Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) reclama al Govern una acció immediata per afrontar la greu situació financera de les universitats públiques

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

acup

Els rectors i les rectores, i els presidents i presidentes dels Consells Socials de les universitats de Barcelona (UB), Autònoma de Barcelona (UAB), Politècnica de Catalunya (UPC), Pompeu Fabra (UPF), Girona (UdG), Lleida (UdL), Rovira i Virgili (URV) i Oberta de Catalunya (UOC), fan públic avui un nou Manifest en el qual reclamen una acció immediata dels poders públics i del Govern de la Generalitat de Catalunya per situar les universitats i la recerca científica com a prioritat estratègica de país.

El Manifest alerta que la situació del sistema universitat públic és crítica i que la desinversió pública en universitat i en recerca a Catalunya en els darrers anys comença a afectar el funcionament ordinari i els resultats de l’activitat universitària. “S’ha passat d’un finançament de la Generalitat a les universitats de 908 milions d’euros l’any 2009 a un finançament de només 766 milions d’euros l’any 2017”, remarca el Manifest.

Els rectors i rectores de les universitats públiques catalanes proposen 10 mesures específiques per a afrontar aquesta situació, entre les quals destaquen:

  • Aprovar i posar en marxa el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, amb el lideratge del Parlament i el Govern de la Generalitat i la plena col·laboració de les universitats i la resta d’agents del sistema de coneixement a Catalunya.
  • Afavorir una major autonomia institucional de les universitats públiques.
  • Posar en marxa un pla de xoc de la Generalitat per a la millora del finançament de les universitat públiques pel període 2020-2022, amb l’objectiu de garantir el funcionament ordinari de les activitats acadèmiques i la qualitat universitària.
  • Reduir progressivament les taxes i preus universitaris aplicats per la Generalitat, fins assolir una reducció aproximada del 30%

En aquest context, ahir dijous, 18 de juliol, el president de l’ACUP i rector de la UB, Joan Elias, va fer una compareixença davant la Comissió d’Empresa i Coneixement al Parlament de Catalunya, en la qual va defensar la necessitat de reforçar l’autonomia universitària i de recuperar l’any 2020 el finançament públic de la Generalitat de 900M d’euros.

Així mateix, els rectors i rectores de les vuit universitats públiques catalanes es van reunir amb el president Quim Torra al Palau de la Generalitat aquest dimecres 17 de juliol. En aquesta trobada, els màxims representats de les universitats públiques catalanes van expressar a Torra, entre d’altres, les seves reivindicacions a nivell de finançament, les quals el president Torra considera “justes i legítimes”. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere