Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El districte tecnològic 22@ de Barcelona es reivindica com el “Silicon Valley català”

Notícia anterior
Notícia posterior

distrite 22 @

El 22@ espera 25.000 treballadors nous en tres anys però alerta que calen inversions en habitatge i mobilitat

El districte d’innovació atrau 5.000 empreses i 60.000 treballadors en 15 anys

El districte tecnològic 22@ de Barcelona espera rebre 25.000 treballadors nous en tres anys, un creixement que demana una resposta en forma d’inversions en habitatge i mobilitat al barri on se situa, el Poblenou, ha assegurat Xavier Monzó, president de l’associació d’empreses i institucions 22@Network BCN. “Estem vivint una etapa que ens pot passar factura”, ha avisat Monzó aquest dimecres en una roda de premsa. Des del 2004, el 22@ ha aconseguit atraure 5.000 empreses i 60.000 treballadors. Només l’any passat, es van contractar 128.000 metres quadrats i en el primer trimestre 2019 ja se n’han absorbit 58.000, segons dades d’un informe elaborat per Cushman & Wakefield. Unes xifres que, per Monzó, certifiquen que el districte ha passat de ser el “Manchester català al Silicon Valley català”.

Amb tot, per continuar amb aquesta tendència a l’alça, l’associació d’empresaris i institucions ha demanat un “pacte institucional estable” entre govern espanyol, Generalitat i Ajuntament de Barcelona que traci un “fil conductor de mínims” per al districte. Per Monzó, és necessària una “reflexió profunda sobre les infraestructures de mobilitat a la zona sud i nord” del districte. “Necessitem alguna solució, la que tècnicament sigui possible”, ha dit. En aquest punt ha posat èmfasi en la millora de la zona de les Glòries i ha proposat que la unió del tramvia per l’avinguda Diagonal podria ser una “solució” a les “dificultats manifestes” de mobilitat amb què es troben. ”Estem vivint una etapa que ens pot passar factura”, ha alertat. ”S’ha de definir el full de ruta del Poblenou d’una manera clara”, ha insistit Monzó, que ha aclarit que el projecte 22@ és una iniciativa que es va plantejar per a 40 anys i que necessita “molta estabilitat” per a funcionar.

Els preus de lloguer al 22@ pugen i s’acosten als de Passeig de Gràcia i Diagonal

L’atracció creixent d’empreses al districte ha elevat els preus de lloguer que es paguen pel lloguer d’oficines. Segons dades de Cushman & Wakefield, les companyies paguen un preu mitjà de 23 euros per metre quadrat al 22@, una xifra per sota de la mitjana de 27 euros per metre quadrat que es paga a Barcelona, però que està creixent de forma constant i s’acosta als altres dos centres amb oficines de la ciutat, el passeig de Gràcia i l’avinguda Diagonal. I és que, segons la consultora, en total, durant l’any passat es van entregar 128.000 metres quadrats en aquesta zona, el 39% de la contractació d’oficines a Barcelona, una proporció que fa cinc anys representava el 19% del total. Segons ha assegurat Eusebi Carles, soci de Cushman & Wakefield, aquesta tendència a l’alça continua i en el primer trimestre del 2019 es van absorbir 58.000 metres quadrats. A més, hi ha projectes tancats de forma segura per ocupar 77.000 metres quadrats més. Tot plegat ha provocat que un “cercle virtuós” que ha fet que disminueixi la disponibilitat d’espai i que pugin les rendes del lloguer, ha dit Carles. Segons les dades de la consultora, els preus dels contractes d’arrendaments van créixer un 13,5% durant el 2018 i han augmentat un 10% en aquests primeres mesos d’any. Una dinàmica que a més d’atraure els promotors immobiliaris interessa als inversors. “‘L’activitat inversora s’ha dirigit al Poblenou que ara és la zona de Barcelona on veiem més transaccions”, ha afegit. En total, el districte tecnològic està ocupant 1,1 milions de metres quadrats, lluny del “sostre de 4 milions que es va fixar en el planejament del 2000.

Reptes de futur: un carnet 22@ i atraure talent local

Segons Monzó, en aquests 15 anys el 22@ s’ha convertit en una marca reconeguda internacionalment per la capacitat d’aglomerar molts actors econòmics i empresarials i fer-ho d’una manera “sostenible”. En aquest temps, el districte s’ha omplert bàsicament d’espais de cotreball amb d’emprenedors i de grans companyies multinacionals del sector digital, tecnològic i mediàtic. En general, en els últims anys les companyies que han decidit instal·lar-se en aquesta zona ho han fet per vendre productes al món i no només per vincular-se al mercat català o espanyol. De cara al futur, l’associació es planteja com a reptes promoure el talent local i impulsar el teixit econòmic del barri. Per això, estan treballant en un carnet 22@ perquè els treballadors del districte puguin tenir accés a descomptes en els comerços del barri i, d’aquesta manera, promoure el comerç de proximitat.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere