Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“Innovec’EAU”: projecte europeu que crea mètodes per eliminar fàrmacs de l’aigua residual de residències per a la gent gran

Notícia anterior
Notícia posterior

innovec-arqueta-800

Aquest tractament en origen millorarà la qualitat de les aigües de riu

Un projecte europeu treballa per eliminar fàrmacs de l’aigua residual de residències per a la gent gran i centres sociosanitaris del sud d’Europa.

‘Innovec’EAU’ busca tractar l’aigua en origen per millorar la qualitat de les aigües de riu. Aquest tipus de centres acullen entre 100 i 150 residents que consumeixen entre 5 i 10 pastilles al dia. Les depuradores són incapaces d’eliminar tots aquests contaminants i acaben als rius. Aquest projecte permetrà instal·lar dispositius de tractament en les arquetes de les residències. Un estudi ha avaluat la situació en sis centres de França, Portugal i Catalunya, que han facilitat la llista de fàrmacs administrats i han permès que es prenguessin mostres.

Els resultats constaten que els medicaments més utilitzats i que poden arribar als rius són els laxants, els antidiabètics, el paracetamol, el mucolític acetilcisteína, l’antibiòtic amoxicil·lina i els antiepilèptics. Els resultats s’han publicat a la revista ‘Environmental Science and Pollution Research’.

 

Noticia Ampliada:

 Desenvolupen mètodes per eliminar fàrmacs de l’aigua residual de residències d’avis i centres sociosanitaris

El projecte europeu Innovec’EAU del Programa Interreg SUDOE compta amb la  participació de 8 universitats i centres de recerca, entre ells l’IDAEA-CSIC, i la col·laboració de sis centres i residències de la tercera edat del Sud d’Europa.  Desenvolupen mètodes i dispositius per reduir la concentració de fàrmacs in situ, directament a les arquetes d’aquests centres. El tractament d’aigües en origen minimitzarà l’abocament de fàrmacs cap a les depuradores i per tant, contribuirà a millorar la qualitat de les aigües de riu.

Les residències d’avis i centres sociosanitaris són importants punts emissors de contaminació per fàrmacs, donat “l’elevat consum de fàrmacs entre la gent gran que viu en residències geriàtriques del Sud d’Europa”, diu Sílvia Lacorte, professora d’investigació de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i estudis de l’Aigua del Consell Superior d’Investigacions Científiques (IDAEA-CSIC).

El projecte europeu Innovec’EAU, liderat per la doctora Carole Cales-Blanchard, de la Universitat de Perpinyà Via Domitia, persegueix minimitzar el contingut de residus de fàrmacs de les aigües residuals abans que aquestes s’aboquin a les xarxa urbana.

Les residències o centres sociosanitaris acullen entre 100 i 150 residents que consumeixen, cadascun, entre 5 i 10 comprimits al dia, una quantitat molt superior a la de la població general. En una residència es poden arribar a administrar més de 100 principis actius, el que representa una quantitat entre 50 i 500 g de fàrmacs al dia.

Així, fàrmacs com laxants, analgèsics, antiepilèptics i antidiabètics, un cop consumits, són excretats i abocaments a la xarxa de clavegueram per a ser processats en les depuradores, que incapaços d’eliminar tots els contaminants, acaben abocant als rius.

Innovec’EAU pretén revertir aquesta pràctica mitjançant la implementació d’un sistema de tractament d’aigües en les arquetes de les residències o centres sociosanitaris que elimini aquests residus de medicaments.

Quins fàrmacs cal controlar de forma prioritària

“La nostra participació consisteix a identificar quins fàrmacs cal controlar de forma prioritària, per ser els més abundants i persistents, i caracteritzar-los analíticament i toxicològicament”, explica Silvia Lacorte

Per dur a terme aquesta priorització, els investigadors han realitzat un model que té en compte el consum de fàrmacs, la seva excreció, la seva capacitat de degradació i la seva toxicitat. Això ha estat possible gràcies al suport de 6 centres i residències de França, Portugal i Espanya, indica Silvia Lacorte. Els centres han facilitat la llista de fàrmacs administrats en cada un d’ells i han permès la presa de mostres per a les anàlisis.

Els resultats, publicats a la revista Environmental Science and Pollution Research, ofereixen una imatge general de la contaminació per fàrmacs en les aigües residuals de les residències de gent gran. Segons conclusions de l’estudi, els medicaments més usats i que poden arribar als rius són laxants com el macrogol, l’antidiabètic metformina, el paracetamol, el mucolític acetilcisteïna, l’antibiòtic amoxicilina, i el antiepilèptic gabapentina, entre d’altres.

Mètode per detectar els medicaments més consumits

Tenint en compte els medicaments més consumits, Carlos Barata i Silvia Lacorte Investigadors  de l’IDAEA-CSIC han proposat una llista amb els fàrmacs que tenen més probabilitat de detectar-se en rius a nivells superiors a 10 nanograms per litre -el límit que proposa l’Agència de Medicaments Europea- per avaluar el risc ambiental.

Per a aquests medicaments, s’ha desenvolupat un mètode analític que pot detectar, simultàniament analgèsics, antidiabètics, compostos contra el Parkinson, anticonvulsivants, fàrmacs contra el restrenyiment i per al tractament del càncer. D’aquesta manera, “podem identificar aquells fàrmacs que produeixen un elevat impacte ambiental”, indica el doctor Carlos Barata, també investigador de l’IDAEA-CSIC.

El resultat és una metodologia que facilitarà el control rutinari de la qualitat de les aigües, i els resultats s’han publicat a la revista Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis.

Un dispositiu per eliminar els fàrmacs en les arquetes

Per a l’últim pas, l’eliminació dels compostos, els investigadors de l’IDAEA-CSIC treballen en el disseny i desenvolupament d’un prototip que combina la fotodegradació i la biodegradació per eliminar les substàncies més abundants, conjuntament amb científics de l’equip de Biosensors Analysis Environment de la Universitat de Perpinyà i del ENSIACET de la Université de Toulouse.

El prototip s’instal•larà a les arquetes de les residències i centres sociosanitaris per  tractar les aigües i minimitzar l’abocament de fàrmacs en les xarxes de clavegueram. “S’espera que el tractament elimini els fàrmacs majoritaris i més tòxics de manera efectiva i es redueixi la seva abocament”, diu Carlos Barata.

Innovec’EAU planteja una estratègia que està d’acord amb els plans de la Unió Europea per al control de fàrmacs: anar als llocs on s’emet la contaminació, controlar-la i eliminar-la des d’allà. “Monitoritzar i tractar les aigües contaminades in situ és tecnològicament viable, econòmic i molt més sostenible”, explica Silvia Lacorte.

El projecte, que finalitza el proper mes de juliol, compta amb la participació de 8 socis (universitats i centres de recerca), a més de la col·laboració de sis centres i residències de gent gran de França (SYNERPA), Portugal (SCML) i Espanya ( L’Onada i Sant Joan de Déu).

Articles de referència

Lacorte, S., Luis, S., Gómez-Canela, C., Sala-Comorera, T., Courtier, A., Roig, B., Oliveira-Brett, A.M., Joannis-Cassan, C., Aragonés, J.I., Poggio, L., Noguer, T., Lima, L., Barata, C., Calas-Blanchard, C. Pharmaceuticals released from senior residences: occurrence and risk evaluation. Environmental Science and Pollution Research, 25, 6095-6106, 2018.

Gómez-Canela, C., Sala-Comorera, T., Pueyo, V., Barata, C., Lacorte, S. Analysis of 44 pharmaceuticals consumed by elderly using liquidchromatography coupled to tandem mass spectrometry. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 168, 55-63, 2019. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0731708518317357?via%3Dihub

Gómez-Canela, C., Pueyo, V., Barata, C., Lacorte, S., Marcé, R.M. Development of predicted environmental concentrations to prioritize the occurrence of pharmaceuticals in rivers from Catalonia,  Science of the Total Environment, 666, 57-67, 2019. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969719305583?via%3Dihub

Mercè Fernandez Via /Unitat de Comunicació / Delegació del CSIC a Catalunya

 IMATGE: Una arqueta, per on surt l’aigua residual d’un edifici i es canalitzada cap a la xarxa urbana i la planta depuradora (imatge: Innovec’EAU)

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere