones ministres, 30,5%, és el més alt des que es registren dades per a tota la UE (2004) ,encara hi ha evidències que indiquen que les dones solen ser responsables de carteres considerades menys prioritàries políticament.
- El sostre de vidre segueix sent una realitat en el món dels negocis on només un 6,3% dels CEO en les principals empreses que cotitzen a borsa són dones.
Noves normes per compartir responsabilitats i conciliar la vida professional i personal
El recent acord sobre la Directiva de conciliació de la vida familiar i la professional fixa una norma europea mínima de 10 dies de permís de paternitat pagats per al pare després del naixement d’un fill, remunerat com un subsidi de malaltia. Es reforça el dret existent a quatre mesos de permís parental dos dels quals no són transferibles entre els progenitors. Aquests dos mesos estaran remunerats al nivell que fixin els estats membres. La directiva també inclou dret per als cuidadors assignant cinc dies per treballador i any com un nou dret dels treballadors. Per últim, les noves normes reforcen el dret de tots els progenitors i cuidadors a sol·licitar fórmules de treball flexible.
Les dones al Parlament i la Comissió Europea
Al novembre del 2018, les dones representaven el 36,4% dels 749 diputats del Parlament Europeu, una mica per sota del nivell màxim de 37,3% que es va assolir a finals del 2016. Finlàndia destaca clarament amb un 76,9% de diputades. Els representats de set estats membres compten al menys amb un 40% de diputats de cada gènere (Irlanda, Espanya, França, Croàcia, Letònia, Malta i Suècia), mentre que més del 80% dels diputats de Bulgària, Estònia, Xipre, Lituània i Hongria són homes.
Dins de la UE, l’esforç permanent per assolir l’objectiu del 40% de dones als llocs de direcció superiors i intermitjos per al 2019, fixat pel president Juncker està donant els seus fruits. La proporció de dones directives ha assolit el 39% en tots els nivells, un 37% en el nivell directiu superior i un 40% en el nivell directiu intermedi.
Rerefons
La igualtat entre homes i dones és un valor fonamental de la Unió Europea que està consagrat en els Tractats des del seu inici. El Tractat de Roma ja incloïa una disposició sobre la igualtat de retribució salarial.
La tasca actual de la Comissió pel que fa a la política d’igualtat de gènere es basa en el compromís estratègic per a la igualtat de gènere 2016-2019 que està centrat en cinc àmbits principals:
- L’augment de la participació de la dona en el mercat laboral i l’equiparació de la independència econòmica de dones i homes;
- la reducció de la disparitat salarial d’ingressos i de pensions per raons de gènere i, per tant, la lluita contra la pobresa entre les dones;
- la promoció de la igualtat entre homes i dones en la presa de decisions;
- la promoció de la igualtat de gènere i els drets de les dones a tot el món. ♦