Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Vaga dels doctorands de Catalunya -Personal Investigador en Formació- ampliada a tot el Personal Docent i Investigador de les universitats públiques

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

research-header

La protesta dels doctorands de la UAB provoca congestió i aturades a l’AP-7, la B-30 i la C-58

El personal docent investigador (PDI) fa vaga per reclamar l’aplicació de les millores previstes al nou estatut

La protesta dels doctorands de la UAB provoca congestió i aturades a l’AP-7, la B-30 i la C-58, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Cap a les 8 hores han tallat les rotondes d’accés a la universitat, i això ha provocat que hi hagi 12 quilòmetres de congestió entre Montornès i Barberà a l’AP-7, tres quilòmetres de cua al Papiol en sentit Tarragona, 3 quilòmetres d’aturades a la B-30 a Cerdanyola del Vallès en sentit sud, i també retencions a la C-58 des de Trinitat fins a Ripollet (7 quilòmetres). Els doctorands fan vaga aquest dimarts per reclamar que s’apliquin les millores que estipula l’Estatut de Personal Investigador en Formació (EPIF), aprovat a principis de març pel govern espanyol. La convocatòria de vaga però, s’ha ampliat a tot el personal docent i investigador de les universitats públiques.

Entre d’altres, l’estatut reconeix el personal predoctoral com a treballador i estableix que el temps que dura una baixa no es computa en la durada del contracte. També preveu un increment salarial, la voluntarietat de la docència i l’allargament dels contractes fins als quatre anys per evitar que els doctorands treballin per acabar la tesi estant a l’atur, cosa que consideren un ”frau de llei”. Així ho ha explicat un dels membres de la plataforma Doctorands en lluita de la UAB, Alejandro Ramos, que van ser els primers a mobilitzar-se per reclamar aquest EPIF. Ramos ha explicat que s’ha estès la convocatòria de vaga a tot el personal docent i investigador perquè la recerca ”afecta a tot el col·lectiu” i no només al personal investigador en formació. Ramos ha explicat que els ha decebut la reacció de l’equip de rectorat de la UAB perquè, segons ha explicat, en la reunió del comitè de vaga només van voler parlar de serveis mínims i no de resoldre el conflicte. Pels doctorands, la vaga podia evitar-se si es comprometien a aplicar la legislació vigent del votant simple, i en canvi, no se’ls va dir que no es podien ”comprometre” a aquestes millores. Per això, per la ”incapacitat i poca voluntat” per aplicar ”els drets laborals” dels doctorands, segons ha explicat Ramos, van decidir mantenir la convocatòria. Ramos creu que el seguiment de la vaga estava sent bo i que en general, percebien suport de la comunitat universitària. Els professors estan convocats a una manifestació aquesta tarda a partir de les sis a la plaça Universitat.

 

Una quarantena d’investigadors de la UdG demanen un augment salarial i una indemnització al final del contracte

El col·lectiu de treballadors predoctorals denuncia que cobra entre 900 i 1.200 euros nets al mes

Una quarantena d’investigadors predoctorals de la Universitat de Girona (UdG) s’han concentrat aquest dimarts al migdia davant de l’edifici del rectorat per reivindicar una “investigació digna”. En primer lloc demanen que s’apliqui l’augment salarial aprovat a l’estatut del recercador i també una indemnització quan finalitzi el contracte. Un dels investigadors, Àlex Romero, ha denunciat que un dels problemes que cal sumar-hi és l’obligació a fer docència a la universitat “sense retribució” econòmica. Segons Romero, aquesta és una eina legal prevista en algunes convocatòries de contractes predoctorals, però en els últims anys les universitats les han utilitzat per estalviar-se nòmines de professors associats. Segons han detallat altres investigadors, el seu sou net va entre els 900 i els 1.200 euros mensuals.

Uns quaranta investigadors predoctorals de la Universitat de Girona (UdG) han participat aquest dimarts al migdia en una concentració davant de l’edifici del rectorat per reclamar diverses millores laborals. Es tracta d’una mobilització que s’ha fet a les diferents universitats de Catalunya per demanar que es faci efectiva l’aplicació de l’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF) que estipula un augment salarial i la indemnització econòmica amb la finalització del contracte, entre d’altres coses. Un dels investigadors, Àlex Romero, ha anunciat que “a la Universitat de Girona no anem malament” en l’aplicació d’aquest estatut, però “queden coses per complir”. Una d’elles és l’augment salarial a tots els tipus de contracte d’investigadors, així com també eliminar el prorrateig dels augments salarials en contractes vius. També demanen ampliar el nombre de contractacions a investigadors predoctorals per tal que la gent que està elaborant les seves tesis no hagi de fer-ho en “condicions precàries”. De fet, Romero s’ha queixat que en molts casos les universitats aprofiten els doctorands per “abaratir la docència”. D’aquesta manera, “assignen classes a aquest col·lectiu” mentre està realitzant la seva tesi doctoral tot i que no cobrin per fer aquesta docència. Romero ha explicat que hi ha algunes convocatòries de contractes predoctorals que inclouen exercir de professor i que legalment és una eina vàlida. De tota manera, “en els últims anys” aquest tipus de convocatòria ha augmentat. Això ha comportat que la universitat no necessiti contractar tants de professors associats, perquè els investigadors predoctorals acaben fent la seva feina, sense cobrar cap extra. Segons l’investigador, això acaba fomentant els “col·lectius precaris” dins de la universitat. Tal com han avançat diversos investigadors, a la Universitat de Girona a dia d’avui hi ha unes 800 persones fent el doctorat. De totes elles, “els contractats no arriben a la quarta part”, ha detallat Romero. La resta, són persones que es troben contractats per altres institucions vinculades a la universitat o “gent que potser està fent la tesi sense cap mena de contractació”.

La figura dels investigadors predoctorals

Un investigador predoctoral és aquella persona que “es vol dedicar a la recerca” i que tenen “molt bon expedient acadèmic”, ha explicat una de les investigadores, Anaïs Vara. A més, Vara ha detallat que la majoria “ha fet diversos màsters” i que es dediquen a la recerca mentre fan el doctorat. Tots ells estan cobrant “entre 900 i 1.200 euros nets” a través d’aquests contractes d’investigadors que fa la universitat. Per Vara, es tracta d’un dels col·lectius “més vulnerables” de les universitats, ja que “fins fa pocs anys érem becaris i això sembla que hi ha moltes universitats que no ho han entès”.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere