“Gamelab Barcelona” sobre el videojoc i l’oci interactiu, a punt
Gamelab tornarà a reunir els grans gurús del videojoc i l’oci interactiu a l’Hospitalet de Llobregat
El congrés internacional visibilitzarà el nou paper del jugador com a creador de “discurs”
Gamelab Barcelona celebrarà la seva propera edició del 26 al 28 de juny a l’Hotel Hesperia Tower de l’Hospitalet de Llobregat. El congrés internacional sobre el videojoc i l’oci interactiu tornarà a reunir els principals gurus de la creació i la indústria en una edició on es farà evident el nou paper creixent dels jugadors com a creadors de “discurs” narratiu i s’abordarà la irrupció de plataformes audiovisuals al món del videojoc. L’àrea de congrés comptarà amb una quarantena de creadors que marquen tendència, com Cory Barlog (‘God of War’), Randy Pitchford (‘Borderlands’) o David Cage (‘Detroit: Gecome Human’). Al congrés hi assistiran un miler de professionals i 500 empreses internacionals i de Catalunya, on l’any passat el sector ja va facturar 370 milions d’euros i ocupar 3.000 persones.
A més d’analitzar noves tecnologies com el futur de l’aprenentatge predictiu o els nous entorns virtuals, l’edició del 2019 de Gamelab es fixarà en tres temes d’actualitat al món del videojoc: diversitat, inclusió i accessibilitat. També es posarà èmfasi en les noves tendències interactives en què el videojoc conflueix amb altres arts, com el cinema, i de manera especial s’analitzarà i es farà visible la “destrucció de l’univers” del videojoc en singular i el pas a la idea de “multivers” perquè els jugadors són cada vegada més partícips i creadors de les històries que es desenvolupen dins del jocs. Així ho ha emfasitzat el fundador i codirector de Gamelab Gonzo Suárez. L’àrea de Congrés (nucli de la cita), reunirà enguany una quarantena de ponents com Cory Barlog (‘God of War’), Randy Pitchford (‘Borderlands’), David Cage (‘Detroit: Gecome Human’), Shinji Mikami (‘Resident Evil’), Jade Raymond (‘Assassin’s Creed’), Robert Bowling (‘Call of Duty’), Trip Hawkins (fundador d’Electronic Arts) o Peter Moore (responsable d’e-sports a Elctronic Arts). Entre els professionals catalans, també hi seran els creadors de Studio Nomada, l’empresa catalana d’Adrián Cuevas i Conrad roset, per parlar del seu primer videojoc ‘Gris’, un èxit d’escala mundial que fusiona l’art amb el videojoc. Com sempre, Gamelab també és un punt de trobada pels diferents agents el sector (empresaris, dissenyadors, informàtics, desenvolupadors, etc.), que es poden trobar i reunir-s a l’àrea de trobada professional (‘Pitch and Match’) o prèviament al grup de LinkedIn creat pel congrés. Així mateix, per tal de contribuir al coneixement tècnic, pràctic i estratègic del sector, Gamelab Barcelona ofereix una selecció de seminaris i tallers dirigits per experts reconeguts de la indústria. Desenvolupament, disseny, emprenedoria, indústria, creació de continguts, nous horitzons narratius i transmèdia o realitat virtual, són alguns dels temes que tractaran els tallers al congrés.
Canvis en un sector a l’alça
El sector del videojoc segueix a l’alça a nivell internacional i ja es considera el mitjà narratiu més important del món, per sobre de la televisió o el cinema, tal i com ha remarcat aquest dimarts el co director del Congrés, Ivan Fernández Lobo. Lobo s’ha referit també al “multivers” que cada cop caracteritza més el món del videojoc. Un espai en que es pot “aprendre, expressar, experimentar i relacionar-se” que ha esdevingut un mijtà d’influència cultural i social a gran escala i que està integrant –quan no colonitzant- “de forma natural altres mitjans com la televisió, Internet o la literatura. A Catalunya, i segons s’inclou al recentment elaborat Llibre Blanc de la Indústria Audiovisual, en sis anys s’ha doblat el nombre d’empreses dedicades al videojoc. En aquest temps, la facturació del sector ha passat de 70 a 370 milions d’euros. Quant a llocs de treball, de 983 s’ha arribat l’any 2018 als 3.000 (amb un 17% de dones), i el nombre d’estudiants d’aquestes matèries ha crescut de 324 alumnes a 14.000.♦