Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UAB organitza unes tertúlies sobre el paper històric de les universitats al debat intel·lectual

Notícia anterior
Notícia posterior

debate

Dins de les activitats organitzades per commemorar el cinquantenari de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), els dies 25 i 26 d’abril tindrà lloc el cicle de taules rodones “50 anys d’universitat i tot un segle de diàlegs”, quatre sessions de debat on acadèmics de diferents institucions parlaran del paper que han jugat les universitats en els debats intel·lectuals dels darrers cent anys.

En particular, es parlarà dels diàlegs intel·lectuals al voltant del debat territorial, incidint en dos moments històrics especialment significatius en aquest sentit: els anys trenta del segle XX i el període del franquisme tardà i la transició democràtica. A més, seran evocats els orígens de la UAB, que estan lligats al sorgiment també de la Universitat Autònoma de Madrid i de la Universitat tat del País Basc, i que s’emmarquen justament en el context intel·lectual de l’època: totes tres universitats van ser creades oficialment amb un mateix decret del govern central el juny de 1968.

La inauguració del cicle tindrà lloc a les 16 h del dia 25 d’abril i hi intervindran Margarita Arboix, rectora de la UAB, i Carlos Sánchez, vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura. Seguidament, hi haurà dues tertúlies. A la primera, titulada “L’aniversari conjunt de tres universitats (UAB, UAM i UPV)”, intervindran tres professors d’història contemporània: María Jesús Matilla, de l’Autònoma de Madrid; Antonio Rivera, de la Universitat del País Basc; i Pere Ysàs, de la UAB. Moderarà el debat Francisco Morente, professor també d’història contemporània i vicerector de Personal Acadèmic de la UAB. I a les 18,20 h tindrà lloc la segona sessió, titulada “Diàlegs intel·lectuals al final del franquisme i la transició democràtica”, que comptarà amb la participació de l’investigador independent Jordi Amat, del professor de la Universitat Complutense de Madrid Javier Muñoz i del professor de la UAB José-Ramón López, tots dos historiadors. Moderarà Carme Molinero, catedràtica d’història contemporània de la UAB.

El dia 26, hi haurà dos debats més. A les 9,30 h, serà el torn de la tertúlia “Bicapitalitat cultural de Barcelona i Madrid?”, on intervindran María Paz Ortuño, professora del Departament de Filologia Espanyola de la UAB; i Carolina Rodríguez i Miguel Ángel del Arco, professors d’història contemporània de, respectivament, la Universitat de Granada i la Complutense. Actuarà com a moderador el professor Gonzalo Pontón, del Departament de Filologia Espanyola de la UAB. A continuació, a les 11,20 h, tindrà lloc la quarta i última tertúlia, titulada “Diàlegs intel·lectuals castellano-catalans als anys 1930”. Hi intervindran Jaume Claret, professor d’estudis d’arts i humanitats de la UOC; Maxi Fuentes, professor d’història contemporània de la Universitat de Girona; i Gabriela de Lima, professora d’història contemporània de l’Autònoma de Madrid. El moderador serà Jordi Pomés, professor també d’història contemporània de la UAB.

La cloenda de les jornades tindrà lloc a les 13,30 h i comptarà amb la intervenció de Victòria Camps, catedràtica emèrita de filosofia de la UAB.

DATA: 25 i 26 d’abril de 2019

HORA: 16 hores del 25 d’abril (inauguració)

LLOC: UAB Casa Convalescència (C. Sant Antoni Maria Claret, 171. Barcelona)♦

 PROGRAMA … clicar aquí 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere