Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

RECERCA: Identifiquen una possible diana per combatre el fetge gras no alcohòlic

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

fgna

Una recerca internacional en la què han participat investigadors de diverses institucions científiques catalanes ha descobert una possible diana terapèutica per combatre el fetge gras no alcohòlic, la malaltia hepàtica més comuna a tot el món i per la qual no existeixen medicaments. L’estudi, liderat per l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i publicat a la revista “Cell”, afirma que la proteïna Mitofusina 2 (Mfn2) pot ser un factor que protegeix contra aquesta malaltia.

El fetge gras no alcohòlic  comporta una sèrie d’afeccions amb diferent grau de severitat, caracteritzades per l’acumulació de greix a les cèl·lules. L’espectre clínic va des de l’esteatosi simple (grassa aïllada) i l’esteatohepatitis (amb inflamació) fins a la cirrosi i el càncer. Una de les formes més greus és l’esteatohepatitis no alcohòlica (NASH), en la que s’han centrat els investigadors. 

Amb experiments en ratolins han demostrat que els pacients afectats per NASH mostren una disminució dels nivells de Mitofusina 2, inclús en etapes inicials, i que aquesta reducció porta al desenvolupament de la malaltia, tal com que passa en humans. L’equip encarregat de l’estudi ha aconseguit una notable millora en ratolins afectats per NASH a l’augmentar els nivells d’aquesta proteïna utilitzant adenovirus, és a dir, virus modificats per expressar proteïnes artificialment i intervenir en la seua expressió.

Antonio Zorzano, de l’IRB Barcelona ha encapçalat la recerca. També han treballat professionals de l’IRBLleida,  l’Institut d’Investigació Sanitaria Pere Virgili de Reus,  la Universitat Rovira i Virgili, Universitat de Lleida,  la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lisboa, la Universitat  d’Örebro (Suècia), la Universitat Åbo Akademi (Finlàndia), la Universitat de São Paulo (Brasil), l’Institut de Salut Carlos III, l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge, el VTT Technical Research Center de Finlàndia, el Nestlé Institute of Health Sciences (Suïssa) i el Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute (Estats Units).

ARTICLE: Article Deficient endoplasmic reticulum-mitochondrial phosphatidylserine transfer causes liver disease

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere