L’Institut Vallvera de Salt guanya un premi d’un programa pedagògic del Parlament de Catalunya
Els alumnes de 4t d’ESO havien de debatre la llei del reciclatge amb altres centres d’arreu de Catalunya
Els alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Vallvera de Salt (Gironès) han guanyat el XII Premi Conviure de Catalunya, organitzat per l’associació d’Antics Diputats del Parlament. Es tracta d’un programa pedagògic en què els alumnes han de debatre una llei parlamentària amb diversos grups polítics simulats. En aquesta ocasió els centres finalistes del concurs havien de debatre la llei del reciclatge i posteriorment votar-la, que s’ha aprovat per unanimitat. La portaveu del grup del Vallvera, Dounia Bounouh, ha explicat que estava molt “contenta” d’haver participat en el projecte perquè ha pogut conèixer de primera mà tots els tràmits que cal seguir per aprovar una llei. Els 35 alumnes que han participat en el projecte han estat treballant amb el text durant quatre mesos.
35 alumnes dels grups A, B i C de 4t d’ESO de l’Institut Vallvera de Salt (Gironès) han guanyat el XII Premi Conviure a Catalunya organitzat per l’Associació d’Antics Diputats del Parlament. Aquest premi consisteix en què els membres de l’associació redacten un projecte de llei i l’envien a les escoles i instituts que formen part del projecte. Els diferents centres es divideixen en grups parlamentaris ficticis que han de debatre i fer esmenes en el text, imitant els tràmits habituals abans d’aprovar una llei. Finalment, hi ha un plenari amb tots els alumnes i els portaveus de cada grup han de fer un discurs de posicionament previ a la votació. En el cas de Salt, l’encarregada de llegir aquest text ha estat Dounia Bounouh. L’alumna ha afirmat que al principi estava una mica “nerviosa” perquè “no és fàcil parlar davant de 135 diputats”. De tota manera, la Dounia havia practicat el discurs moltes vegades; primer ella sola amb un cronòmetre per controlar el temps i després davant dels seus companys de classe. De tota manera, la Dounia ha assegurat que mentre anava cap al faristol del Saló de Sessions del Parlament ha decidit “caminar amb confiança” i això ha fet que “des de la primera línia em sentís segura i pogués parlar tranquil·lament”. El discurs de la Dounia l’ha preparat conjuntament amb la portaveu adjunta, Diana Fernández.
Quatre mesos de preparatius
Aquest divendres tots els grups s’han reunit en el Parlament de Catalunya i cada portaveu ha llegit la seva intervenció. El discurs que ha pronunciat la Dounia Bounouh ha estat tan sols l’últim dia de feina de quatre mesos de preparatius. Una altra de les alumnes, la Wissal Bouyafrour, ha explicat que no es pensava “que fos tan difícil posar-se d’acord” entre els diferents grups, però que participar en aquest concurs els ha ajudat a entendre tota la feina que hi ha al darrera de l’aprovació d’una llei al Parlament. Des de bon principi, els alumnes del Vallvera es van dividir en diversos grups i van preparar les seves esmenes al text i també van estudiar i votar la resta d’esmenes. La Wassal creu que “a vegades ens donaven el text amb molt poc marge” però finalment amb “esforç” aconseguien decidir el posicionament.
Un centre amb un alt índex de segregació escolar
L’Institut Vallvera de Salt té un alt índex de segregació escolar. El professor de 4t d’ESO, Joan Moles, ha explicat que “el 98% dels alumnes tenen pares estrangers” fet que comporta que “la seva llengua materna no és ni el català, ni el castellà”. Per Moles, això era una “mancança” a l’hora de participar en el concurs, però ell confiava en què aquestes situacions a vegades generen una “crisi de creixement”. El professor ha detallat que aquest tipus de situacions comporta que els alumnes “se n’adonin que han d’aprendre el vocabulari i que han de familiaritzar-s’hi”. Això fa que posin més interès i il·lusió en el concurs a la vegada que aprenen un registre difícil del català, com és el legislatiu. A més Moles s’ha mostrat molt satisfet del debat que s’ha generat entre els alumnes a l’hora de decidir les esmenes que feien a la llei de reciclatge i si aprovaven o no les propostes dels altres grups.
Premi Conviure 2019
En l’edició d’enguany del premi hi han participat catorze centres d’arreu de Catalunya. Tots ells s’han distribuït en tres categories diferents: alumnes de primària, de secundària i de formació professional i batxillerat. Cada categoria ha debatut una llei diferent. En total hi han participat 400 alumnes.♦