Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UPC engega una campanya de seguiment de neu a les carreteres

Notícia anterior
Notícia posterior

nevada

El Centre de Recerca Aplicada en Meteorologia (CRAHI) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) posa en marxa aquesta setmana #CarreteraNevada, una campanya de participació ciutadana per recollir dades sobre l’afectació de la xarxa viària catalana en cas de temporal de neu. La campanya, que s’allargarà durant aquest hivern, fa una crida a la ciutadania a enviar fotografies de les vies afectades a través de Twitter i el correu electrònic quan la neu faci acte de presència. Es preveu que les imatges recollides ajudin als investigadors a validar i millorar l’actual model de previsió de les condicions de les carreteres davant de possibles nevades. El model de previsió desenvolupat pel CRAHI genera un mapa d’afectació que es podrà consultar durant la campanya. 

A Catalunya els temporals de neu o les nevades en llocs on no són habituals poden afectar i col·lapsar les carreteres i provocar greus problemes de mobilitat. Per evitar incidències o situacions associades, o minimitzar-ne els efectes negatius, és important conèixer l’estat d’afectació de la xarxa viària. És en aquest context que el CRAHI ha desenvolupat un model de previsió de les condicions de les carreteres davant d’episodis de neu. Segons la previsió meteorològica, aquesta matinada nevarà al Pirineu Occidental, concentrant-se a la Val d’Aran i coincidint amb una baixada de les temperatures.

El model desenvolupat pel CRAHI fa servir les observacions i previsions meteorològiques generades en el marc del projecte ANYWHERE sobre el mapa de la xarxa viària de Catalunya, i les transforma en impactes quantitatius i mesurables sobre l’estat de les vies i les condicions de circulació.

Crida per millorar l’exactitud del model 

Actualment el model creat està a punt per al seu funcionament en temps real i per a la seva posada en pràctica durant la temporada de nevades d’aquest any. En base a l’estudi d’esdeveniments del passat, s’ha comprovat que el model és robust. Per incrementar-ne l’exactitud són necessàries dades addicionals sobre l’estat de la xarxa viària quan es produeixen nevades. Les carreteres catalanes no disposen de sensors que proporcionin dades sobre l’estat del paviment (temperatura, acumulació de neu, etc.). Per cobrir aquest buit d’informació arreu de Catalunya, s’ha creat la campanya ‘#CarreteraNevada.

La iniciativa, que coordina el CRAHI de la UPC, consisteix a monitoritzar l’estat de les vies afectades per nevades amb l’ajut de la participació ciutadana. Des d’ara i fins que s’acabi la temporada de neu, el CRAHI fa una crida a la ciutadania a fer d’observadors a la xarxa viària. Així, totes les persones que es trobin carreteres nevades poden enviar fotografies geolocalitzades de les vies afectades a través de Twitter @CarreteraNevada o de l’adreça electrònicacarreteranevada@crahi.upc.edu. En aquest sentit, es recorda als participants que les fotografies no les facin els conductors sinó els acompanyants. L’objectiu és recollir dades d’arreu del territori. També s’ha habilitat una pàgina web (crahi.upc.edu/carreteranevada) amb la informació sobre com participar a la campanya. La web inclou un mapa que mostra la previsió diària de les condicions de la xarxa de carreteres, elaborat en base al model desenvolupat pel CRAHI.

De la participació ciutadana a la recerca

‘Carretera Nevada’ té com a primer objectiu fomentar la participació ciutadana. Tanmateix, l’objectiu últim del CRAHI és la recerca. En aquest sentit, en acabar la campanya de nevades del 2019, s’analitzaran les fotografies rebudes dels diferents episodis de neu ocorreguts durant l’hivern. S’espera que els resultats que se’n derivin permetin als científics validar i millorar l’exactitud de l’actual model de previsió.

Un cop validat, es preveu que Protecció Civil Catalunya incorpori el model en el seu centre de comandament per poder gestionar millor els episodis de neu futurs.

Solucions tecnològiques innovadores

La campanya ‘Carretera Nevada’ s’emmarca dins del projecte europeu EnhANcing emergencY management and response to extreme WeatHER and climate Events (ANYWHERE), centrat a desenvolupar solucions tecnològiques innovadores per anticipar i gestionar fenòmens meteorològics amb un fort impacte en la societat. Coordinat pel CRAHI i finançat amb 12 milions d’euros pel programa europeu de recerca i innovació Horizon 2020, el projecte compta amb la participació de 34 organitzacions europees de diversa tipologia (universitats i centres de recerca, empreses i institucions públiques del sector de la protecció civil i emergències).♦

Web de la campanya #CarreteraNevadahttp://crahi.upc.edu/CarreteraNevada
Perfil a Twitter@CarreteraNevada

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere