Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

En marxa la Setmana Internacional dels Arxius

Notícia anterior
Notícia posterior

arxius

La iniciativa té com a objectiu conscienciar la ciutadania de la importància d’aquests equipaments

Les activitats s’allargaran fins al 9 de juny

Durant aquesta setmana, els arxius catalans donen el tret de sortida a la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius, durant la qual s’ha programat prop d’una seixantena d’activitats culturals a tot Catalunya per donar a conèixer aquests equipaments culturals garants de la conservació i preservació dels documents.

Les activitats organitzades pels arxius s’adrecen a tots els públics amb un ampli ventall d’opcions, entre exposicions, cursos, conferències, jornades de portes obertes o tallers. Els arxius ofereixen visites guiades com la de l’Arxiu Nacional de Catalunya, la de l’Arxiu Històric de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la de l’Arxiu de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i la visita guiada als fons indians de l’arxiu municipal de Lloret de Mar, entre altres visites a arxius municipals i comarcals.

Entre les exposicions programades cal fer un esment especial a la commemoració  de l’Arxiu Històric de Tarragona dels seus 75 anys al servei de la societat; l’exposició fotogràfica “Conspiracions. Antoni Bernad” de l’Arxiu Nacional de Catalunya i la mostra virtual sobre el compositor i músic Jaume Ventura Tort de l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet de Llobregat.  L’Arxiu Municipal d’Esplugues de Llobregat, tot coincidint amb el 140è aniversari del naixement de l’arquitecte Josep Maria Jujol, organitza la conferència “Jujol: els materials d’arxiu per a la construcció d’una tesi”. Pel que fa als tallers i cursos, destaquen un “Curs de conservació preventiva de fotografies” organitzat per l’Arxiu Històric de Lleida o el “Taller de descripció de correspondència” de l’Arxiu Municipal de Granollers.

Altres activitats són: “L’enigma dels carrilets” un street scape organitzat pel grup d’arxivers del Baix Empordà; la visita virtual a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre utilitzant ulleres 3D i el tast de vins d’Alella maridats amb documents i delicadeses del Maresme, a l’Arxiu Comarcal del Maresme.

Un any més, el Departament de Cultura posa a disposició de la ciutadania l’agenda en línia de la Setmana dels Arxius on es poden consultar, a més, altres novetats dels arxius catalans: http://patrimoni.gencat.cat/ca/SIA2019

El Dia Internacional dels Arxius

El Dia Internacional dels Arxius és una jornada promoguda pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), des del 2008, que enguany s’ha ampliat a la Setmana Internacional d’Arxius. Aquesta commemoració té com a principal objectiu conscienciar la ciutadania sobre la importància dels arxius i la singularitat dels documents que s’hi conserven, sensibilitzar els dirigents sobre els beneficis de la gestió documental per al bon govern i el desenvolupament; sensibilitzar el sector públic i privat de la necessitat de preservar els arxius a llarg termini i facilitar-ne l’accés, i promoure i millorar la imatge dels arxius mundialment.

La conservació dels documents fa referència tant al concepte clàssic de conservació del patrimoni documental, que neix fa milers anys, com a la preservació, en l’actualitat, en diferents suports i en el món actual on el paper deixa pas inexorablement a l’entorn digital. Aquesta transformació implica una simbiosi necessària entre el respecte al passat i el valor del present i el futur.

Durant la setmana, per tant, es posen en valors els arxius moderns com a centres especialitzats en la preservació, gestió, accés i difusió del patrimoni cultural i un referent en la gestió documental de les organitzacions, aplicant polítiques que garanteixen la implantació de sistemes de gestió documental, l’administració electrònica i la transparència i bon govern de les administracions. Aquests arxius tenen més rellevància que mai, atès que posen en valor el patrimoni documental com a fonament indispensable per a la preservació, l’estudi i la divulgació de la memòria històrica i de les identitats, però també com a serveis de gestió documental que impulsen l’eficàcia i l’eficiència de les administracions públiques en els reptes de l’administració electrònica o la preservació digital.

Durant aquesta celebració, i també al llarg de l’any, els arxius esdevenen veritables serveis a la comunitat. La funció social dels arxius transcendeix aquesta celebració i impulsa una estratègia en la línia de promoure l’ús de tecnologies participatives que impliquin la ciutadania com a coproductora de la informació i activitats; impulsin actuacions inclusives que integrin les humanitats digitals en la difusió dels fons històrics; treballin en actuacions de reparació i Justícia Social; potenciïn la capacitat didàctica dels arxius per crear consciència crítica davant les injustícies del passat i del present o gestionin amb eficàcia els nous patrimonis documentals.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere