Vaga de mestres i professors: aturada i manifestacions
El seguiment de la vaga docent no arriba a l’11% i Educació diu que els mestres han entès que “no és el millor moment”
La secretària general, Núria Cuenca, diu que és una de les aturades amb menys seguiment dels últims temps, tenint en compte que l’han convocada tots els sindicats
La Conselleria d’Educació ha xifrat la vaga de mestres i professors dels centres públics en el 10,77% a tot Catalunya, uns 7.868 docents, cosa que suposa un dels seguiments més baixos dels últims temps, segons la secretària general, Núria Cuenca, que ha recordat que l’aturada estava convocada pels sis sindicats representatius. Segons Cuenca, la majoria de docents han “entès que no era el millor moment” per fer la vaga, ja que les seves reivindicacions no es poden atendre mentre hi hagi pròrroga pressupostària.
Amb dades del 87% dels centres, i per territoris, el de més seguiment ha estat la ciutat de Barcelona, amb un 16,3%, seguit del Baix Llobregat, amb un 14,3%, i el Vallès Occidental, amb un 14,02%. El Maresme-Vallès Oriental ha tingut un seguiment del 13,3%, i la resta de comarques de l’àrea metropolitana han arribat a l’11,9%. Les comarques centrals han tingut un seguiment del 6,93%, Girona, un 7,77%, Lleida, un 3,32%, Tarragona, un 7,84%, i l’Ebre, un 6,26%.Per això, Cuenca ha dit que hi ha hagut “molt poc” seguiment i ha tingut “poca incidència” en el sistema educatiu, a més de ser la vaga “menys significativa” d’aquesta legislatura, recordant l’11,7% de seguiment de la del novembre del 2018, convocada per tres sindicats, un 28,73% de seguiment en la vaga general sobiranista del febrer passat i un 10,24% en la vaga feminista del 8 de març. Per això, ha agraït el compromís diari del professorat i també que hagin entès que les reivindicacions, sobretot recuperar una hora lectiva menys a la setmana, arriben en un “moment complicat de pròrroga pressupostària, ara no és el millor moment”. Per això, Cuenca ha dit que seguiran parlant, perquè comparteixen en bona part les reclamacions, i la prioritat del departament és millorar les condicions laborals dels docents però també millorar l’atenció a l’alumnat, amb l’atenció directa, la inclusió i altres mesures que “milloren el sistema”.
Els sindicats d’ensenyament xifren el seguiment de la vaga en un 15% a les comarques gironines
Un centenar de docents es concentren davant la seu de la Generalitat i reclamen revertir les retallades
Els sindicats d’ensenyament xifren el seguiment de la vaga unitària de docents convocada aquest dijous en un 15% a les escoles i instituts de les comarques gironines. El portaveu d’USTEC-STEs, Xavier Díez, admet que la jornada de protesta “no ha tingut el resultat desitjable”. “És el pitjor mes per convocar una vaga i hi ha cert cansament, però no ens podem resignar”, ha afirmat Díez. En la mateixa línia, el secretari general d’educació de CCOO a la demarcació, Marçel Barbens, ha subratllat que la mobilització compta amb el suport de mestres i professors “encara que no hagin vingut a la mobilització”. Un centenar de docents s’han concentrat a les dotze del migdia davant la seu de la Generalitat a Girona i han reclamat que es reverteixin les retallades.
Els mestres i professors de les escoles i instituts públics de tot Catalunya estaven cridats a la vaga aquest dijous, una mobilització convocada pels sis sindicats amb representació al sector per reclamar revertir les retallades. Un dels cavalls de batalla dels sindicats és aconseguir que el curs vinent es calculin les plantilles en funció de les 18 i 23 hores lectives a secundària i primària, respectivament. ”Ve d’una hora i va de ràtios”, ha corejat el centenar de docents i estudiants que s’han concentrat al migdia davant la seu de la Generalitat a Girona. Denuncien que, comparant-ho amb el 2010, a hi ha Catalunya 62.939 alumnes més però només ha crescut la plantilla de docents en 329. “Si es rebaixessin les ràtios, no es tancarien línies”, han denunciat a Girona. El seguiment de la vaga, però, ha estat escàs. A les comarques gironines, els sindicats el xifren en un 15%. Díez ha assegurat que l’adhesió a la jornada de protesta s’ha fet notar sobretot en aquells centres on ja s’ha anunciat que se suprimirà alguna línia o on, arran de les prematriculacions, tenen “por” que acabi passant. “La vaga no ha estat la que volíem, no ha tingut el seguiment desitjable”, ha reconegut Díez que atribueix el poc seguiment a diversos factors. D’una banda el moment, perquè “és el pitjor més” a nivell acadèmic quan s’enfila ja el final de curs. També, perquè hi ha cert “cansament” entre el professorat, que ja ha secundat diverses protestes durant el curs. “Però davant d’aquesta situació hem d’intentar mobilitzar el professorat”, ha afegit. Barbens també ha subratllat que el docent ha estat un col·lectiu “molt mobilitzat” durant el curs. “Ens hem implicat en moltes reivindicacions polítiques, socials i educatives, els professionals estan desgastat però sabem que comptem amb el seu suport encara que avui no hagin vingut a la mobilització”, ha exposat. Els sindicats denuncien que l’educació catalana està “endèmicament infrafinançada” i no acompleix “ni de lluny” el 6% establert per la LEC. “Des del 2017 que el Govern no ha impulsat cap mesura d’educació pública que millori substancialment la seva qualitat”, critiquen, i exigeixen al Departament que deixi de posar excuses com la situació de pròrroga dels pressupostos i comenci a revertir les retallades aplicades durant la crisi econòmica.
Centres amb només serveis mínims o en ple rendiment, les dues cares de la vaga de docents
Les famílies es mostren comprensives amb les reivindicacions de mestres i professors
Pocs minuts de les nou del matí, l’entrada de l’escola Heura, al barri d’Horta de Barcelona, presentava una imatge poc habitual per ser un dijous. Poques famílies han portat els fills i filles a classe, en un centre on només 3 de 15 mestres treballaran durant la jornada de vaga i ho faran, per complir els serveis mínims fixats pel Departament de Treball. Entre les famílies que han portat els nens a classe, hi ha algun despistat que no s’ha assabentat de l’aturada però en general, l’equip docent ha percebut suport a la mobilització, entre els pares. I de fet, en aquest centre, només han rebut una quarantena d’infants dels més de 200 matriculats. El panorama és molt diferent en altres centres com ara alguns de les comarques gironines on la normalitat és la tònica general de la jornada.
A la porta de l’escola, un dels pares que ha acompanyat els fills al centre, en Pau Garrido, ha reconegut que és la primera vegada que fa ús dels serveis mínims i que encara té una mica de malestar per fer-ho, però que no tenia alternativa amb qui deixar els infants. ”Em solidaritzo totalment amb les causes dels mestres”, ha manifestat, ja que considera que al final, les millores repercuteixen en la qualitat de l’educació que reben els fills. Les considera totalment legítimes i denuncia que els darrers anys s’han anat ”deteriorant els recursos” alhora que han crescut ràtios i s’han perdut mestres. En una mateixa línia s’ha manifestat l’Anna Llorca, que tampoc ha trobat amb qui deixar el seu fill però ha reconegut ser ”conscient” de les demandes dels docents i que les accepta perquè suposen una ”millora” per l’escola. Considera que les ràtios i els recursos de suport per a les necessitats especials són algunes de les reivindicacions que més la preocupen. Tot i que l’escola va anunciar la voluntat de l’equip de sumar-se a la vaga, sempre hi ha qui no rep la informació, com ha estat el cas de l’Anuska Lara, que ha explicat que la seva filla no li va donar el paper i per tant, l’aturada l’ha agafat ”per sorpresa”. Desconeix les reivindicacions i s’ha mostrat agraïda per l’existència de serveis mínims.
Normalitat en els centres gironins
En contrast amb l’escola d’Horta, en una dotzena d’escoles i instituts de les comarques gironines consultades la jornada es desenvolupa amb normalitat i s’ha pogut fer classe com qualsevol altre dia. Alguns professors han apuntat que preferien “reservar-se per altres ocasions” com ara mobilitzacions independentistes. Una de les escoles que ha fet classe és la d’Aiguaviva (Gironès). La seva directora, Xènia Torras, ha detallat que aquesta setmana es van reunir tots els professors per saber si hi havia treballadors interessats en adherir-se a la protesta. En aquesta trobada “ningú va manifestar-se a favor” de fer vaga i per això ja no van enviar “cap comunicat als pares”. Preveien que, tot i que els professors podien canviar d’opinió fins a l’últim moment i acollir-se al seu dret de no anar a treballar, es podria mantenir l’activitat lectiva. Complint amb les previsions, aquest dijous tots els professors han anat a l’escola al seu horari habitual. És el mateix cas de l’escola Pla de Girona o de l’Institut Montilivi. En aquest últim, de més de 160 professors que té el centre, només tres han optat per no anar a treballar aquest dijous. Per això, tots els alumnes han pogut seguir les seves assignatures amb normalitat. Tal com han explicat alguns professors, la proximitat dels exàmens de final de curs han fet que molts professors hagin optat per anar a treballar.
Poc o cap seguiment en instituts de Tarragona
En dos instituts de Tarragona, la vaga ha tingut una incidència reduïda. Des de l’Institut Martí Franquès el seu director, Jordi Sotorra, ha assegurat que menys del 10% del professorat ha fet vaga. “Hi ha alguns professors que avui ja tenien festa i no han vingut i encara que el dret de vaga és lliure, en aquestes alçades de curs és complicat reprogramar”, ha indicat Sotorra. La normalitat encara ha estat més manifesta a l’Institut Vidal i Barraquer, on des de la direcció, Narcís Castanedo, ha afirmat que no tenen constància que cap docent hagi fet vaga. Aquest centre, especialment enfocat a la Formació Professional, ha fet les classes amb normalitat. Tampoc hi ha hagut gaire afectació a l’Institut Comte de Rius. Les classes de primer de batxillerat s’han desenvolupat com qualsevol altre dia, mentre que a segon les aules estaven buides perquè el període lectiu s’ha acabat i els alumnes ja preparen la selectivitat. Aquí, entre el professorat, seguiment molt baix de la convocatòria sindical.
Centenars de professors es manifesten pel centre de Barcelona per demanar la reducció de ràtios i de l’horari lectiu
Reclamen revertir les retallades després d’anys de creixement econòmic
Centenars de professors, 2.200 segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat aquest dijous al migdia pel centre de Barcelona per demanar la reducció de ràtios i d’una hora de l’horari lectiu. Els sis sindicats han convocat vaga al sector per exigir al Govern que reverteixi les retallades després d’anys de creixement econòmic. Amb el lema ‘Ve d’una hora i va de ràtios’, la mobilització ha començat a la plaça Universitat i ha acabat a la plaça Sant Jaume, passant per Pelai, plaça Catalunya i Via Laietana. El portaveu d’USTEC, Ramon Font, ha acusat el Govern de fer “‘tatcherisme’ i política antisindical” visitant els centres els últims dies per dir que la vaga no tenia sentit perquè les plantilles ja estaven fetes. “No estem demanant res que no sigui nostre. Ja és hora que se’ns torni el que se’ns va robar”, ha dit Marta Tejedor, de CCOO.
(en aquesta actualització s’afegeixen detalls de la manifestació així com les dades de participació de la Guàrdia Urbana)Els crits de ”la millor innovació, més inversió”, ”contra la segregació, més inversió” o ”on està, no veiem el 6%”, els docents han defensat uns pressupostos expansius al Departament d’Educació que permetin revertir les retallades imposades en l’època de crisi i que consideren que s’han normalitzat tot i ser excepcionals. La marxa ha comptat amb la participació d’algunes famílies i s’ha desenvolupat amb un ambient tranquil i festiu. Entre les pancartes, crítiques a l’FP Dual ”low cost” o demandes de l’horari lectiu anterior al 2010. També s’han sentit crit en contra l’escola privada, i s’han defensat que els ”diners públics” vagin a ”l’escola pública”. Ramon Font ha denunciat que el nombre d’alumnes ha crescut en 63.000, mentre que el de professors només ho ha fet en 329. “Estem molt pitjor ara que fa deu anys”, ha dit el representant d’USTEC, que ha assegurat que facin o no vaga, el professorat comparteix els motius de la convocatòria. Font ha demanat al Govern que rectifiqui i ha assegurat que encara hi ha temps abans de començar el proper curs. Els sindicats reclamen que s’aprovi un decret llei per contractar 7.000 docents més, el que tindria un cost de 93 MEUR. Segons el sindicalista, els mateixos grups parlamentaris han reconegut que hi ha 300 MEUR disponibles que es podrien invertir en aquesta matèria. Des de CCOO, Marta Tejedor ha avisat que el proper curs no pot començar amb les condicions laborals i de ràtios que ara mateix estan vigent després de sis anys de creixement econòmic. Tejedor ha demanat tornar a l’horari lectiu previ a les retallades, de 18 i 23 hores a secundària i primària. Pel que fa al seguiment, ha apuntat que hi ha centres on tots els professors han volgut fer vaga i s’han hagut de sortejar els serveis mínims, mentre que en d’altres el seguiment és mínim. Per part de la CGT, Miquel González ha denunciat que les plantilles han crescut “a comptagotes” mentre creixia l’alumnat, el que s’ha traduït en una “saturació” de les ràtios, amb un suport a la docència que és un “desastre”. “On més sagnant és això és als centres de màxima complexitat, on els alumnes no estan ben atesos”, ha advertit González, que ha criticat que el Departament d’Educació “s’ompli la boca d’innovació i de qualitat educativa” però no millori les condicions de l’ensenyament públic. Xavier Massó, representant del sindicat de professors de secundària ASPEPC, ha recriminat al Govern que estigui convertint en normals mesures que en teoria eren excepcionals. “No estem reclamant res que no haguem tingut abans ni res que no siguin mesures que ells mateixos van dir que eren excepcionals. Que compleixin la seva paraula. Portem sis anys de creixement i no s’ha revertit pràcticament res”, ha reclamat. Marina Sureda, de la Intersindical-CSC, ha subratllat que el Govern té una “oportunitat d’or” per tirar enrere les retallades aplicades ara fa anys amb un decret llei abans de confeccionar les plantilles del proper curs. Des d’UGT, Laia Martí, ha criticat la ”immobilitat” d’un Govern que no està ”prioritzant” l’educació del país, i per tant, considera que la jornada era resultat de ”la frustració i el cansament”. La marxa ha durat prop d’una hora i mitja i ha acabat a la plaça de Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat on els representants dels sindicats han llegit el manifest que resumeix totes les seves demandes, concentrat en un decret llei que permeti dotar pressupostàriament el Departament per complir aspectes com el retorn a l’horari lectiu del 2010 , la reducció de ràtios amb al compromís de no tancar grups a la pública i la concreció d’un calendari que permeti revertir la totalitat de les retallades que van afectar el sector educatiu. Els sindicats han recalcat la unitat d’organitzacions en aquesta convocatòria i el suport que han trobat en altres agents de la comunitat educativa com és la FaPaC, el Front d’Estudiants o el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans.
Més d’un centenar de persones es manifesten a Tarragona perquè es reverteixin les retallades en ensenyament
Prop d’un 15% dels mestres i professors secunden la jornada de vaga al Camp de Tarragona, segons USTEC-STEs
Més d’un centenar de persones s’han manifestat aquest dijous al migdia pel centre de Tarragona per reclamar més finançament i que es reverteixin les retallades en el sector de l’ensenyament. La protesta s’emmarca en la jornada de vaga de mestres i professors a les escoles i instituts. Segons les dades del sindicat USTEC-STES, secunden l’aturada al voltant d’un 15% dels 2.500 docents del Camp de Tarragona que estaven cridats a participar-hi. Sota el lema ‘Ve d’una hora i va de ràtios. Revertim les retallades’, la manifestació ha sortit de la Rambla Nova, a l’alçada de la plaça Imperial Tarraco, i ha acabat davant els serveis territorials d’Educació, al carrer Sant Francesc.
La vaga d’aquest dijous l’han convocada de forma unitària els sis sindicats amb representació al sector de l’ensenyament. Les principals demandes de les organitzacions són tornar a l’horari lectiu previ a les retallades, de 18 i 23 hores a secundària i primària, i reduir les ràtios. Unes mesures per les quals s’estima que caldria un increment de 7.200 docents, segons ha recordat el portaveu d’USTEC-STEs a Tarragona, Josep Maria Cartanyà. Cartanyà també ha reclamat que els professionals que treballen un terç de jornada que passin a fer-ho a mitja jornada. “Això ens permetria treballar en millors condicions laborals i les hores d’excedent servirien per reforçar els centres, com sempre s’havia fet”, ha assenyalat. El portaveu sindical ha xifrat en uns 90 milions d’euros el cost de les demandes que fan al Govern. El representant d’USTEC ha insistit que, malgrat l’excusa del pressupost prorrogat, les reivindicacions es podrien aprovar per decret. “I més en un moment de creixement sostingut de l’economia durant sis anys”, ha afegit. D’altra banda, els sindicats s’han queixat que Educació hagi convocat els directors dels centres per comunicar-los les plantilles del curs vinent, “un tema que encara està en litigi i en negociació”. D’altra banda, Cartanyà ha desvinculat la convocatòria de vaga de la campanya electoral del 26-M i ha insistit que només es tracta d’una “mesura de pressió” a final de curs. “Això no va amb les eleccions, però el dia a dia també necessita ser atès. No pot haver-hi república si no hi ha pública, per tant posem diners i fem els esforços que calgui i continuem les negociacions”, ha demanat al Govern. El portaveu sindical ha justificat el poc seguiment de la vaga de mestres i professors al Camp de Tarragona -del 7,4% segons Educació i del 15% segons el sindicat” per almenys dos factors. D’una banda, ha dit, perquè “hi ha qui n’ha fet una lectura política” i, de l’altra, pel fet que alguns professionals “no volen posar rostre en una vaga” ara que es comencen a demanar les adjudicacions provisionals de plaça pel curs vinent.♦