Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Centre de Formació Professional d’Automoció de Martorell esdevé el nou model de centre integrat d’FP

Notícia anterior
Notícia posterior

fp martorell

En el decurs d’una visita (13/05/2019) a les instal·lacions del centre, els consellers El Homrani i Bargalló han remarcat el compromís del Govern per impulsar la formació professional

La formació que s’impartirà al centre estarà dissenyada conjuntament pel sector de l’automoció, empreses i treballadors, i estarà més connectada amb les necessitats del sector

El Centre de Formació Professional d’Automoció de Martorell (CFPA) és el centre integral de formació de l’automoció que suma el món de la FP inicial, la FP per a l’ocupació i la formació a demanda de les empreses.

EL CFPA consolidarà la competitivitat del sector de l’automoció i de les pròpies empreses, millorant la seva productivitat i ajudant a la creació de llocs de treball i a la qualificació i requalificació contínua de les persones.

En el decurs de la vista al centre, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assenyalat que “ la FP és una eina clau per a millorar el mercat laboral. Avui, tenir una qualificació i la capacitat de requalificar-se és la millor protecció enfront d’un món del treball en canvi constant, especialment en un sector com el de l’automoció”. El conseller ha destacat que aquest centre de formació integrada “és l’exemple de l’aposta de Govern per la Formació Professional en totes les seves dimensions: per la formació inicial, per la formació per a l’ocupació i per la requalificació”. En aquest sentit, El Homrani també ha remarcat que el de Martorell “és un centre on la orientació de la formació naixerà del diàleg amb els principals agents del sector”.

Per la seva banda el titular d’Educació, Josep Bargalló, ha explicat que el centre de formació professional per a l’automoció de Martorell “és segur l’exemple més evident i més potent del desplegament d’aquesta nova formació professional. Una formació professional per la indústria 4.0, lligada amb els indicadors europeus del que és l’ensenyament reglat i inicial però també els ensenyaments ocupacionals. Per tant, per part del Departament d’Educació i del Departament de Treball és el primer gran exemple d’una tasca que estem fent dia a dia i que és d’una vegada situar damunt del terreny la formació professional integral, que era una demanda, que és una evolució legal i un compromís del Govern”.

El Servei d’Ocupació de Catalunya ha iniciat els tràmits per a la licitació del CFPA. Es tracta del contracte de gestió que garantirà el funcionament del centre com a espai de formació integral del sector de l’automoció.

La licitació, fruit de l’acord de Govern que a l’abril va desencallar la gestió del centre, permetrà que un operador integral gestioni el conjunt de l’activitat de forma integrada. La gestora vetllarà perquè s’hi duguin a terme activitats formatives de tots els subsistemes de l’FP i perquè el centre s’adapti constantment a les necessitats reals de l’automoció, un sector que requereix personal molt format i amb capacitat d’adaptar-se a les novetats tecnològiques.

En aquest sentit, l’acció formativa que impartirà el CFPA abastarà l’FP inicial i l’FP per a l’ocupació adreçada tant a persones treballadores desocupades com en actiu. També inclourà formació programada per les empreses, que ha de constituir un dels pilars de creixement del centre i aportar un alt grau d’especialització formativa.

El SOC, com a titular del CFPA, ha iniciat el procediment de licitació i serà el responsable del contracte i del seu desenvolupament. Els plecs inclouran un òrgan de supervisió de l’execució del contracte que en farà el seguiment i les propostes formatives. Un cop constituït, el Consell de Formació i Empresa serà el responsable de dur a terme les propostes formatives.

FP INICIAL

La formació professional inicial s’implantarà mitjançant la modalitat dual, que és la que comporta més bons resultats pel que fa al grau d’inserció i prestigi entre les empreses.

Aquest model fomenta un procés integrador, gràcies a l’oportunitat que té l’alumnat de formar-se i conèixer de primera mà la realitat del món laboral. El component professional pràctic s’adquireix tant en l’empresa com en el centre de formació.

Amb la col·laboració del Departament d’Educació s’impartirà:

·Grau mitjà d’electromecànica de vehicles automòbils

·Grau mitjà de Manteniment electromecànic

·Grau mitjà de Mecanització

·Grau superior d’Automoció

·Grau superior de Mecatrònica industrial

·Grau superior de Programació de la producció en fabricació mecànica

·Grau superior en automatització i robòtica industrial

FP PER A L’OCUPACIÓ

Aquest és un dels subsistemes de formació professional que té per objecte impulsar i estendre entre empreses i persones treballadores, tant desocupades com ocupades, una formació que respongui a les seves necessitats de qualificació i competitivitat i contribueixi al desenvolupament econòmic i a la cohesió social del país. 

L’oferta formativa es basarà en accions de formació que condueixen a l’obtenció d’un certificat de professionalitat, en especialitats del catàleg vigent d’especialitats, i/o la implantació d’itineraris formatius. Els certificats que s’oferiran en format modular quan s’escaigui respondran a les necessitats de qualificació professional demandades per les empreses i estaran adreçades a les persones demandants d’ocupació o que volen millorar la seva qualificació.

L’oferta de Formació professional per l’ocupació abastarà un mínim de 7.000 hores de formació anual que es concretaran en el pla de formació.

FP A DEMANDA DE LES EMPRESES

Aquest àmbit estarà configurat per l’activitat formativa que realitzi el centre per encàrrec de les empreses del sector.

Les activitats podran abastar des d’un curs adaptat del catàleg de qualificacions fins a una acció a demanda basada en un sistema de producció d’una empresa concreta.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere