Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya celebrarà la XV “e-week” sobre la transició digital de les universitats

Notícia anterior
Notícia posterior

parelles

La quinzena edició de l’e-week, el programa d’activitats sobre tecnologia digital que organitza anualment la UVic-UCC, se centrarà en la connectivitat intel·ligent i permanent de tota la societat a partir del 5G. L’acte d’inauguració de l’e-week tindrà lloc aquest dimarts, 9 d’abril, i donarà el tret de sortida a un conjunt de propostes obertes a tots els públics, però especialment pensades per a l’alumnat de la institució que, amb el títol de “Distributed Intelligence. Smarter Together”, s’allargarà fins a mitjan mes de maig.

Al llarg dels seus quinze anys, la oferta de l’e-week ha anat evolucionant per adaptar-se i seguir el ritme a les transformacions tecnològiques que viu la societat. Per això, quan “el nivell tecnològic és inabastable des de molts punts de vista, volem fer una reflexió sobre les transformacions profundes que aporta a la societat a partir de paràmetres humanístics i ètics”, explica Montse Casas, directora de l’e-week. Casas posa com a exemple les possibilitats que obre la velocitat de connectivitat del 5G, i firma que “estem entrant en una altra era, un plantejament nou que ho canvia tot”.

Per tal de commemorar el quinzè aniversari del programa d’activitats, el proper 9 de maig la UVic-UCC reunirà en una sessió de treball una trentena de professionals que, al llarg d’aquests anys, han passat per la Universitat en el marc de l’e-week. El seu objectiu és crear una mesa de debat sobre els principis conceptuals i l’enfocament ètic amb què els centres d’ensenyament superior han d’abordar la digitalització. De la trobada n’ha de sortir un document de proposta per a la UVic-UCC sobre com avançar i superar la transició digital.

Una quinzena d’activitats per a tots els públics

La sessió plenària de l’e-week, el dimarts 9 d’abril (10h, Aula Magna) asseurà a la mateixa taula Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio i Mitjans Digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), i un representant de Movistar+ per parlar de la distribució de continguts a les plataformes. El diàleg anirà precedit de l’acte inaugural del programa d’activitats, en què intervindran el rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños; el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Collet; i Montse Casas.

A aquest acte el seguiran, l’endemà, dues conferències més: una sobre models de negoci i estratègia digital en l’entorn d’Apps i SmartTV, a càrrec de Marc Bassols, cap d’Apps mòbils i Smart TV de la CCMA; i una altra sobre el nou escenari en què es troba la publicitat arran de la transformació digital, que impartirà Danilo Cascino, director d’estratègia i innovació a l’agència de mitjans OMD. Aquest conjunt de conferències, impulsades per la Facultat d’Empresa i Comunicació acabaran el 2 de maig amb una conversa entre Enrique Santiago, director d’empreses de Catalunya a Telefònica, i Eduard Martín, director de 5G de Mobile World Capital Barcelona, que parlaran sobre intel·ligència distribuïda.

En paral·lel, al llarg del mes d’abril, la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes impulsa un conjunt de tallers sobre el vincle entre el món digital i l’educació a les aules d’infantil i de primària. En quatre sessions, la primera de les quals ja va tenir lloc dilluns passat, s’hi abordaran temes com l’ús de Google Classroom, el disseny i impressió 3D, la robòtica o l’ús de la Viquipedia i els wikiprojectes docents. Per la seva banda, la Facultat de Ciències i Tecnologia (FCT) organitzarà una masterclass sobre intel·ligència artificial i dues jornades, una dels estudis de Mecatrònica i l’altra dels de Multimèdia, ja al mes de maig.

El Campus Manresa també impulsa dues activitats en el marc de l’e-week; la primera, una conferència sobre l’economia de les criptomonedes i el blockchain (25 abril) a càrrec de Jordi Franch, professor dels estudis d’ADE a UManresa, i Leandro Navarro, expert en tecnologia blockchain de la Universitat Politècnica de Catalunya. La segona, la presentació del projecte #HomelessEntrepreneur, que ofereix recursos, eines, formació i una xarxa de suport professional i personal a persones sense sostre que volen començar una nova vida, i usa les tecnologies per aconseguir-ho.

Les parelles digitals tornen a la UVic-UCC

En el marc de l’e-week, la Càtedra TIC Salut (CESS), en col·laboració amb l’UHub, Servei a la Comunitat Universitària, organitza per tercer any el projecte “Parelles Digitals UVic-UCC”. L’activitat aparella estudiants de Secundària amb persones majors de 65 anys que disposen d’smartphone o tauleta digital, però que en tenen un coneixement molt bàsic i volen ampliar-lo. En tres sessions de dues hores diàries, els joves acompanyen la seva parella en l’adquisició de noves competències digitals en l’ús del mòbil o de la tauleta, de forma personalitzada i adaptada a les inquietuds i necessitats de cada persona sènior.

En total, de l’1 al 9 d’abril participaran en el projecte 44 persones, entre joves i sèniors, que es trobaran al Campus Miramarges de la UVic-UCC. Estan formades per alumnes de l’escola Sagrat Cor de Vic i per membres de l’Aula d’Extensió Universitària Gent Gran d’Osona i del Casal Mossèn Guiteras. En les dues sessions que ja han tingut lloc, els participants sènior s’han interessat, sobretot, per l’ús de Whatsapp, per fer cerques a Google i Google Maps, pel funcionament de xarxes socials com Youtube, Instagram o Facebook, per gestionar les fotografies i els contactes del telèfon, per fer servir eines com ara la llanterna, la calculadora, el bloc de notes o el corrector o per instal·lar i desinstal·lar aplicacions, entre d’altres. Pel que fa als participants júnior, valoren molt positivament l’experiència.

El projecte de Parelles Digitals UVic-UCC pretén contribuir a reduir l’escletxa digital al territori i es planteja un doble repte: en primer lloc, facilitar a les persones grans millorar el coneixement i l’ús dels dispositius mòbils per comunicar-se, millorar la qualitat de vida i prevenir l’aïllament i l’exclusió. Per altra banda, conscienciar els joves dels efectes positius de dur a terme una tasca de voluntariat de servei a la comunitat, i facilitar-los una experiència de servei comunitari intergeneracional. L’activitat també compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic i d’Isern Electrodomèstics.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere