Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Preparant el “II Congrés internacional sobre literatura i corrents territorials: els Jocs Florals (1859-1977)” a la UdG

Notícia anterior
Notícia posterior

segell jocs florals

El fenomen del paisatge forma part –juntament amb la llengua, els llocs de memòria i els símbols i mites d’una comunitat– del procés de construcció de les identitats nacionals que es produeix a Europa al segle XIX. L’art i la literatura participen activament en aquest procés i són decisius en la creació dels espais simbòlics de la nació que poden arribar a convertir-se, en contraposició amb altres espais, en estereotips de “paisatge nacional”.

Al llarg dels segles XIX i XX, un dels instruments més efectius per a la construcció literària del paisatge i la consegüent transformació d’uns espais físics determinats en part indestriable de l’imaginari col·lectiu de la catalanitat han estat els Jocs Florals i els certàmens literaris. Des de la instauració dels Jocs Florals de Barcelona el 1859 i l’establiment progressiu d’una xarxa de certàmens literaris en els territoris de parla catalana i la consegüent extensió de la xarxa cap a diferents territoris d’Europa i d’Amèrica al ritme dels diferents moviments migratoris (econòmics i polítics), el paisatge idealitzat, enyorat o reivindicat adquirirà un valor altament simbòlic, ideològic, patrimonial i, en darrer terme, polític.

Així doncs, en aquest congrés dedicat a la història d’un fenomen cultural de primer ordre, com són els Jocs Florals i els certàmens literaris dels segles XIX i XX, ens proposem de detectar, establir i analitzar críticament els elements paisatgístics que la literatura ha convertit en símbol i mite de la identitat nacional, així com els mecanismes de selecció i patrimonialització que transformen uns espais físics en espais literaris i llocs de memòria per a una comunitat.

Convidem els membres de la comunitat acadèmica nacional, estatal i internacional a participar en el II Congrés internacional sobre literatura i corrents territorials: els Jocs Florals (1859-1977), que se celebrarà a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona els dies 5 i 6 de novembre de 2019.

Les propostes de comunicació, que ja s’han d’haver presentat, estaran incloses en alguna de les següents línies:

  • Xarxes culturals a l’entorn dels Jocs Florals
  • Elements paisatgístics i simbòlics de la literatura jocfloralesca
  • Literatura i política: els Jocs Florals davant els règims dictatorials
  • Els Jocs Florals i la construcció de la identitat nacional

El 15 de juliol, s’obrirà el primer període d’inscripcions.♦

Dies: 5 i 6 / 11 / 2019

Lloc: Facultat de Lletres de la Universitat de Girona.

Organitzadors: ILCC – Grup de recerca de Literatura moderna, contemporània i patrimoni literari.

Inscripcions: patrimoni.literari@udg.edu

Web: http:www.udg.edu/patrimoniliterari2019

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere