Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El CSIC organitza una JORNADA sobre seguretat sanitària a la planta depuradora de Gavà-Viladecans

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

depuradora

L’objectiu és implementar un pla de seguretat sanitària per a la reutilització de les aigües de l’estació depuradora per al reg agrícola

Es realitza demà, 17 de juliol, en el marc del projecte europeu WaterProtect, i compta amb l’assistència de més de 35 representants de diferents organismes

L’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua del CSIC (IDAEA-CSIC) organitza aquest dimecres 17 de juliol, una jornada de treball amb l’objectiu d’implementar un pla de seguretat sanitària que permeti la reutilització per al reg agrícola de les aigües de la estació depuradora de Gavà-Viladecans.

La planta depuradora de Gavà-Viladecans és una de les quatre estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) metropolitanes, que consten de processos que permeten la reutilització de l’aigua. A aquest tipus de plantes depuradores se’ls coneix com Estació de Regeneració d’Aigües (ERA). En aquest cas en concret, la reutilització de l’aigua regenerada a la planta s’utilitza per al reg agrícola a la zona.

Aquesta jornada de treball, emmarcada en el programa europeu de recerca i innovació, Horizon 2020, forma part del projecte WaterProtect.

Els investigadors de l’IDAEA-CSIC, Miren López de Alda Villaizán, Antoni Ginebreda Martí i Maria Vittoria Barbieri, coordinen aquest projecte a la part espanyola, i participen desenvolupant eines innovadores que permetin la reutilització de l’aigua en entorns rurals i urbans.

La reutilització d’aigües reciclades de depuradora requereix tenir en compte paràmetres com el pH de les aigües, la salinitat, o la concentració de nitrats, fòsfor, o matèria orgànica, entre d’altres. I quins són els nivells màxims admissibles d’aquests paràmetres. Per respondre a aquestes preguntes, la jornada de demà reuneix a més de 35 representants de diferents organismes: la Comunitat d`usuaris d`aigües de la Vall baixa i del Delta del riu Llobregat (CUADALL), el Consorci Parc Agrari Baix Llobregat, Aigües de Barcelona, ​​Consorci Espais Naturals del Delta del Llobregat, i altres agrupacions d’agricultors i representants d’ajuntaments i d’associacions de veïns de la zona.

En el projecte WaterProtect, s’estan desenvolupant noves estratègies i eines per a una millor utilització de l’aigua en set zones d’estudi, a Bèlgica, Romania, Polònia, Dinamarca, Irlanda, Itàlia i Espanya.

A Espanya, la zona d’estudi seleccionada és la conca baixa del riu Llobregat. Amb una extensió de 120 quilòmetres quadrats, i localitzada a l’àrea metropolitana de Barcelona, ​​és un clar exemple d’una zona en la qual els recursos hídrics es poden veure compromesos per la intensitat de les activitats agrícoles, urbanes i industrials, i per la grandària i la alta densitat de població a la qual ha de proveir-se d’aigua potable.

Aquest projecte busca identificar els principals problemes de contaminació en cada zona d’estudi i desenvolupar estratègies i eines per millorar la qualitat de l’aigua, avaluar mesures que minimitzin la contaminació i promoure l’ús de les més adequades en cada cas.

Les presentacions dels plans de treball aniran a càrrec de Beatriz Reguera Gómez, responsable de l’EDAR i de Gemma Francès, Gerent del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, respectivament. A continuació, Jordi Martí, Director de Qualitat de l’Aigua i director tècnic del Laboratori d’Aigües de Barcelona, ​​presentarà els plans de de seguretat sanitària.

Aquesta és la segona jornada que s’organitza a la planta ERA de Gavà-Viladecans, dins el projecte WaterProtect. S’espera que els resultats obtinguts serveixin per al desenvolupament de nous models de regulació en el marc de l’aigua a nivell europeu.♦

IMATGE: Maqueta de la Planta Depuradora de Gavà-Viladecans.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere