Xarxes per al Canvi fa balanç del programa i emplaça el 100% dels centres educatius a formar-ne part el curs vinent
El programa proposa una transformació educativa als centres de manera equitativa, sostinguda, sostenible i sistèmica
El conseller Josep Bargalló ha destacat que “l’alumnat és l’objecte i el subjecte de la política de l’educació, i del canvi, de la transformació i de la millora”
A la recta final del programa es fa balanç i també projecció per preparar l’evolució de les Xarxes per al Canvi a les Xarxes per al Canvi.1
Tots els centres educatius de la ciutat estan cridats a formar part del programa Xarxes per al Canvi el curs 2019-2020
El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha acollit aquest dimarts la sessió plenària amb les direccions dels centres públics de Barcelona i els seixanta-dos centres concertats d’Escola Nova 21 (EN21) que a Barcelona també formen part del programa Xarxes per al Canvi. Una trobada que ha servit per a fer balanç del programa durant els tres cursos de funcionament i que vol fer una mirada al futur, obrint una nova etapa, les Xarxes per al Canvi.1 en la que tots els centres de la ciutat formaran part d’alguna de les xarxes i es treballarà per a articular les xarxes existents en una plataforma única.
A la sessió han participat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el president del Consorci d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, la vicepresidenta del Consorci, Laia Ortiz, i la gerent del Consorci, Mercè Massa, a més dels representants de les institucions que van signar el Conveni de Xarxes per al Canvi: la directora de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UAB, Anna Cros, la presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, Francina Martí, i el director d’Escola Nova 21, Eduard Vallory.
El conseller Bargalló ha exposat durant la seva intervenció que els grans moments de canvis “són de transformació, però l’important no és el canvi, sinó la transformació”. Ha afegit que “però l’important tampoc és ben bé la transformació, sinó la millora”. En aquest sentit, ha remarcat que la voluntat de transformar per la millora s’ha de dur a terme sabent que ha de ser diversa i adaptant-se a la realitat de l’entorn i, especialment, que es fa per a l’alumnat: “L’alumnat és l’objecte i el subjecte de la política de l’educació, i del canvi, de la transformació i de la millora”. “Sí a la voluntat transformadora, sí al canvi i sí a la millora però des de la diversitat”, ha refermat el conseller.
El titular d’Educació també ha recordat que Xarxes per al Canvi és una aposta que neix d’una xarxa amb institucions diferents i realitats diferents que es posen d’acord, però que “ve d’una primera xarxa impulsora que és el Consorci d’Educació de Barcelona, que és l’acord de dues institucions, el Departament i l’Ajuntament de Barcelona, per gestionar el sistema educatiu del territori, i és d’aquesta primera xarxa d’on neix aquest projecte”.
Per a la sessió plenària s’han convocat, a més a més de les direccions de centres públics i concertats, persones que des de diferents responsabilitats professionals estan involucrades en la millora continua de l’educació a la ciutat: dinamitzadores, direccions de Centres de Recursos Pedagògics i Equips d’Atenció Psicopedagògica, referents territorials, inspecció, mentores i tècniques dels serveis centrals del Consorci d’Educació de Barcelona que sumen al voltant de 475 persones.
Balanç de les Xarxes per al Canvi
El programa Xarxes per al Canvi es va posar en marxa el 19 de gener de 2017, fruit del conveni entre el Consorci d’Educació de Barcelona, l’Associació de Mestres Rosa Sensat, l’ICE-UAB i Escola Nova 21. L’objectiu inicial era que tots els centres educatius de la ciutat trobessin el seu espai de conversa pedagògica per a compartir un horitzó comú de transformació educativa i repensar les seves pràctiques educatives, l’avaluació i l’organització de manera sistèmica, equitativa, sostenible i sostinguda i que tots els centres participants comptessin amb l’impuls i la facilitació d’una persona dinamitzadora en aquest recorregut.
Complementàriament gairebé la quarta part dels centres, a més a més de participar de les xarxes s’han inscrit en el programa Eines pel canvi que els proporciona un acompanyament de major intensitat per part d’una persona mentora que treballa directament amb l’equip impulsor de la innovació.
En aquests tres cursos, 2016-2017, 2017-2018 i 2018-2019, en què s’ha desenvolupat el programa han tingut lloc un total de 14 sessions de treball on s’han fet dinàmiques col·laboratives i d’aprenentatge entre iguals, que ajuden als centres a actualitzar de manera continua els seus projectes educatius i orientar les seves metodologies i organitzacions als coneixements, eines i estratègies disponibles sobre l’aprenentatge. El programa promou un canvi de paradigma en profunditat i per aquest motiu, la participació en les trobades de les xarxes s’ha complementat amb la celebració de jornades tècniques, el cicle de conferències en col·laboració amb el CCCB, una dotació de llibres per Sant Jordi, i la participació a l’Escola d’Estiu Rosa Sensat. Els Premis Ciutat de Barcelona 2017 van reconèixer el programa Xarxes per al canvi amb una menció especial per impulsar projectes de millora sostenibles en el marc de la renovació pedagògica.
El 100% de participació per al curs 2019-2020
Un procés d’innovació en profunditat s’ha de sostenir sens dubte de la voluntat de les persones que el lideren. Per això Xarxes per al canvi parteix de la voluntarietat dels centres que s’hi apunten, que cada any han anat creixent: el curs 2016-2017 van participar-hi 150 centres, el curs 2017-2018 van ser 205 i actualment són 241.
Però un procés d’innovació en profunditat liderat des de l’administració educativa té el compromís de no deixar cap centre enrere i vetllar per l’equivalència de tots els projectes educatius pel que fa a la qualitat de les seves propostes; és amb aquesta voluntat que el Consorci d’educació es planteja el repte de que tots els centres educatius públics formin part de Xarxes per al Canvi.
Fidels al precepte de l’autonomia, cada centre esdevé protagonista del seu propi procés de millora, ajustat a les pròpies necessitats i al context, buscant i aplicant les estratègies que facilitin arribar al seu objectiu. Juntament amb l’equip directiu, el programa proposa la constitució d’equips impulsors, formats per persones voluntàries, que coneixent la realitat del seu dia a dia i el ritme de treball, són els que apliquen els reptes de transformació adaptant-los a les seves possibilitats reals. Les persones dinamitzadores de les xarxes actuen de facilitadores, ajudant a aflorar el potencial dels equips docents i contribuint a la construcció d’un coneixement compartit. El programa Xarxes per al Canvi fa un zoom constant passant de la realitat particular de l’escola o l’institut, obrint la mirada a les relacions que s’estableixen entre els diferents centres d’un territori, els veïns, que constitueixen cada una de les 23 Xarxes de la ciutat, per a enlairar la mirada al sistema i a la consciència que l’educació és un bé comú que construïm entre tots.♦
Ampliació Notícia:
El Consorci d’Educació de Barcelona vol integrar tots els centres públics en una plataforma única per a la innovació
241 escoles i instituts participen actualment al programa ‘Xarxes per al Canvi’ i els impulsors treballen per arribar als 62 restants
El Consorci d’Educació de Barcelona treballa perquè tots els centres públics de la ciutat formin part del programa ‘Xarxes per al Canvi’, una iniciativa que es va posar en marxa el gener del 2017 amb l’objectiu d’abordar un procés de transformació i innovació pedagògica en profunditat. Els centres que participen en el programa han anat creixent -150 el curs 2016-17; 205, el 2017-18 i 241, actualment- i els seus impulsors animen els 62 restants a “incorporar-se a aquest gran projecte”. “La nostra aposta és sistèmica per transformar tots els centres i treballar per a la igualtat d’oportunitats”, ha afirmat la gerent del Consorci d’Educació, Mercè Massa, en una trobada aquest dimarts per fer balanç de la iniciativa durant aquests tres cursos.
La trobada ha reunit aquest dimarts a la tarda al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) les direccions dels centres públics de la ciutat i els 62 centres concertats d’Escola Nova 21 que formen part del programa ‘Xarxes per al Canvi’, així com diversos professionals involucrats en l’actualització educativa. Després de tres cursos, la iniciativa vol obrir ara una nova etapa, anomenada ‘Xarxes per al Canvi.1’, i arribar a tots els centres de la ciutat el proper curs. L’objectiu és que tots els centres de Barcelona formin part d’alguna de les xarxes del programa, que el Consorci treballarà per articular en una plataforma única. La idea d’una “única xarxa” no només es vol construir a Barcelona, sinó també a Catalunya, segons ha apuntat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, en la cloenda institucional de la trobada. “És l’única xarxa que ens permetrà la diversitat”, ha afirmat. Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat que aquesta aposta “col·lectiva, en xarxa i amb lideratge públic” per la innovació que representa ‘Xarxes per al Canvi’ té sentit per evitar “una declinació neoliberal de competició, amb centres de primera, segona i tercera”. El programa es va posar en marxa fa més de dos anys fruit d’un conveni entre el Consorci d’Educació de Barcelona, l’Associació de Mestres Rosa Sensat, l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB i Escola Nova 21. L’objectiu inicial era que els centres educatius de la ciutat trobessin un espai de conversa pedagògica per a la transformació; repensar les pràctiques educatives, l’avaluació i l’organització i que tots els participants comptessin amb l’impuls d’una persona dinamitzadora.♦