FiraTàrrega 2019: “Territori, identitat, compromís i reflexió”
Entre el 5 i el 8 de setembre es mostraran a la capital de l’Urgell 42 peces, 24 de les quals són catalanes
Anna Giribet s’estrena en la direcció artística de FiraTàrrega amb vocació de fer de l’esdeveniment que se celebrarà del 5 al 8 de setembre un punt de trobada internacional de les arts escèniques de carrer, i fer-la créixer com a generador i difusor de projectes artístics. Per això la Llotja de FiraTàrrega es renova per ser un punt de trobada del sector, afavorint els encontres, la contractació i el coneixement mutu entre 800 professionals d’una vintena de països. En el terreny artístic, es mostraran 42 peces, 24 de les quals catalanes i 19 són estrenes, amb quatre grans eixos temàtics: territori, identitat, compromís social i reflexió. Com a declaració d’intencions de la nova direcció, l’acte inaugural serà una conversa sobre l’Espai Públic i la creació artística amb la directora del Mercat de les Flors, Àngels Margarit, i el filòsof, Xavier Antich i moderats per Judit Carrera.
FiraTàrrega 2019 serà la primera edició sota la direcció artística d’Anna Giribet que, en complicitat amb la resta de l’equip de FiraTàrrega engega una nova etapa. Enguany disposen d’1,15 milions d’euros per materialitzar-la. Els propers cinc anys, FiraTàrrega afronta un nou projecte artístic però també un nou projecte de gestió. Els canvis recents en les dues direccions de la Fira faran que s’accentuï una mica més la funció de Tàrrega com a tractor del sector de les arts de carrer dins de l’engranatge sectorial i en tant que ‘mercat estratègic cultural’ del sistema públic (Fira Trapezi, Fira Mediterrània, etc.).I pel què fa a la “tematització” de FiraTàrrega 2019, enguany i els propers anys abraçarà els conceptes de territori (reivindicació de les perifèries), identitats (múltiples), reflexió i pensament, i compromís i responsabilitat social. Per això, i per remarcar que la reflexió a través de les arts, la inauguració de la Fira tindrà enguany forma de conversa sobre els usos socials i artístics de l’espai públic. Completarà l’obertura de la Fira una peça de dansa vertical de de la companyia ‘delRevés’, que es repetirà durant els dies de la Fira. A FiraTàrrega es mostraran enguany 42 propostes. 23 són catalanes, 6 internacionals i la resta, híbrides. La Fira ha teixit “complicitats” amb 23 d’aquests espectacles, en 14 amb la fórmula del programa de Suport a la Creació, presentat el darrer més de maig. 19 dels espectacles que es representaran són estrenes estatals, i el 76% de tota l’oferta són espectacles específicament de carrer, amb el teatre com a disciplina essència amb més presència.
Programació tematitzada
A la programació de Territori es podran veure propostes com la de la Júlia Farrero amb el seu solo de circ ‘Teia’, vinculat a la tradició pirinenca de les falles; ‘A Vore’, un diàleg entre la dansa i la música tradicional i la contemporània que entén la festa en clau intergeneracional. O ‘Trópico de Covadonga’; o ‘Peix’, d’Hotel Iocandi és un solo que des de la poètica de l’absurd reflexiona sobre l’impacte del turisme, la lluita de poders, la buidor, el silenci i la solitud davant la immensitat. Vinculades a la identitat i les seves múltiples cares, es podran veure peces com ‘Give me protein’, de Kernel Dance Theatre, una reflexió sobre els estereotips del gimnàs, l’obsessió per la imatge, la idealitzaicó de l’estètica i l’esclavització del cos. També ‘Así bailan las putas’, de Sixto Paz amb Júlia Bertran que porta a escena l’acceptació de la vulnerabilitat, les contradiccions, les incerteses o l’apoderament de les dones. Pel que fa a la reflexió i el pensament, a més de l’acció d’obertura, trobarem peces com ‘C’est pas là, c’est par là’, del coreà Galmae, una instal·lació sobre la comunitat i la individualitat; ‘Mission Roosevelt’, dels britànics Tony Clifton Circus, una acció col·lectiva sobre les capacitats i les barreres urbanes; o ‘Suite TOC núm 6’, la darrera peça de Les Impuxibles estrenada a la Sala Beckett sobre l’estigma i les convencions d’una societat sana. Finalment, en termes de compromís i responsabilitat social trobem peces com ‘Excalibur de Hermanos Picohueso’, una sàtira de la societat i les estructures del poder i la política de la por i del control.
Nou impuls professional i motor del sector
La Fira acull enguany uns 800 professionals procedents dels 5 continents. En aquesta edició, FiraTàrrega s’ha proposat qualificar encara més l’experiència professional, renovant l’espai físic de la Llotja dissenyada per proporcionar i facilitar espais de trobada; presentant un nou model d’activitats professionals per ajudar a impulsar tots els projectes que es presentin, i la creació de noves accions per a emergents i debutants a través d’un nou tram d’activitats de tardes de La Llotja. Amb la nova edició FiraTàrrega repensa, en diàleg amb el sector, la configuració i les activitats de La Llotja per rellançar-la com un veritable hub de trobada, intercanvi i coneixement professional. Un lloc on professionals, públic i artistes es trobin per prendre el pols a les arts escèniques de carrer. També es reforça el paper d’acompanyament de la producció de les companyies coproduïdes per FiraTàrrega, en complicitat estreta entre l’Àrea Artística i l’Àrea Professional, amb els creadors. Un altre punt important és el treball amb distribuïdors, companyies i associacions per impulsar la mobilitat de les creacions. I és que partir d’aquest any es vol vetllar especialment el procés d’inserció de les propostes al mercat i garantir-ne la pervivència i la viabilitat més enllà de l’estrena a FiraTàrrega. La xarxa de complicitats amb agents del territori inclou el Graner, Roca Umbert, Teatre de l’Escorxador de Lleida, Teatre Foment de Juneda, L’Estruch de l’Ajuntament de Sabadell, el Festival Escena Poblenou, Festival Trapezi, SAT Sant Andreu Teatre, Fundació Catalunya La Pedrera, el festival Pauperres, Teatre Artesà del Prat de Llobregat, WeAct Assoc o el Montréal Complètement Cirque.Pel que fa a delegacions internacional aquest any la Fira comptarà amb la presència de promotors de la regió Italiana de la Llombardia, en el marc del programa “Enforce entertainment” impulsat per l’associació APS Residenza IDra. Així mateix, acollirà programadors dels Estats Units amb el suport del CEF Travel Funding d’APAP, socis de la xarxa InSitu, de la qual la Fira ha entrar a formar part aquest 2019.♦