Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El president del Consell Europeu de Recerca reconeix la capacitat del sistema català d’atraure fons competitius europeus

Notícia anterior
Notícia posterior

ee01404b-4745-4596-8737-56e5474b8f79

Els investigadors i institucions del sistema d’universitats i recerca de Catalunya han obtingut en el seu conjunt més de 300 ajuts d’aquest prestigiós organisme europeu, des de la seva creació al 2007

El secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Grau, destaca les fites aconseguides fins ara i els reptes de futur que es plantegen en clau del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement

 

Representants del sistema d’universitats i recerca de Catalunya s’han reunit aquesta tarda al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en l’acte de reconeixement als investigadors i les institucions que han obtingut en el seu conjunt més de 300 ajuts del prestigiós Consell Europeu de Recerca (European Research Council, ERC en les seves sigles en anglès) des de la seva creació, l’any 2007.

La jornada “Scientific Excellence in Catalonia: +300 ERC Grants” ha comptat amb la participació del president del Consell Europeu de Recerca, Jean-Pierre Bourguignon, que enguany finalitza el seu mandat al capdavant del programa estendard del finançament europeu al talent en R+D. El programa del Consell Europeu de Recerca reconeix l’excel·lència investigadora, les idees pioneres i els plantejaments innovadors que afavoreixen la contribució de la investigació al benestar de la societat.

Al llarg de la seva intervenció, Bourguignon ha detallat el funcionament i objectiu dels fons promoguts pel Consell Europeu de Recerca i ha  reconegut la capacitat del sistema català d’atraure fons competitius europeus.

En aquest sentit, durant la benvinguda a l’acte, el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, ha subratllat el paper de les universitats, els centres de recerca i les grans infraestructures “com a pilars estratègics d’una societat basada en el coneixement, on és de vital importància que les institucions d’educació superior i recerca estiguin interconnectades tant a escala regional com internacional”.

Així mateix, Grau ha recordat “els treballs que s’estan desenvolupant des del Govern de Catalunya per impulsar el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement amb l’objectiu de construir una Catalunya amb el màxim nivell de benestar, desenvolupament i justícia social”. En aquest sentit, ha destacat que el nostre principal actiu per assolir aquesta fita és el coneixement. El secretari d’Universitats i Recerca ha posat en relleu “el treball, la contribució a la recerca global i al benestar” dels investigadors presents en l’acte “per la vostra dedicació com a agents científics en la societat del coneixement”.

Grau també ha agraït la presència del president del Consell Europeu de Recerca i ha reconegut la seva “excel·lent tasca” al capdavant d’aquest organisme.

 Més de 300 ajuts captats pel sistema català

Des de l’inici de les convocatòries del Consell Europeu de Recerca, l’any 2007, i fins l’any 2018, el sistema d’universitats i recerca ha captat 307 ajuts, el que representa el 3,2% de l’Espai Europeu de Recerca (ERA) i signifiquen 472 milions d’euros de fons.

Starting Grants (StG) 107
Consolidator Grants (CoG) 63
Advanced Grants (AdG) 68
Proof of Concept (PoC) 66
Synergy Grants (SyG) 3
TOTAL 307

 

Tot i que la majoria d’ajuts a Catalunya, es concentren en Ciències físiques i Enginyeria (PE) (44%), si tenim en compte la participació total del conjunt dels països de l’ERA, els projectes de Ciències socials i Humanitats, amb un 31% de pes, tenen una rellevància destacada.

D’altra banda, Catalunya se situa en la quarta posició dels països de l’ERA en nombre d’ajuts per milió d’habitants i el segon de la Unió Europea, per darrera només dels Països Baixos.

Pel que fa les institucions participants, els centres CERCA capten el 50,5% dels ajuts ERC, seguits per les universitats (36,5%) i el centres CSIC a Catalunya (7,2%). La resta de fons els atreuen investigadors d’altres centres de recerca,  parcs científics i tecnològics.

 Experiències en primera persona

L’acte ha comptat amb les presentacions de cinc investigadors que han obtingut ajuts del Consell Europeu de Recerca en diferents convocatòries i àmbits científics. Concretament, de Frank Koppens, investigador ICREA a l’Institut de Ciència Fotòniques (ICFO); Carles Feixa, professor d’antropologia social a la Universitat Pompeu Fabra (UPF); Jelena Radjenovic, investigadora ICREA a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA); Paul Verschure, investigador ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); i Ana Caño, líder de grup al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).

Tots ells, han explicat la seva experiència com a investigadors que han captat fons competitius del Consell Europeu de Recerca i com aquests ajuts han incidit en el projecte de recerca i en la seva carrera com a investigadors, així com l’impacte en el seu grup de recerca i en la seva institució, a banda de l’impacte científic, econòmic i social.

En la jornada de reconeixement, també hi ha participat altres figures rellevants de la recerca que es fa a Catalunya com ara Andreu Mas-Colell, exconseller d’Economia i Coneixement, i exsecretari general del Consell Europeu de Recerca; Miquel Àngel Pericàs, director de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ); Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); i Isabelle Vernós, membre del consell científic del Consell Europeu de Recerca i investigadora ICREA al Centre de Regulació Genòmica (CRG).

bf903fa7-b8bb-4046-967d-dd40e7ee420c

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere