Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Les grans universitats públiques catalanes formaran part de les primeres “ALIANCES UNIVERSITÀRIES EUROPEES” promogudes per la Comissió Europea

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

european_universities-pic1

La Comissió Europea anuncia avui el nom dels centres d’ensenyament superior de tot Europa que participaran en les primeres «aliances universitàries europees». Aquestes aliances milloraran la qualitat i l’atractiu de l’ensenyament superior europeu i impulsaran la col·laboració entre els centres, els estudiants i el personal acadèmic.

Les cinquanta-quatre sol·licituds rebudes han estat avaluades per vint-i-sis experts externs independents, inclosos rectors, catedràtics i investigadors, designats per la Comissió, els quals han seleccionat 114 centres d’ensenyament superior pertanyents a disset universitats europees de vint-i-quatre estats membres. L’objectiu és crear aliances transnacionals de centres d’educació superior de tota la UE que comparteixin una estratègia a llarg termini i promoguin la identitat i els valors europeus i millorar la mobilitat dels estudiants i del personal acadèmic i, en general, la qualitat, la inclusivitat i la competitivitat de l’ensenyament superior europeu. Entre les universitats seleccionades n’hi ha quatre de catalanes: la Universitat de Barcelona participarà en l’aliança CHARM EU, conjuntament amb centres d’Hongria, Irlanda, França i els Països Baixos; la Universitat Autònoma de Barcelona formarà part de l’aliança ECIUn amb centres de Dinamarca, Irlanda, Suècia, Lituània, Finlàndia, Alemanya, Portugal, Itàlia, els Països Baixos i Noruega; la Pompeu Fabra participarà en el projecte EUTOPIA amb centres del Regne Unit, França, Bèlgica, Suècia i Eslovènia; i la Universitat Politècnica de Catalunya formarà part d’UNITE! Amb centres de França, Finlàndia, Suècia, Itàlia, Alemanya i Portugal.

«Espero que l’ambició de què han fet gala les disset universitats europees seleccionades serveixi de model per a d’altres universitats de la UE. La col·laboració entre aquestes universitats permetrà que futures generacions d’estudiants puuin estudiar arreu d’Europa. Estic convençut que aquesta iniciativa, que constitueix un element fonamental de l’espai europeu d’educació, impulsarà l’excel·lència i la inclusió i serà un autèntic motor de desenvolupament de l’ensenyament superior europeu», ha declarat avui el comissari d’Educació, Joventut, Cultura i Esport, Tibor Navracsics.

Entre les universitats europees seleccionades hi ha tota mena de centres d’ensenyament superior d’arreu de la UE, des de centres de ciències aplicades a escoles tècniques superiors, d’escoles d’art fins a instituts politècnics o centres de recerca.

Aquestes aliances universitàries europees esdevindran campus universitaris on els estudiants, els doctorands, el personal acadèmic i els investigadors podran desplaçar-se sense cap mena de problema. L’objectiu és posar en comú els coneixements especialitzats, les plataformes i els recursos per oferir programes d’estudi o mòduls comuns en totes les disciplines. Aquests programes seran molt flexibles i permetran als estudiants personalitzar la seva formació triant el que vulguin estudiar, on i quan per tal d’obtenir un títol europeu. Les aliances universitàries europees també contribuiran al desenvolupament econòmic sostenible de les regions on són situades i els estudiants podran col·laborar amb les empreses, les administracions municipals, professors universitaris i investigadors per tal de trobar solucions als problemes a què han de fer front les seves regions.

Per a les disset primeres universitats europees hi ha previst un pressupost total de 85 milions d’euros. Cada aliança rebrà fins a 5 milions d’euros durant els propers tres anys perquè puguin començar a implementar els seus plans i aplanar el camí a d’altres centres d’ensenyament superior de tota la UE. El seu progrés serà objecte d’un estret seguiment.

La primera convocatòria, i la segona, que es publicarà aquesta tardor, provaran diferents models per implementar el nou concepte d’aliances universitàries europees i la seva capacitat per impulsar l’ensenyament superior. Amb vista al proper pressupost de la UE a llarg termini (2021-2027), la Comissió ha proposat un desplegament complet del programa Erasmus+ i un increment important del pressupost. Hi ha aliances que són globals i abasten totes les disciplines i d’altres que se centren, per exemple, en el desenvolupament  urbanístic sostenible del litoral, les ciències socials o fins i tot la salut mundial. De mitjana cada aliança aplega set centres d’ensenyament superior de tots els països europeus, la qual cosa donarà lloc a noves col·laboracions. La diversitat dels centres seleccionats reflecteix la gran diversitat geogràfica de les sol·licituds rebudes.

Rerefons

La Comissió Europea va proposar aquesta nova iniciativa als dirigents de la UE abans de la cimera social de Göteborg del mes de novembre del 2017. La iniciativa va ser aprovada pel Consell Europeu el mes de desembre del 2017, en la qual es demanava la creació de com a mínim vint «aliances d’universitats europees» abans del 2024; tot plegat representa un gran pas cap a la creació d’un espai europeu d’educació d’aquí al 2025.

Desenvolupat arran de les consultes dutes a terme amb els estats membres, els centres d’ensenyament superior i les organitzacions d’estudiants, el concepte d’«aliances universitàries europees» ha generat cinquanta-quatre sol·licituds de creació d’aliances, que representen més de 300 centres d’ensenyament superior dels vint-i-vuit estats membres i de la resta de països que també participen en el programa Erasmus+. Aquestes aliances han respost a la convocatòria que es va publicar el mes d’octubre del 2018 en el marc del programa d’Erasmus+.

Els 60 milions d’euros reservats inicialment per a aquesta iniciativa Erasmus+ s’han incrementat fins als 85 milions d’euros per tal de finançar disset aliances en lloc de les dotze previstes inicialment.♦

universitats europees seleccionades — Juny del 2019

 

Nom de l’aliança universitària 

Centres participants

PAÍS

1EUROPE Una Europa ALMA STUDIORUM — UNIVERSITÀ DI BOLOGNA

IT

     

 

FREIE UNIVERSITAET BERLIN

DE

UNIVERSITAT CATÓLICA DE LOVAINA

BE

LA UNIVERSITAT D’EDIMBURG

UK

UNIVERSIDAD COMPLUTENSE DE MADRID

ES

UNIVERSITÉ PARÍS I PANTHÉON-SORBONNE

FR

UNIWERSYTET JAGIELLONSKI

PL

 

4EU+ Aliança 4UE+ KOBENHAVNS UNIVERSITET

DK

     

 

RUPRECHT-KARLUNIVERTET HEIDELBERG

DE

SORBONA

FR

UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI MILANO

IT

UNIVERZITA KARLOVA

CZ

UNIWERSYTET WARSZAWSKI

PL

 

ARQUS Aliança universitària europea ARQUS COMUNAUTE D’UNIVERSITES ET ETABLISSEMENTS UNIVERSITE DE LYON

FR

     

 

UNIVERSIDAD DE GRANADA

ES

UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI PADOVA

IT

UNIVERSITAET GRAZ

AT

UNIVERSITAET LEIPZIG

DE

UNIVERSITETET I BERGEN

NO

VILNIAUS UNIVERSITETAS

LT

 

 

 

 

CHARMUE CHARMUniversitat  europea EOTVOS LORAND TUDOMÁNYEGYETEM

HU

     

 

TRINITY COLLEGE DUBLIN

IE

UNIVERSITÄT DE BARCELONA

ES

UNIVERSITE DE MONTPELLIER

FR

UNIVERSITEIT UTRECHT

NL

 

CIVICA CIVICA – The European University in social sciences EUROPEAN UNIVERSITY INSTITUTE

IT

     

 

HANDELSHOGSKOLAN I STOCKHOLM

SE

HERTIE SCHOOL OF GOVERNANCE GEMMEINNUTZIGE GMBH

DE

INSTITUT D’ETUDES POLITIQUES DE PARIS

FR

KOZEP-EUROPAI EGYETEM

HU

SCOALA NATIONALA DE STUDII POLITICE SI ADMINISTRATIVE

RO

UNIVERSITA COMMERCIALE LUIGI BOCCONI

IT

 

CIVIS CIVIS – a European civic university alliance EBERHARD KARLS UNIVERSITAET TUEBINGEN

DE

     

 

ETHNIKO KAI KAPODISTRIAKO PANEPISTIMIOATHINON

MDEL

STOCKHOLMS UNIVERSITET

SE

UNIVERSIDAD AUTONOMA DE MADRID

ES

UNIVERSITA DEGLI STUDI DI ROMA LA SAPIENZA

IT

UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI

RO

UNIVERSITE D’AIX MARSEILLE

FR

UNIVERSITE LIBRE DE BRUXELLES

BE

 

CONEXUS European University for Smart Urban Coastal Sustainability AGRICULTURAL UNIVERSITY OF ATHENS

MDEL

     

 

FUNDACION UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALENCIASAN VICENTE MARTIR

ES

KLAIPEDOS UNIVERSITETAS

LT

SVEUCILISTE U ZADRU

HR

UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTIIBUCURESTI

RO

UNIVERSITE DE LA ROCHELLE

FR

 

ECIUn ECIU University AALBORG UNIVERSITET

DK

     

 

DUBLIN CITY UNIVERSITY

IE

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS

LT

LINKOPINGS UNIVERSITET

SE

TAMPEREEN KORKEAKOULUSAATIO SR

FI

TECHNISCHE UNIVERSITAT HAMBURG

DE

 

 

 

 

 

 

    UNIVERSIDADE DE AVEIRO

PT

     

 

UNIVERSITA DEGLI STUDI DI TRENTO

IT

UNIVERSITÄT AUTONOMA DE BARCELONA

ES

UNIVERSITEIT TWENTE

NL

UNIVERSITETET I STAVANGER

NO

 

EDUC EuropeanDigitalUniverCity MASARYKOVA UNIVERZITA

CZ

     

 

PECSI TUDOMANYEGYETEM

HU

UNIVERSITA DEGLI STUDI DI CAGLIARI

IT

UNIVERSITAET POTSDAM

DE

UNIVERSITE DE RENNES I

FR

UNIVERSITE PARIS NANTERRE

FR

 

EPICUR European Partnershipfor an Innovative CampusUnifyingRegions ALBERT-LUDWIGS-UNIVERSITAET FREIBURG

DE

     

 

ARISTOTELIO PANEPISTIMIO THESSALONIKIS

MDEL

KARLSRUHER INSTITUT FUER TECHNOLOGIE

DE

UNIVERSITAET FUER BODENKULTUR WIEN

AT

UNIVERSITE DE HAUTE ALSACE UHA

FR

UNIVERSITE DE STRASBOURG

FR

UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

NL

UNIWERSYTET IM. ADAMA MICKIEWICZA W POZNANIU

PL

 

EU4ART Alliance for common fine arts curriculum ACCADEMIA DI BELLE ARTI DI ROMA

IT

     

 

HOCHSCHULE FÜR BILDENDE KÜNSTE DRESDEN

DE

LATVIJAS MAKSLAS AKADEMIJA

LV

MAGYAR KEPZOMUVESZETI EGYETEM

HU

 

EUGLOH European University Alliance for Global Health COMMUNAUTE D’UNIVERSITES ET ETABLISSEMENTS UNIVERSITE PARIS-SACLAY

FR

     

 

LUDWIG-MAXIMILIANS-UNIVERSITAET MUENCHEN

DE

LUNDS UNIVERSITET

SE

SZEGEDI TUDOMANYEGYETEM

HU

UNIVERSIDADE DO PORTO

PT

 

EUTOPIA EuropeanUniversitiesTransforming to an Open,Inclusive Academy for 2050    GOETEBORGS UNIVERSITET

SE

     

 

THE UNIVERSITY OF WARWICK

UK

UNIVERSIDAD POMPEU FABRA

ES

UNIVERSITE DE CERGY-PONTOISE

FR

UNIVERZA V LJUBLJANI

SI

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL

BE

 

FORTHE Fostering JOHANNES GUTENBERG-UNIVERSITAT MAINZ

DE

 

 

 

M OutreachwithinEuropean

Regions,

Transnational

Higher

Education and Mobility

JYVASKYLAN YLIOPISTO

FI

     

 

LATVIJAS UNIVERSITATE

LV

UNIVERSITA DEGLI STUDI DI PALERMO

IT

UNIVERSITAT DE VALENCIA

ES

UNIVERSITE DIJON BOURGOGNE

FR

UNIWERSYTET OPOLSKI

PL

 

SEA-EU The European University of the Seas CHRISTIAN-ALBRECHTS-UNIVERSITAET ZU KIEL

DE

     

 

SVEUCILISTE U SPLITU

HR

UNIVERSIDAD DE CADIZ

ES

UNIVERSITA TA MALTA

MT

UNIVERSITE DE BRETAGNE OCCIDENTALE

FR

UNIWERSYTET GDANSKI

PL

 

UNITE! University Network for Innovation, Technology and Engineering AALTO KORKEAKOULUSAATIO SR

FI

   

 

INSTITUT POLYTECHNIQUE DE GRENOBLE

FR

KUNGLIGA TEKNISKA HOEGSKOLAN

SE

POLITECNICO DI TORINO

IT

TECHNISCHE UNIVERSITAT DARMSTADT

DE

UNIVERSIDADE DE LISBOA

PT

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA

ES

 

YUFE YoungUniversities for the Future of Europe ITA-SUOMEN YLIOPISTO

FI

     

 

UNIVERSIDAD CARLOS III DE MADRID

ES

UNIVERSITA DEGLI STUDI DI ROMA TOR VERGATA

IT

UNIVERSITAET BREMEN

DE

UNIVERSITEIT ANTWERPEN

BE

UNIVERSITEIT MAASTRICHT

NL

UNIVERSITY OF CYPRUS

CY

UNIVERSITY OF ESSEX

UK

 

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere